Ukrajna a háború leple alatt totalitárius fordulatot vett…

„Immár több mint fél éve dúl a háború Ukrajnában. Ezért aztán a napokban, aki élt és mozgott, mérleget volt. Elsősorban katonai szempontból, ám mivel a hadi helyzet alakulását szorosan figyelemmel követjük, ezúttal inkább szélesebb kitekintésben, de a teljesség igénye nélkül tekintünk vissza a mögöttünk hagyott fél évre.

Kinek »különleges katonai művelete«, kinek pedig háború, az elnevezés nem változtat azon, hogy fél év elteltével mindenek előtt kiterjedt humanitárius katasztrófa képei bontakoznak ki előttünk. A halottak és a sebesültek száma már biztosan százezres nagyságrendű. Hogy pontosan mekkorák is a veszteségek, azt egyelőre csak becsülhetjük. Orosz oldalon ez úgy 20 és 30 ezer között lehet, míg az ukrán katonai áldozatok száma ennek a másfélszerese lehet. Ehhez jön még 15 és 20 ezer közé tehető a civil áldozat, és több mint 10 millióan elmenekültek.

»Az előttünk kibontakozó kép lesújtó, még ha az afganisztáni vagy az iraki háborúban ennél is nagyobb volt a pusztítás. Csakhogy nem Európában, ezért az Ukrajnában történteket drámaibban érzékeljük.«

Katonai értelemben ez a háború a drónok, a felderítés, a rakéták, és alapvetően a tűzérség háborúja, amelyben mindenki úgy számol, hogy az idő neki dolgozik. A villámháborús álmok gyorsan elillantak, a klasszikus háborúba kényszerült orosz csapatok jelen állás szerint Ukrajna mintegy 20 százalékát ellenőrzik, ami e megyék adottságai miatt a gazdasági erőt tekintve ennél is nagyobb.

Szembetűnő, hogy az elmúlt években éppen szétcsúszóban lévő nyugati világ régen látott egységben sorakozott fel az Egyesült Államok mögé. Ez sem változtat azonban azon a tényen, hogy a világ nagyobbik része ebben a szembenállásban legalábbis semleges pozíciót foglal el. Talán azért is, mert tudják és érzik, hogy ez a háború túlmutat Ukrajnán, és igazából az Egyesült Államok vezette Nyugat és Oroszország szembenállásának keretében értelmezhető.
(...)
Ebben a háborúban egyértelműen Oroszország az agresszor. Még akkor is, ha a kirobbanásáért több nagyhatalom is felelősséget visel. (Azt mondta Ferenc pápa: "A NATO rátörte az ajtót Putyinra" - www.politico.eu - szerk.).

Közben kevesen akarják észrevenni, hogy a megtámadott Ukrajna a háború leple alatt – csak kis részben a hatására – meglehetősen totalitárius fordulatot vett. S akkor még nem beszéltünk arról, hogy olvasatában az áldozati szerep mindenre felhatalmazza. Az viszont elvitathatatlan, hogy ennek ellenére Volodimir Zelenszkij a világ első számú politikai sztárja lett.

Egy valamire való eseményt már meg sem lehet tartani anélkül, hogy virtuálisan legalább ne jelentkezne be. Az invázióra adott válaszként a Nyugat olyan morális közhangulatot teremtett, amely már – elsősorban Európában – vészesen leszűkíti a politikusok mozgásterét. Közben ugyanebben a nyugati világban ebből kifolyólag az oroszellenesség lett a fő ideológia, amely egyelőre kovászként fogja össze ezt a közösséget, ám kérdés, hogy meddig.”

Stier Gábor

forrás: https://mandiner.hu/cikk/20220827_stier_gabor_kulfold_velemeny_haboru?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=mandiner&fbclid=IwAR1jCPEYW9uhPCYdj2TrWPps_SsvHmKLRU4GX55XwFgPh3Ba3ge1qlZakac