Tavaly július közepén a földgáz spot piaci (vagyis érhetően: kb. „itt a pénz, ide az árut”) ára 410 USD/1000 köbméter volt. Már ez is magas volt akkor, hiszen az év tavaszán még csak 200 USD/1000 köbméter volt az ár. A földgáz esetében a szállítási év október 1-jén kezdődik...

A Gazprom nem kötött le szállítási kapacitásokat lengyel és ukrán eladók esetében a GSA és RBP platformokon gázszállítási kapacitásokat aukción értékesítő cégeknél. Szerintem nem azért, mert látták, hogy háború lesz, hanem számoltak már a ÉÁ2 gázvezeték üzembehelyezésével.

Ukrajna esetében ez természetesen azt is jelentette, hogy a területén áthaladó gázvezetéken nem fog áramlani a gáz, azonban Oroszország, mivel Ukrajnával 2024-ig szóló szerződése van, a tranzitdíjat így is kifizeti. Ez a Gazprom járulékos vesztesége. A múlt évben jutott pénz e veszteség megfizetésére, hiszen elemzők szerint már 180 USD/1000 köbméter áron is a Gazpromnak nyeresége volt az üzleten.

Na most: tavaly ősszel von der Leyen asszonyság azért vádolta meg a Gazpromot árfelhajtással, mert Ukrajnából a gáz már nem jött – persze, hogy nem, hiszen kész volt az ÉÁ2, amin keresztül a gáz mehetett volna – évi 55 milliárd köbméter. De nem ment, mert pont von der Leyen asszonyék akadályozták ezt meg. Tegnap meg a Gazprom a Jamal Europe gázvezeték kapacitásának csak a 20%-át kötötte le. Na, erre viszont vihar tört ki az árutőzsdén, és mára a gáz ára 1000 köbmétereként 2200 USD-ra emelkedett.

Értik ezt? Európa akár 200-300 USD-ért is hozzájuthatna a gázhoz, de nem jut hozzá, mert kell az extraprofit az USA palagáz termelőinek. Az USA palagáz termelői meg csak úgy juthatnak hozzá az európai piachoz, ha onnan kisöprik az eddigi eladót, vagyis Oroszországot. És ezt hogyan tudják megtenni? Nem kell sokat gondolkodni rajta.

Most azt mondják az okosok, hogy Európát függetleníteni kell az orosz energiaforrásoktól. Én ugyan nem vagyok energia szakértő, csak számolni tudok, azt is csak elemi szinten. Kelemen tanítónéninél, meg Nagy Jenő tanító bácsinál a mi időnkben még fejből kellett tudni a szorzótáblát, felsőbb szinten meg a gimiben Wolf Gyurinál a négyzetremelés meg más fajta számítások fejben való elvégzése is alap volt. Úgy látszik viszont, hogy az EU magas emberei sok mindent tudnak, de számolni nem. Mert: Európa éves gázfelhasználása kb. 520 milliárd köbméter. Ebből kb. 300-320 milliárd köbmétert Európa ki tud termelni, ám vannak itt is bökkenők, mert néhány mező, így például a norvég gázmező kimerülőben van. A különbözet jött Oroszországból – eddig.

Van tehát egy olyan piac, ahol hiányzik/vagy hamarosan hiányozni fog 200 milliárd köbméter gáz. Nos, az USA palagáz termelői ide pofátlankodtak be. Hogy háború kellet hozzá? Nem az ő háborújuk, ők az óceán túlpartján szopogatják a bourbon whiskyjüket és számolgatják a hegyekben álló dollárjukat. Tudják fizetni a drága és környezetszennyező kitermelést, a LNG állomásokat, a tartályhajókat, új tartályhajók építését, a matrózokat, stb. Csak, hát ezzel is van egy kis bibi: nem tudnak évi 200 milliárd köbméter gázt szállítani, mert annyi nekik sincs. És, a Közel-Keleten sincs annyi. Meg sehol sincs. Amit az USA tud szállítani, az jelenleg talán 25 milliárd köbméter/év, tíz év fejlesztés során (na, ezt is ki fizeti?) esetleg 40 milliárd köbméter/év. A napokban a legnevesebb magyar szakértő (állítólag ő a legtutibb a szakmában) nyilatkozott, aki csak annyit mondott: lesz gáz. Lesz LNG (szerintem nem lesz elég, de ő a szakértő), meg lesz román gáz is. Nos én megnéztem ezt a román gázt: valóban találtak egy gázmezőt, csak „ay, there’s the rub” (mondaná Hamlet), vagyis van egy bökkenő: az évi kapacitása 10 milliárd köbméter lesz (ha lesz, mert most még csak nulla), ami pont Románia éves szükségletét elégítené ki. Vagyis, abból semmi sem jutna Európának. Meg ha jutna is: kik a tulajdonosai a kitermelési jognak? Nem fogják kitalálni.

Na, szóval még mindig ott tartunk, hogy Európából hiányozni fog kb. 150 milliárd köbméter/év gázmennyiség. Most ugyan Európa egységbe kovácsolódott egy ellenség ellen. Ám mi lesz akkor, mondjuk jövő télen, ha ez az egységbe kovácsolódott Európa elkezd küzdeni egymással az erőforrásokért?

Szabó József FB-oldala (Magyarország pozsonyi Nagykövetségének volt chargé d´affaires diplomatája)