A parlamenti választások közeledtével sokasodnak a kritikák a magyar összefogást illetően, de megoldás még nincs sehol. Egy újabb szemszögből mutatjuk be a felvidéki magyar politizálást. A szerzővel nem kell mindenben egyetérteni, de a leírtakat megfontolni érdemes lenne. Már csak azért is, hogy ne osztódással szaporodjunk tovább!…(szerk.)

- – – – – – – – – – – – – – – – – -

Samu István: Semmi sem fekete vagy fehér

 Semmi sem fekete vagy fehér: a felvidék "janicsárjainak" meglétéért a szlovákiai magyar politikai elit is felelős!

Ez sajnos így van! Természetesen nem elsőrendűen csak a szlovákiai magyar pártok miatt van az, hogy egyes fiatalabb korú, politikával kacérkodó ismerőseim nem az etnikai érdekképviseleti pártok listáján indulnak. De okozatai ennek a folyamatnak. Be kell vallanom, hogy nem csodálkozom, bár egyátalán nem értek egyet ezen emberek döntésével, és politikai motivációjukkal sem! De mégegyszer, nem csodálkozom!

Ott kezdeném, hogy néhány képviselőjelöltet ismerek a PS/Spolu magyar platformjának listájáról. Nem tehetségtelen politikus jelöltekről van szó, mint azt próbálja egy-két MKP-hoz szervilisen kötődő sajtóorgánum állítani és ezzel elbagatelizálni a helyzetet. Éppenséggel az élet bármely területén megállják a helyüket, akár ha szakmailag vonunk mérleget felettük, akár ha lokális politikai szinten tekintünk a munkásságukra. Tehát nagyon nagy kár, hogy nem a magyar pártok színeiben indulnak.

Hogy miért is felelős a szlovákiai politikai elit?

Nézzük a Most-Hídat!

A Most-Híd vonatkozásában elég ha párt megjelenésétől számítva vesszük alapul a történetét. Azonnal megérthetjük, hogy az a politikai narratíva, amit ők vallottak, az egyértelműen a politikai érvényesülés oltárán feláldozta a felvidèki magyar érdekek markáns képviseletét, és e helyett a mindenkori szlovák politikai elit hátsójába való bújásban, vagy a nyelvük belógatásában láttatták a boldogulását elsősorban saját maguknak. Mégegyszer még csak nem is a közösség boldogulását, hanem csak az egyéni boldogulásukat. Ezért gyakorlatilag ők lettek a mintapéldányai a piszkosul meggazdagodó, korrupt magyar származású politikusoknak. Akik a szenvtelen meggazdagodásukat a pragmatizmus álságosságával próbáltàk elkendőzni. Tehát ezen politikusi "karakterek" még ha liberálisabbak is voltak a PS magyar platformjának fiataljai, újarcai számára, - így akár ideológiailag közelebbiek is voltak, - mégsem tudtak velük azonosulni. Főleg arcátlan, kendőzetlen korrupcióikat látván. A Most-Híd politikusai a liberálisabb szemléletű szlov-magy "spoluprácát" lejáratták, részei lettek a szlovák maffia állam bűntényeinek. Talán soha nem is volt őszinte céljuk a multikulturális értékrend, hanem ez egy jó csomagoló papír volt a gazdasági bűncselekményeikre. A szlovák pártok színeiben indulóknak egy dologban azért lehet, hogy követendő példát mutathatnak a jövőben: a gazdasági vagyon szerzésben! A szlovák hatalmi elit oligarcháival való "együttmutyizgatásban". Ez lehet motivációja újkori janicsárjainknak is, hiszen a hatalom az pénzt is jelent. A PS/Spolu pedig kormányozni akar.

Akkor most vizsgáljuk meg az MKP-t!

Az MKP esetében egy picit összetetteb a történet. 
Az MKP struktúrái elöregedőben vannak, főleg nyugatról kelet felé haladva. A Bodrog-Ung vidéken a Felső-Gömörben, vagy a szorvány vidéken a lévai járásban, ahol már helyi politikai hatalommal és az ezzel járó gazdasági érdekhaszonnal nem jár együtt a párttisztségből vagy tagságból fakadó politikai tőke (pl. önkormányzati - megyei képviselői helyek, bizottsági poziciók stb.), ott nem tolakodnak nemhogy a fiatalok, de még az idősebbek sem a párt struktúráiba. Ott keresik az utánpótlást, de nincs! Nyugatabbra pedig kilövik, akik lennének. Vagy meg sem keresik! (Pl. tétlenkedő járási elnökök!) Nyugaton a Csallóközben, ahol a tömbmagyarság népesség arányainak köszönhetően mind a megyében, mind a helyi települési szinteken a politikai tőke gazdasági profitot is jelenthet (főleg ha az illető MKP-s vállalkozó is), akkor nagy a könyöklés a kiszorítósdi, és nincs szükség tehetséges fiatalokra. Esetleg a velük való közös munkára, ötletelésre, gondolatok átvételére. Sőt! Az Isten mentse meg, illetve a párt beszűkült helyi tagjai mentsék meg az agilis új arcoktól az MKP-t!!!! Nehogy már egészséges konkurencia alakuljon ki a párton belül!

Azt hiszem tovább ezt nem is kell boncolgatnom...

Szóval ha megnézzük most a szlovák pártok körül formálodó magyar tényezőket, főleg nyugati térségből szedik össze a magyar fiatalokat. Vajon az MKP miért nem volt erre képes? Az is igaz, hogy ezen fiatalok egy részének a hatalom és a pénz is biztosan fontos motiváció, de akik Őket eddig az MKP-tól nem keresték (és most nem a "szórólapozásra" gondolok) szerintem azoknak is csak az!!!!!

Sok esetben a helyi politikai harcok a magyar párttagok és magyar nem párttagok között egy olyan helyzetet teremtettek, amely a magyar embert a magyar embertől a Felvidéken messzire sodorta, falakat épített.

Tehát nincs új a nap alatt.

Kedves barátaim, semmi sem fekete vagy fehér!
A széthúzás nem most kezdődött, ez csak öröklődött. Főleg olyanoktól, akiknek a vályú volt mindig is a lényeg.

A szerző az Új Egység Mozgalom egyik alapítója  (a gútai MKP kizárta soraiból)
forrás: Samu István FB-oldala