Úgy várták a feministák a „Messiást”, hogy észre sem vették, amikor eljött...

„Gyermeked születése tesz férfivá téged, nélküle egy elkezdett torzó, egy be nem fejezett vázlat vagy! Ezt akarod?!”

Ezt a részt osztogatták felháborodva Böjte Csaba férfiaknak írott leveléből tegnap elég sokan, s mi tagadás, először magam is elcsodálkoztam sorain. Épp ő mondja? A saját gyereket tudatosan nem vállaló férfiak nagyon szűk csoportjának (római katolikus papok) tagjaként?

Az egész levél ismeretében: egyrészt köszönjük, hogy a szerzetes olvassa a Heti Választ. Demográfiai ténycikkünk sarkallta ugyanis írásra. Másrészt: Böjte határozottan buzdítja a férfiakat a gyerekcsinálásra, az kétségtelen, de megijedni ettől már csak azért sem kell, mert ajánlás ez, nem kötelező megfogadni. Más miatt fontos ez a levél.

Azért fontos, mert odaviszi a diskurzust, ahol az eddig sosem járt.

A férfiak oldalára. Az ő felelősségüket firtatja ugyanis.

Hányszor kérték ki maguknak feminista nők, hogy beleszóljanak az életükbe, hogy a gyerekvállalással azonosítsák őket! Sokszor. Szerintem gyakran indokolatlanul, hiszen a szólásszabadság mindenkit (popénekest, házelnököt, papot, feminista aktivistát) egyaránt megillet. A miniszterelnököt is megilleti. Az ő szavának viszont nyilván nagyobb súlya van, hiszen hatalma van alakítani a jövőt. Orbán Viktor pedig a minap azt közölte: a magyar nőkkel akar szövetséget kötni. Már azért, hogy több gyerek szülessen.

Na, ezt az egyoldalú, a gyerekeket automatikusan a nőkhöz rendelő, nőktől váró Orbán-féle gondolati konszenzust rúgta fel most – nem egy főfeminista, hanem egy katolikus szerzetes: Böjte Csaba.

S hogy bármi haszna lesz-e? Aligha fognak férfiak hirtelen gyereket nemzeni, csak mert elolvasták.

Úgy viszont lehet, hogy végre elkezdjük vizsgálni annak az okát is, hogy a férfiak számára miért nem vonzó a gyerekvállalás. Mi hiányzik hozzá? Van-e az államnak bármilyen feladata ezen a „térfélen”?

Jelenleg ugyanis semmilyen adat, felmérés nincs erről.
Ami meg baj.


Stumpf András
forrás: http://valasz.hu/itthon/ugy-vartak-a-feministak-a-messiast-hogy-eszre-sem-vettek-amikor-eljott-128513

(szerk.:  Elképesztő adat: a 40 év alatti férfiak 70 százalékának nincs gyermeke).