Lassan búcsút inthetünk a papír alapú egészségügyi dokumentációnak, számítógépen fogják vezetni azokat, és továbbítani vagy hozzáférhetővé tenni más szakorvosok számára, ha szükséges…

Ezekbe belekerülnek a szakorvosi vizsgálatok eredményei és a röntgen- és CT-leletek leírásai is, de az orvosi beutalók és a kórházi zárójelentések ugyancsak. Mindez a hatékonyabb és gyorsabb ellátást szolgálja, akár még életet is menthet.

Az e-egészségügy része lesz a gyógyszerkönyv is, ahová az orvos az előírt gyógyszereket fogja bejegyezni. Az elektronikus dokumentációba és gyógyszerkönyvbe a betegek tulajdonképpen otthonról is betekintést nyerhetnek. A felsoroltakon kívül megnézhetik, milyen egészségügyi ellátást térített helyettük a biztosítójuk, vagy megtudhatják azt is, mikor nézte át egészségügyi dokumentációjukat az orvosuk. Ehhez azonban elektronikus chippel ellátott személyi igazolványra és leolvasóra van szükség.

A beteg adataihoz korlátlan hozzáférése a háziorvosnak lesz, kivéve a pszichiáter bejegyzéseit. Minden más orvos, csakis a beteg hozzájárulása után nyerhet betekintést a páciens egészségügyi dokumentációjába. Ez a gyakorlatban úgy működik majd, hogy a beteg belehelyezi elektronikus személyi igazolványát a leolvasóba és az igen gomb megjelölésével engedélyezi az adataihoz való hozzáférést.

Megszűnik a felesleges adminisztráció

Az egészségügyi minisztérium szerint az elektronikus egészségügy több előnnyel jár a beteg és a szolgáltatók számára egyaránt. Az egyik, hogy sokkal gyorsabb és egyszerűbb lesz a hozzáférés az adatokhoz, ami esetenként akár még emberi életeket is menthet. A lényeg, hogy a megfelelő információt a megfelelő időben és a megfelelő helyen lehet elérni.

A beteg számára újdonság lesz az is, hogy a szakorvosi beutalót nem fogja kézbe kapni, hanem azt a háziorvosa online továbbítja. Az elektronikus recept nagy előnyének számít, hogy az orvos a gyógyszerek felírásakor látni fogja, milyen orvosságokat szedett mostanáig a beteg, ugyanígy az eddig elvégzett vizsgálatokat is, tehát nem kell újból és feleslegesen megismételni azokat, vagyis költségek spórolhatók meg. A minisztérium szerint nagy hozadéka az új rendszernek, hogy megszűnik az orvosokat meglehetősen leterhelő adminisztráció.

Hogy mikor fog teljes mértékben beindulni az elektronikus egészségügy, azt majd a gyakorlat megmutatja. Tény, hogy ehhez az orvosoknak és a betegeknek egyaránt hozzá kell szokniuk. Szinte biztosra vehető, hogy a fiatalabb páciensek könnyebben „átállnak”, hiszen számukra az online lét már természetes. Felvetődik az a kérdés is, vajon hogyan lehet kizárni, hogy illetéktelenek ne juthassanak a betegek adataihoz?

VJ
forrás: http://felvidek.ma/2018/01/startol-az-elektronikus-egeszsegugy/