Az elmúlt napok nem múltak el eseménytelenül a szlovák parlamentben. Történt ugyanis az, hogy a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) új igazgatót kapott.  Érint ez minden Pátria-hallgatót meg TV-nézőt is. Most már csak az a kérdés, hogy mibe került a háttéralku és mit (nem) kapunk érte. Minderről a bal- és neoliberális beállítottságú egyetlen szlovákiai magyar napilap (!) eképp vélekedik (szerk.)…

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – -

Rezník, és ami vele jár 

Az a mód, ahogyan Bugár Béla megpróbálta kimagyarázni a Híd váltását Rezník-ügyben, azért a lehető legszerencsétlenebb, mert az egész szlovmagy közösségre ráhúzta a vizes lepedőt.

Először volt a Híd határozott elutasító álláspontja Rezníkkel szemben. Mečiari múlt, támadások a rádió magyar adása ellen. Világos, nem kellett magyarázni. Az volt érthetetlen, hogyan válhatott Rezník a harmadik kormánykoalíciós partner határozott tiltakozása ellenére a Smer és az SNS favoritjává. Aki viszont azt várta, Bugár ezek után bekeményít, kikéri magának koalíciós partnereitől a lefitymáló bánásmódot, tévedett. Pont ellenkezőleg. Bugár az első sikertelen szavazás után az ellenzéket támadta, s kijelentette: Rezník miatt nem fogják szétverni a koalíciót. Sőt, azt is megtudtuk, végül is a Híd számára nem is annyira elfogadhatatlan ez a Rezník, főleg így, Mikához képest, merthogy mindketten ugyanolyan keveset tettek a Pátria rádióért.

Ezzel a Híd két szempontból is nagyon szerencsétlen üzenetet küldött. 1. A koalíciós partnereknek: Fiúk, nyugodtan felmoshatjátok velünk a padlót máskor is, tőlünk aztán semmilyen válaszlépésekre nem kell számítani, mert számunkra a koalíció szent. 2. A választóknak: Végső soron mindegy, hogy valaki haverkodott Mečiarékkal, fura szerződéseket kötött, nem számít a Szputnyik orosz propagandaügynökséggel kötött szerződés, a lényeg, hogy legyenek garanciák a tévé és a rádió magyar adása számára. Hogy az elsőből mi következik, az nem szorul bővebben magyarázatra. Ha felmoshatják, fel is mossák velük a padlót, e felől nem kell kételkedni. De ez legyen a hidasok gondja.

A második üzenet problémásabb, mert azzal indirekt módon a Híd az egész szlovákiai magyarságot bevonta a történetbe, a nevünkben mondva, hogy minket nem érdekelnek a demokratikus elvek, ha kell, az ördöggel is szövetkezünk, csakhogy érvényesítsük saját érdekeinket.

Ez pedig így nyilvánvalóan nem igaz, s nem is így működik. Mert hiába lesz a pátriásoknak 300 euróval magasabb a fizetése (bár lenne!), hiába bővítik a műsoridőt, hiába modernizálnak, ha az adás politikailag elfogult lesz, ha a híreket ismét politikusok szája íze szerint készítik. Láttunk már ilyet, ráadásul pont Rezník regnálása idején.

Most már csak abban lehet bízni, hogy az a profi légkör, ami a közmédiában az utóbbi évek során kialakult, elég erősnek bizonyul ahhoz, hogy kiállja az esetleges politikai támadásokat. Hogy lesznek ilyenek, az nem kérdés. Végtére is, Rezník ezért került oda, mert az lesz a feladata, hogy Robert Fico és Andrej Danko képére gyúrja az RTVS-t. Reméljük, nem sikerül neki.

Czajlik Katalin

forrás: http://ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2017/06/21/reznik-es-ami-vele-jar