Európa nyugati fele vörösödik – főleg a fiatalok között (ez várható volt). Vasárnap tartották a Salzburg-tartományi parlamenti választást, amelyet ugyan megnyert a hivatalban lévő tartományi kormányfő, Wilfried Haslauer vezetésével az ÖVP, több szempontból is meglepő eredmény született…   (szerk.)

Egyrészt, csak hajszálnyival tudta megőrizni az elsőségét a Szabadságpárttal szemben, másrészt kiesett a parlamentből az egyik koalíciós partnere, a liberális NEOS.

A legnagyobb meglepetést azonban az jelenti, hogy egyenesen kétszámjegyű eredménnyel került be a tartományi parlamentbe az Oszták Kommunista Párt (KPÖ), pontosabban az egykori Grüne Jugend-del bővített KPÖ Plusz lista. Ez utóbbi szervezet korábban a Zöldek ifjúsági szervezete volt, 2017-ben azonban az akkori pártelnök, Eva Glawischnig megszakította velük a kapcsolatot és egy új ifjúsági szervezetet hozott létre. Az akkor a pártból kifúrt társaság a kommunistákhoz szegődött.

A KPÖ helyzete amúgy nagyon érdekes az osztrák politikában. Még az 1940-es – 50-es években, főként a Ausztriát a felszabadítás után megszállva tartó hatalmak közül a szovjetek érdekeinek megfelelően, az országos szinten fontos pártok között tartották számon, bent voltak a szövetségi parlamentben, sőt rövid ideig a kormányban is. Jelentőségük azonban az ország függetlenségének és semlegességének visszanyerését követően rohamosan csökkent.

A parlamentből kikerültek és lényegében véve főként a szovjet térség országainak osztrák és nyugati kapcsolattartóiként töltöttek be szerepet, továbbá a kulturális életben volt komoly szerepe a könyvkiadójuknak, sajtójuknak. A párt tulajdonában lévő Globus kiadó sok magyar és cseh/szlovák szépirodalmi művet jelentetett meg németül (pl. Balázs Béla, Kovai Lőrinc).

A rendszerváltást követően azonban csak Stájerországban tudtak mandátumokat szerezni, ahol egy-két népszerűbb politikusuknak köszönhetően fontos protesztpárt lettek.

Legismertebb politikusuk Elke Kahr, aki a legutóbbi választáson elnyerte a Bécs után legnépesebb osztrák város, Graz főpolgármester tisztségét. A kommunista politikusasszony a korábbi években lakásügyért felelős alpolgármesterként alapozta meg népszerűségét. A KPÖ tisztségviselői, mandátummal rendelkező képviselői a fizetésük egy részét egy szolidaritási alapba utalják, ahonnan rászorulóknak segítenek például a rezsiszámlák fizetésében.

A vasárnapi választáson a Salzburg városában legadott szavazatokból egyenesen a második legtöbb szavazatot kapták a kommunisták: a 25%-kal a legnépszerűbb ÖVP mögött végeztek, 21,5%-kal!

A salzburgi tartományi parlamentben 4 mandátummal lesznek jelen. A helyi pártvezér, Kay-Michael Dankl kifejtette, hogy nem lépnek koalícióra, hanem kemény ellenzéke lesznek a még nem tudni, hogy milyen konstellációban, de hatalmon maradó ÖVP-nak.

Haslauer miniszterelnök sem tartja kívánatos koalíciós partnernek a kommunistákat, különös tekintettel a lakáspolitikai nézetkülönbségekre. Ez a téma volt ugyanis a kiemelt „slágertémája” a pártnak. A vörös kampány egyik központi témaköre ugyanis a lakhatási költségek drágulása volt.

A karikázások terén ugyanakkor a másik nagy győztes, a Szabadságpárt listavezetője, Marlene Svazek teljesített kiemelkedően. A harminc éves, de már korábban EU-káderi, szövetségi parlamenti képviselői és pártfőtitkári funkciókat is betöltött politikusnőt majdnem harmincháromezren karikázták. A második legtöbb preferenciaszavazatot Dankl szerezte 14 305 karikázással.

A jelenleg kifutó ciklusban kormányzó ÖVP – Zöldek – NEOS politikusaira jóval kevesebb szimpátiaszavazat jutott. A kieső neoliberálisoknál a komplett tartományi pártvezetés lemondott.

Az, hogy a következő kormányt kik alkotják, még kérdéses. A szövetségi felsőházi mandátumok kiosztása marad a régi: a két ÖVP-s mellett egy – egy FPÖ-s és SPÖ-s delegált marad a Bundesrat tagja.

Posta Ákos István
forrás: https://piros7.es/kommunista-meglepetes-salzburgban