Ha valaki nem látja az összefüggéseket ezen cikk és az X-betegség, valamint akár a szlovák parlamentben lejátszódó dolgok között, az vagy nem akarja látni ezeket, vagy pedig nincs rá képessége. Minden oda irányul, hogy a Föld népessége legalább 4 milliárd alá csökkenjen, miközben megmenekül Amerika globális hatalma…(szerk.)

- – – – – – – – – – -
Hallgatom az „okosságokat” a youtube csatornákon és olvasgatom a „kimeneteli javaslatokat” az újságokban.
Mi a közös bennük?
Ukrajnának győznie kell, NATO tagnak kell lennie és a Nyugatnak mélyen a zsebébe kell nyúlni, különösen az EU-nak. Magyar emberektől jön az USA geopolitikai érdekeinek a képviselete, annak az USA-é, amely 2024-re már jelentősen csökkenteni akarja Ukrajna háborús erőfeszítéseihez a hozzájárulást és az EU-ra akarja tolni a háború finanszírozását.

Azt mondják ezek a tudós emberek, hogy Európa biztonságáról van szó, és ha nem fizetünk, még nagyobb bajba kerülhetünk. No, de Ukrajna győzelme, meg NATO tagsága megóv minket minden bajtól. Nem oldja meg.

Az orosz-ukrán háború kiprovokálásának legfőbb oka ugyanis épp a NATO ajtajának kitárása volt Ukrajna előtt még 2008-ban, valamint az amerikai atomfegyverek kilövésére alkalmas rakétabázisok létesítése Lengyelországban és Romániában. (Aki csak orosz propagandának tartja ezt a kijelenésemet, annak javaslom, hogy látogasson el Redzikowoba és Deveseluba és kérjen bebocsátást az ottani amerikai bázisokra).

Énnekem - meg gondolom még európai emberek millióinak - nagyon is jó volt a 2008 előtti helyzet: legyen egy ütközőzóna Oroszország meg a Nyugat között, amit Ukrajnának hívnak. Ez a béke egyik záloga volt, és szabadon folyhatott a kereskedelem Európa nyugati meg keleti fele között a kölcsönös előnyök alapján. Aki ebbe a békés állapotba belepiszkált, az épp az USA volt. Sokan mondják, hogy az USA évtizedeken keresztül „ingyen” adta Európának a biztonságot, ám most kamatostul kéri vissza ennek árát. Én kétlem, hogy az európai biztonság garanciája ingyen volt. Európa ugyanis az USA majd’ minden háborújában részt vett, talán a II. vh. óta. Magyarország is 1989 után. Még ha mikroszkopikus méretekben is, és ritka alkalmakkal, de volt lehetőségem belelátni az USA támogatási és segélyezési politikájának apró részleteibe. Ha dollárról van szó, amit ki kell adniuk, szarrágóbb társaságot még nem láttam, és skótabbak a skótoknál is. Ezt Ukrajna most nyilván nagyságrendekkel magasabb szinteken érezheti. És minden kapott centet kamatostul kellett visszafizetni.

No, de mit javasolnak az USA magyarországi héjái?

1. NATO tagságot Ukrajnának – mégpedig azonnal. Tudós embereink meg is indokolják, hogy egyáltalán nem számít az, hogy Ukrajnának jelenleg nincs szuverenitása a területei egy része felett, meg a határai sem biztosak, mivel volt már ilyenre példa, lásd Nyugat-Németország felvételét a NATO-ba. Ja, hogy akkor nem állt háborúban a felvételt nyert ország, most meg Ukrajna igen – egyetemi tanárunknak ez az apróság nem számít.

2. Másik javaslat: egyoldalú tűzszünetet hirdessen meg Ukrajna, és ha Oroszország megsérti az általa el sem fogadott tűzszünetet, Ukrajna nyerjen azonnal felvételt a NATO-ba. Ám ha a felek betartják a tűzszünetet, akkor Ukrajna a NATO tagja lesz a tűzszünet meghirdetése után két hónappal automatikusan. Jó, mi?

Azt azért nagyon világosan el kellene magyarázni az embereknek, hogy mit jelentene egy háborúban álló ország azonnali felvétele a NATO-ba, amelynek területén ráadásul idegen csapatok állomásoznak, sőt harcolnak. Közvetlen és nyílt összeütközést a NATO és Oroszország között – vagyis, a jelenlegi helyi háború kiterjesztését egész Európára, miközben a felbujtó biztonságban dekkol az óceán túlsó partján. Hogy meddig? Az első atomfegyver bevetéséig. Egy ilyen háború ugyanis szükségszerűen és elkerülhetetlenül atomháborúvá eszkalálódna. Hát, ezt akarják Amerika magyarországi héjái.

No, meg azt is, hogy ha az USA-ban akadozik az Ukrajnának szánt pénzek odaítélése, akkor az EU vegye át a háború finanszírozását. Azt, hogy mennyi pénzről lenne szó és ennek az összegnek az elvesztegetése milyen azonnali és súlyos következményekkel járna Európa gazdaságára, azt szemérmesen elhallgatják. Jelenleg az EU egy 50 milliárdos csomagot tárgyal – bagatell, hogy erre sincs pénze az EU-nak. Ehhez kellene még az USA által eddig jóvá nem hagyott összeget is hozzátenni, ami 61 milliárd USD. Honnan teremtse elő ezt a pénzmennyiséget az EU? Vegyen fel kölcsönt! Kitől is? Azt az olvasó fantáziájára bízom. Segítségül: tengeren túli bankoktól. (szerk.: a világban óriási pénzfelesleg van).

Sokszor leírtam már, most is megismétlem: Ukrajna egy hegemón politikának az áldozata, egy olyan politikáé, amelyhez igazából semmi köze sem volt és most sincs. Egy eszköz és egy martalék. A háborút Ukrajna már annak megindításának pillanatában elvesztette, leginkább azért, mert ez nem Ukrajna háborúja - győzelmi esélyei pedig sohasem voltak. Mostanra már méltányos békét sem fog tudni kérni. Ha Amerika pénzelni akarja ezt a háborút, tegye meg. Ha Ukrajna pusztulni akar, legyen úgy. Minden Ukrajnának szánt EU-s eurócent ablakon kidobott pénz.

Az EU-s forrásokat a tagállamok erősítésére kellene felhasználni, nem pedig elvonni tőlük.

Szabó József (FB-oldala, a szerző Magyarország volt pozsonyi diplomatája)