Magyarország pozsonyi Nagykövetségének volt chargé d´affaires diplomatája Szabó József újabb írása arról, amikor a demokratikus társadalmakat szabályozó elvek kerülnek egymással szembe - nemcsak az EU-ban...

Nézegetem, hogy mik történnek Kanadában. Egy - sokak által (értsd alatta: tartományi kormányzókat(!) is) rendőrségi eszközökkel is kezelhető ügynek minősített – békés, bár nem engedélyezett tömegtüntetéssorozat leverésére az ország miniszterelnöke életbe léptette az 1988-ban megalkotott szükségállapoti törvényt. (Erre az ország történetében még nem volt példa).

A törvény felhatalmazza a kormányt az alapvető szabadságjogok korlátozására, beleértve a gyülekezési jogot, illetve akadályozhatja a szabad mozgást. Mélyen hozzányúl a tőkés társadalom egyik szentségéhez, a tulajdonjoghoz: befagyaszthatja egyének, vállalkozások bankszámláit, letilthatja az ún. crowdfunding platformokhoz a hozzáférést (ez egyfajta közösségi finanszírozást lehetővé tevő internetes felületeket jelent), felfüggesztheti (rendszámok alapján) a tiltakozásokban részt vevő tehergépjárművek cégeinek biztosítását, továbbá igénybe vehetők a hadsereg alakulatai kiemelt objektumok (kikötők, repülőterek, határátkelők) védelmére. A törvény be nem tartása esetén gyorsított eljárásban pénzbírság és/vagy (akár öt évig terjedő!!!) börtönbüntetés szabható ki.

Nos, a Magyarországot már számtalanszor kioktató nagyon demokratikus és nagyon liberális Kanadában mik nem történnek! A nagyon demokratikus és nagyon liberális megmondó emberek hangját valahogy most nem hallom, hogy tiltakozzanak az ilyen fasisztanáci megoldások ellen. Hol van a Transparency International? Hol van a Helsinki Committees for Human Rights - ja, ez a hálózat csak Európában hangos, de akkor is, kíváncsi lennék rá, most mit mondanának. Hol van az ngo hálózatok sokasága, akik demokráciából annyira tudják a tutit.

Persze, értem én a dilemmát: a demokratikus társadalmakat szabályozó elvek kerülnek egymással szembe. Ám, amikor egy nagyon demokratikus és nagyon liberális államban fordul ez elő, akkor mély a hallgatás – amikor pedig máshol vezetnek be a fentieket még csak meg sem közelítő rendszabályokat, akkor felhangzik a farkaskórus vonyítása. Hát, üzenném nekik: nincs kettős mérce.

Szabó József FB-oldala (Magyarország pozsonyi Nagykövetségének volt chargé d´affaires diplomatája)

 

U.I.: egy kis adalék: https://neokohn.hu/2022/02/17/frontalis-utkozes-justin-trudeau-es-a-kamionos-konvoj/