Ha nem sikerül konszenzust kialakítani, nem indulunk a választáson - hangzott el az Összefogás Mozgalom bemutatkozó sajtótájékoztatóján ma, Pozsonyban...

A választási mozgalom megalakulásának okairól Orosz Örs és Mózes Szabolcs, az előkészítő bizottság tagjai beszéltek. A magyar választók összefogást akarnak, ezért alakult a mozgalom. A parlamenti képviselet biztosítására a jelenlegi pártok nem alkalmasak. Ugyanakkor a parlamenti képviselet önmagában nem cél, hanem csak eszköz a magyarság megmaradására - fogalmazott Mózes Szabolcs.

A pénteki zászlóbontás óta sok pozitív visszajelzés érkezett - hangsúlyozta Mózes, aki hozzátette, a mozgalom kettős célt fogalmazott meg: egyfelől a tapasztalt politikusok bevonását, illetve a passzív választói rétegek megszólítását. Ehhez ugyanakkor hiteles programra van szükség.

Mózes szerint nem párt, hanem mozgalom alakult. Ezzel is kifejezésre juttatják, hogy nem a megosztás, hanem a hiteles politikai szereplők összefogása a cél". - emelte ki Mózes Szabolcs.

Mozgalmunk a tényleges összefogás híve, ez abból is kitűnik, hogy megvártuk azt a pillanatot, amikor a Híd és az MKP között folyó tárgyalások lezárulnak, s csak ezt követően léptünk színre – mondta el Orosz Örs a sajtótájékoztatón.

"Kötelességünk, hogy tegyünk valamit, hiszen azzal, hogy a Híd és az MKP külön-külön indul, a két párt a vesztébe rohan, a felmérések ugyanis stabilan azt mutatják, külön-külön nincs esélyük elérni a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt. Véleményünk szerint nem fér bele négy olyan év, amikor a felvidéki magyarság parlamenti képviselet nélkül marad. Hiszen ez a közösségünk további amortizációjához fog vezetni, ráadásul nincs semmi garancia arra, hogy négy év után lesz visszaút. Most van helyzet. Most kell lépni” – fogalmazott.

Orosz Örs elmondta, indulásuk óta megközelítőleg ezer aláírást már sikerült összegyűjteniük. "Jártunk falunapokon, voltunk a DAC-Slovan mérkőzésen, az érdeklődők jelentős része aláírta az íveinket" - közölte.

Hozzátette, a mozgalom az elmúlt napokban már tárgyalást folytatott „a releváns szubjektumokkal” annak érdekében, hogy megtalálják a potenciális partnereiket. Ezeket a következő hetekben még intenzívebben folytatni fogják. Azt, hogy konkrétan melyik pártokkal, mozgalmakkal, civil szervezetekkel ültek le egy asztalhoz, arról Orosz Örs nem árult el konkrétumokat. Annyit viszont elárult, hogy a Magyar Közösség Pártja vezetésével ezen héten fognak tárgyalni a választási együttműködés lehetőségéről.

Hozzátette, a Bugár vezette Híddal szemben "kutya kötelésségük" elindulni, de a sikeres szereplés csak akkor érhető el, ha a választók legalább hetven százalékát sikerül felsorakoztatni a mozgalom mögé. Mózes Szabolcs hangsúlyozta, ha novemberig nem sikerül a magyar választók legalább hatvan, hetven százalékát felsorakoztatni az Összefogás mögé, nem fognak elindulni a választáson.

forrás: https://ma7.sk/kozelet/aktualis/osszefogas_sajtaj