Már az év legelején, januárban masszívan harsogta a hazai sajtó is, hogy egy veszélyes, halálos vírus pusztít Kína egyik tartományában. Hétről-hétre ez foglalkoztatta a közvéleményt, a véleményformáló média (is) folyamatosan táptalajt biztosított az így elvetett félelem magvai szárbaszökkenéséhez...

Március 3-án jegyezték Felvidéken az első pozitív COVID-19 teszteredményt. Bő egy héttel később március 11-én a WHO pandémiának minősítette a járványt. A WHO honlapján ne keressük a pandémia szó fogalom-definícióját: ott nincs!

Ami ezután történt, azt nem kell felsorolnom, hiszen valamennyien átéljük ezt, az egész társadalmat érintő káoszt. Embereket, közösségeket érintő szabadság és emberi jogainak ily mértékű korlátozását a múlt század negyvenes éveiban élők tapasztalhatták legutóbb. A jelenlegi az említettet is felülmúlja méretéban és globális lefedettségében egyaránt.

Valójában milyen veszéllyel állunk szemben? Tényleg egy rettenetes halálos járvány pusztít világszerte? Reális, megengedhető, hogy országonként vállalatok, vállalkozók ezreit, tízezreit, munkavállalók százezreit fosszuk meg napi bevételi forrásuktól? Biztos, hogy akkora a fenyegettség hogy le kellett állítani a gazdaság egy részét, korlátoznunk kellett a lakosság szabad mozgását? Egyes területeken - pl. Felvidéken is - kötelezővé tették a szájmaszk viselését közterületen is. Döntse el ki-ki a saját logikája alapján megalapozott-e hogy rendkívüli állapotot rendeltek el vezetőink?

Ehhez, ha megengeditek adnék némi támpontot. Január elsejétől március 15-ig világszerte mintegy 41 milló gyermek született, míg ugyanebben az időszakban az elhalálozások száma meghaladta 17 milliót. Ebből:

2,4 millióan a rák,

1,5 millióan a dohanyzás,

730 ezren a túlzott alkoholhogyasztás,

491 ezren az AIDS,

395 ezren közlekedési baleset,

314 ezren öngyilkosság,

287 ezren malária,

142 ezren szezonális influenza,

138 ezren a COVID-19 következtében vesztették életüket. (forrás: worldometers.info)

Néhány adat Olaszországból: a koronavírus szövődményeinek következtében elhunytak 99,2 %-a minimim egy krónikus megbetegedéssel küzdött, 74,1 %-a legalább kettővel, 48,5 %-a minimum hárommal. 75 %-nak volt magas a vérnyomása, 35 %-nak cukorbetegsége volt, egyharmaduk valamilyen kardio-vaszkuláris betegsében szenvedett. Az áldozatok életkorának mediánja 80,5. Az 50 év alattiak halálozási aránya 0,8 % volt, 30 évnél fiatalabbak közül nem halt meg senki 2020 március végéig. (forrás: Olasz egészségügyi minisztérium )

Olaszország területén 2020 márciusában légzőszervi probléma okán 12352-en vesztették életüket, míg tavaly márciusban kb. 3000-el többen, 15189-en, tavalyelőtt március hónapban pedig 16220-an. (forrás: ISTAT- Olasz statisztikai hivatal)

Azért említettem az olasz példát, mivel az elmúlt hetekben rengeteg torzított, hamis hír jelent meg a nemzetközi és a hazai sajtóban is. A hírportálokon is sokkoló videókat láthattunk. Úgy gondolom nem árt, ha ismerjük a konkrét, valós számadatokat Olaszország vonatkozásában is. A hazai, magyarországi és a felvidéki adatokat mindenki ismeri, ezekre nem térnék ki, csak annyit jegyznék meg, hogy a naponta közzétett fertőzöttek száma tartalmazza a már közben a betegségől kigyógyultak számadatait is. Véleményem szerint a gyógyultak számát ebből ki kellene vonnunk. Lehet akkor kevésbé félnének sokan...?

Tudjátok melyik ma a világon legjobban eladható termék? Mi a neve?

Nem?

???

COVID-19 !!!

Nincs a világon még egy olyan fogalom, termék, szolgáltatás, amelynek jobb, átfogóbb marketingje lenne, mint ennek: COVID-19.

Van még egy kérdésem: mi ma Magyarországon a legjobban eladható szellemi termék, amely a legnagyobb profitot hozta az utolsó 10 évben?

Igen, jó tudod: a félelem!

Ha összefügéseiben vizsgáljuk az elmúlt bő négy hónap történéseit, kicsit tudunk dolgozni a számokkal, adatokkal, logikus következtetésként megállapíthatjuk, hogy ez a jelenlegi vírus-történet - vagy hisztéria - egy főpróba. Az emberek, különböző társadalmak és társadalmi rétegek tűréshatárának tesztje. Ha azt gondoljátok ennek a vírus lecsengésével vége lesz: tévedtek!

Ez csak az eleje, a főpróba!

U.I.: Szlovákiában évente több mint 800-an halnak meg évente influenzában" - ezt Ján Mikas országos higiénikus nyilatkozta 2018. október 18-án a dennikn.sk-nak.

Magyarországon az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015-ben az év elején (akkor volt az elmúlt évek legkiterjedtebb influenzajárványa) több, mint 38 ezren haltak meg influenzában. Idén Magyarországon a "COVID"-ban 405-en, Szlovákiában 26-an vesztették életüket. 

Patócs Ottó
forrás: Internet, Patócs Ottó FB-oldala