Három hónap múlva önkormányzati és megyei választások lesznek (okt. 29.). Aggasztónak tűnik a Szövetség-Aliancia ebbéli aktivitása. Ezért érthető a szerző aggodalma, reméljük a végén nem lesz igaza...(szerk.)

- – – – – – – – – – – – – – – – – – 

Nem kis erőfeszítésembe került megfejteni a Szövetség három platformjának a sarkos véleményét a világban, Európában, Közép-Európában zajló aktuális geopolitikai történésekről, valójában nem is sikerült, mert csak és kizárólag a három platform Facebook-oldalai azok, ahol üzennek a népnek valami „hivatalosat”.

Az Összefogás platform sokat foglalkozik a Sajóval, a kormány munkájával, vagy inkább a mulasztásaival. Húsvét előtt találtam egy bejegyzést a háború 50. napjáról, majd utána még egyet, és ennyi. Semmi hír az EU szankcióiról, hogy azokat helyesnek vagy hülyeségnek tartja-e a platform vagy inkább azok politikusai.

Mintha az EU politikája nem is létezne az Összefogás számára. Vajon miért? Miért ez a beszédes csend, amikor már a 7. szankciós csomagot fogadják a rendkívül elmés és pragmatikus európer vezetők?

Az MKP platform oldalán van minden, mint a búcsúban: sport, kultúra, útfelújítás, jópofa fotók, táborok, jó borok és természetesen koszorúzások. Elvétve egy-két poszt a háborúról, de az EU tevékenységéről pro vagy kontra semmi.

Miközben a felvidéki magyar weboldalak naponta tucatjával öntik a híreket, a kritikus esszéket mindarról, ami Brüsszelben folyik, a keresztény-konzervatív MKP meg sem mukkan a témában a választói irányába.

Az egyetlen európai poszt, amikor hárman forognak egy körhintában és vidámak. Nem, nem gyerekek ezek az alsópusztai gyereknapon, hanem a mi politikusaink az Európai Néppárt kongresszusán. Ennyi.

A Most-Híd platform a háború századik napján azt írja a posztjában, hogy egységesek kell maradnunk az agresszorral, Putyinnal szemben, stb. Egyenes beszéd, kaptak is rá 4 lájkot, abból 2 dühös emotikon. Amúgy itt sincs egy hang sem az EU határozatairól.

A lényeg tehát, hogy itt vagyunk Európa közepén, alattunk úgy mozognak a tektonikus lemezek, hogy azokat még Bogár László se látta úgy mozogni, és a mi politikusaink számára mintha nem létezne a politikájuknak ennek a szegmense. Közben, ahogy említettem feljebb, a választópolgár folyamatosan veri a billentyűzetet és véleményt alkot a témákban, és ami a lényeg: legalább 90%-ban elege van az ukrán elnök arrogáns dumájából, és már a legaluliskolázottabb kommentelő is tudja, hogy mindezt azért teszi és teheti meg, mert a véreskezű, lelketlen USA és az ott rejtőzködő háttérhatalom bábja.

Már mindenki tudja, hogy az EU szerencsétlenkedése közröhej és nincs épeszű ember, aki ezeknek hinne még.

Igen a felvidéki magyar nép erősen EU-, USA-, és egyáltalán Nyugat-ellenes ezekben a témákban (is), szolidáris az ukrán nép azon részével, akik elszenvedik a háború borzalmait, de egyben hidegen viszonyul az ukrán államhoz, mint egy olyan képződményhez, amelyik fasisztoid módszerekkel támadja a kárpátaljai magyar testvéreinket. Sőt ki merem jelenteni, hogy most már azt várja, hogy Putyin fejezze be ezt háborút úgy, hogy a tőle sokkal agresszívabb Nyugat hátrább lépjen az agarakkal.

Sokan vádolják Gyimesi Györgyöt, az OĽANO képviselőjét, hogy öncélúan populista húrokat penget és csakis saját, jól felfogott érdekei miatt teszi ezt. De hát könyörgöm, mit tegyen Gyimesi, ha egybeesik a véleménye a többtízezer magyarral? Neki nem kell hallgatnia, nem áll a háta mögött egy Rigó…

A Szövetség a hallgatásával, a legaktuálisabb témák elkenésével még azokat is elveszíti, akik betyárbecsületből kitartottak és hittek a közös erőben.

Ez így csak langyos puding uraim (ja, és hölgyeim a Női Tagozatban).

Papp Sándor
forrás: https://piros7.es/szia-felvideki-magyar-politikus-tokos-velemeny-erdekel