Bármennyire is reklámhúzásnak tűnik, ez a színtiszta igazság. December 6-án minden kisgyermek a Mikulás bácsit várja (rosszabbik esteben a Télapót, Télanyót). Pedig az eredeti Mikulás nem gyerekjáték. Az egyháztörténelemből tudjuk, hogy a manapság szentként tisztelt Mikulás püspök voltaképpen a leánykereskedés elleni küzdelem élharcosa volt… 

Idén negyedik alkalommal kaptam meghívást Budapestre, ahol évente újra és újra azon tanakodunk, mit lehetne még tenni? Hogyan csökkenteni az emberkereskedelem fokozatos terjedését, a leány-, s újjabban a gyermekkereskedelem rákfenéjét?

Az ERGO Európai Regionális Szervezet az Igazságügyi Minisztériummal és a Nagy-britannia-i The Centre for the Study of New Security Challenges Ltd-vel társszervezésben zártkörű nemzetközi konferenciát szervezett Az emberkereskedelem aktuális kérdései, különös figyelemmel a magyar helyzetre címmel, egy nappal a Mikulás ünnepségek előtt. Bevezető előadásként az áldozattá váláshoz vezető utak és a megelőzés lehetséges alternatívái kerültek napirendre. Valamikor a szülők az ún. cukros bácsiktól óvták gyermekeiket. Manapság ezek a bácsik internetes web-oldalakat tartnak fenn, s ejtik fogjul a mit sem sejtő szülők csemetéit. Az EU-ban minden hetedik gyermeket ér napi szinten szexuális molesztálás az interneten. Miután Németh Ágnes rendőrezredes (ORFK) beszámolt az emberkereskedelem karakteréről, helyzetéről Magyarországon, rámutatott az együttműködés lehetőségeire a társadalom szereplőivel (önkéntes szervezetek bevonása, egyházak lelkészei stb.). Ezt fejtette ki bővebben Ékes Ilona, az ERGO Európai Regionális Szervezet elnöke, különös hangsúlyt helyezve a társadalom és a civil szervezetek szerepére az emberkereskedelem elleni küzdelemben.

Azt, hogy a magyar helyzetet ne csak ismerjük, hanem azt is tudomásul vegyük, mi várható, Richard B. Hoskins (USA) vázolta fel. Nem először találkoztunk vele, tudvalevő, hogy ő az egyik FBI ügynök, aki Európa keleti blokjában fejti ki tevékenységét, tart iskolázásokat. Idei előadásának címe: a szervezett bűnözés és az emberkereskedelem összefüggései, releváns kérdései, együttműködés a társszervek között. Amikor saját szakmai tapasztalatait foglalta össze, számomra is meglepő volt, hogy ugyanazzal küzd, mint mi itt Felvidéken: a szülők hallgatásával, tagadásával, amikor rosszat sejtve a homokba dugják a fejüket.

Az előadások délutáni szakaszában az emberkereskedelem elleni küzdelem gyakorlati oldaláról, lehetőségeiről esett szó. Dr. Martony Ágnesnek, a The Centre for the Study of New Security Challenges Ltd. (UK) igazgatójának köszönhetően saját fülünkel hallhattuk, hogy a helyzet egyre rosszabb. A migránsokkal együtt lányokat, gyermeket utaztatnak Európába – kereskedelmi célokból. Amíg eddig a gazemberek a szexturizmust űzve a tengerentúlra kényszerültek, manapság házhoz szállítják a friss húst. Ezt erősítette meg William Flanagan (USA) nyomozó. Esettanulmánya mindannyiunkat ledöbbentett a Közép-Kelet-Európában tevékenykedő nemzetközi bűnözői csoportok felderítése, elfogása és bíróság elé állítása vonatkozásában, különös tekintettel a kiskorú áldozatokra. S ez nem Amerika, ez itt történik köreinkben – erősítette meg saját esettanulmányaival Dr. Szabó Szonja rendőrőrnagy, (Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, Emberkereskedelem Elleni Alosztály), a magyar rendőrség tapasztalatai a nemzetközi együttműködés során című előadásában

Hon. Richard G. Stearns (USA) álamjogász felvázolta az internet fiatalokra gyakorolt hatásainak nemzetközi jogi vonatkozásait – toborzás, behálózás, nyomozás. Ezzel újabb megdöbbentő adatok birtokába jutottunk. Bár azt gondolhatnánk – az ott Amerikában veszély, de tudomásul kell vennünk, hogy az internetes informatika 97%-ban Amerikába összpontosul. Elmondása szerint a weboldalak gyakoriságát, szaporaságát messze a pornó vezeti. Az internetes közlések 80%-a szexuális tartalmú. S ha azt is hozzá vesszük, hogy az emberkereskedelem 70%-a szexuális jellegű, s ennek 95%-a a nőket sújtja, arról nem is beszélve, hogy egyre nő a gyermekpornó iránti igény, akkor ideje komolyan venni a veszélyt. A bíró bemutatott egy készülő filmet, ami a szülőket megcélozva akarja felhívni a közvélemény figyelmét arra, milyen könnyedén válhatnak a gyermekek az interneten keresztül szexrabszolgákká. I am Jane Doe – hamarosan a mozikban.

Ismerve a szenvedélybetegeket, azt kell, hogy mondjam, hamarosan elszabadul a pokol. Ha Stearns bírónak sikerül a törvénymódosítást elérnie, akkor végre büntethetőkké válhatnak az internetes hálózatkezelők is. Ez persze majd azzal is jár, hogy a várhatóan fellépő pornóhiányt valamivel pótolni kényszerülnek a függők – s beindul egy újabb piszkos emberkereskedő üzlethullám. Ha belegondolunk, hogy az amerikai elnök egykori jogásza vette a fáradságot és eljött, hogy erre minket magyarokat felkészítsen, akkor végre mi is vehetnénk a fáradságot, tehetnénk valamit a házunk táján. Mondjuk, megkérjük gyermekeinket, hogy adják oda végre szüleiknek a mobil, illetve internetes, facebook jelszavaikat. Én személy szerint azon leszek, hogy az erotika és az érosz jelentése megszűnjön tabu lenni, hogy helyesen tudjuk értelmezni ezen fogalmakat – mondtam el annak a pár szerzetes kollégának, akik hasonló munkaterületen szorgoskodnak.

Puss Sándor SJ
forrás (kezdőkép és szöveg):www.hirek.sk