Hét hónap helyett ténylegesen hat hétig tart a népszámlálás második szakasza! Eddig kevésbé ismert információt tartalmazó nyilatkozatot tett a Statisztika Hivatal munkatársa: március után bő fél év helyett csak hat hét áll rendelkezésünkre a népszámlálási ívek kitöltésére... 

Ahogy azt Szlovákia Statisztikai Hivatalának a 2021-es népszámlálás szakmai felügyeletével megbízott igazgatónője, Ľudmila Ivančíková a ta3 hírtelevízió pénteki műsorában elmondta, a népszámlálás első, elektronikus szakasza március 31-ével véget ér. Ezután kezdődik az „asszisztált számlálás” időszaka, amely már nem online, hanem személyes részvétellel fog zajlani. Ezt az időszakot április 1-től október 31-ei időszakban határozták meg.

Mivel a lakosság részvétele március 19-én még csak 70%-os volt, s ezen belül a magyarlakta városok részvétele még alacsonyabb szinten mozgott, a népszámlálás iránt érdeklődő közvélemény abban bízott, hogy a hiányzó lakosság majd a II. időszak hét hónapos időtartama veszi a fáradságot, és számláló biztos kiszállását kéri lakhelyére, vagy befárad az önkormányzat e célra kialakított népszámlálási pontjára, ahol kitöltheti az egyébként alig tízpercnyi időt igénylő kérdőívet.

Ivančíková azonban pénteken ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet egy újszerű, eddig kevesebb hangsúlyt kapó információra. Mégpedig arra, hogy a II. időszak hét hónapban, áprilistól október végéig tart, nem azt jelenti, hogy ezen hét hónap alatt bármikor, kényünk-kedvünk szerint részt vehetünk a népszámláláson.

Az igazgatónő elmondta, minden önkormányzat ebből a hét hónapos időszakból 6 hétig tartó időszakot jelölheti ki, amikor saját hatáskörében a népszámláláson való részvételt lehetővé teszi. Azt, hogy melyik hathetes időszakot jelöli ki egy-egy település, a saját döntésükön múlik, figyelembe véve természetesen a járványhelyzetet, illetve a helyileg illetékes közegészségügyi hatóság engedélyét.

Az, hogy csak hat hét áll majd egy-egy önkormányzat rendelkezésre, még jobban megnehezíti a magyarság százalékarányáért aggódók helyzetét, hiszen az eddigi kommunikáció ugyan nem javasolta a részvétel utolsó pillanatokra halasztását, azt viszont mintegy mentőövként fogta fel minden érdekelt, hogy több mint fél év lesz majd a kérdőívek asszisztált, személyes kitöltésére.

A ma7.sk-nak nyilatkozó Gyurgyík László, szociológus-demográfus, a Selye János Egyetem oktatója elismerte, a köztudatban nem az Ivančíková által említett hat hét, hanem az ennek keretet biztosító április 1. - október 31. közötti időszak honosodott meg.

"Azt azonban el kell mondani, hogy a február eleji halasztás, amikor a vírushelyzetre való tekintettel kitolták az asszisztált népszámlálás határidejét, ezzel számolt" - jegyezte meg Gyurgyík. Azt is hozzátette: félő, hogy a járvány miatt esetleg a mostani véghatáridő, az október 31. is veszélybe kerül, és hogy újabb határidőt kell meghatározni. Gyurgyík szerint erre van még időbeli lehetőség, hiszen az Unió elvárása az, hogy a népszámlálás feldolgozott eredményei 2024-ben legyenek meg.

A hat hetes időszakhoz visszatérve elmondta, a jelenlegi helyzet alapján az valószínűsíthető, hogy nyár végére, szeptember elejére eshet ennek a periódusnak a kijelölése az egyes önkormányzatoknál.

Somogyi Szilárd
forrás: ma7.sk