Kezd sűrüsödni a levegő a 2020-as parlamenti választások körül. A tárgyalások fennakadására szerkesztőségünk alig vagy visszafogottan reagált. Szeretnénk posztolni az ötök álláspontját, kezdjük a legfrisebb párt egyik képviselőjének gondolataival…(szerk.)

Tegnap a Hidasok elmentek a tárgyalásról, nem lettek kidobva, ahogy állítják. Háromszor ültünk asztalhoz egy héten belül, egyszer sem tudtunk a SMER-en továbblépni. Nem tudom, visszajönnek-e még, vagy már meg voltak egyezve Druckerrel és azért szabotálták a tárgyalást egy ilyen ostobasággal. Azért mondom, hogy ostobaság, mert maga Bugár mondta múlt héten a rádióban, hogy ha tudták volna, hogy mi következik, nem mennek a SMER-rel kormányba. Hát most már tudják, szóval nyugodtan kimondhatták volna.

A 3. mondatairól híres HÍD képtelen volt kimondani, hogy a SMER-el nem. Pedig – irónia nélkül – ha tényleg a SMER-rel és Kotlebával akarják folytatni a kormányzást, az imidzsbe talán még bele is fért volna mindezt letagadniuk. Ehelyett azt mondták, hogy akkor hajlandóak rá, ha Matovičot is kizárjuk egy potenciális jövőbeni együttműködésből, mert hogy Bugár meg Matovič utálják egymást. Értitek ezt?

Egyik oldalon van egy kettős gyilkosság, szavazatvásárlások, velejéig korrumpálódott igazságszolgáltatás, a másikon meg egy fékezhetetlen populista, aki mindezért beszólogat. Matovičostul ki tudták volna mondani, hogy a SMER-rel nem, nélküle erre képtelenek voltak. Nem azzal volt tehát a gond, hogy nem tudták kimondani. Egyszerűen nem is akarták. Képtelenek azon túllépni, hogy nem minden úgy lesz, ahogy Béla akarja, mert hát 30 évig úgy volt, és egyes fejekben az él, hogy nem is lehet másképp.

Miután elmentek, a Fórummal és az MKP-val hárman maradtunk. Természetesen beszéltünk a "hogyan továbbról" és arról, ami már korábban (a Hidas és MKDSZ-es delegációk jelenlétében is) sokszor felmerült, tételesen, hogy e két párt csak akkor hajlandó feljönni az Összefogás listájára, ha mozgalmunk nevet változtat.

Személy szerint a nyertes névváltozatot (Magyar Közösségi Összefogás) nem tartom ideális megoldásnak, mert a szóló Összefogásból is érthető, hogy magyar mozgalomról van szó, nem kell ezt túlmagyarázni, de mivel a felek ezt kérték, mi hátra léptünk. El kellett már mozdulni valamerre ebből a 3 hónapos toporgásból. Az asztaltól felállva aztán mi elrohantunk, hogy megtartsuk a rendkívüli közgyűlésünket, mert a mai ünnepnap miatt csütörtök délután 3-ig volt lehetőség rá, hogy beadjuk a névváltoztatást, Danko ugyanis hétfőre ígérte a választások kihirdetését. Ehhez a törvény értelmében kongresszusi döntés kellett, ráadásul nem dönthetett minderről a keddi alakuló közgyűlésünk, mert akkor még nem volt névjavaslat. Rendkívülit kellett összehívnunk, de végül ez is sikerült. 14:59-re ért be Mózes Szabolcs a belügy Drieňová utcai épületének iktatójába, ahol az utolsó pillanatban rányomták a pecsétet. Ez a név persze nem zárja ki a Hidat és a Hidasokat, őket továbbra is várjuk az asztalhoz.

Megígérem, hogy magam fogok küzdeni azért, hogy a jövő héten kitárgyalásra kerülő közös konstrukcióban fenntartsunk legalább 3-4 befutó helyet közösségünk hidas tagjainak, mert a pár vállalhatatlan arcon túl soraikban van egy csomó jó magyar ember, polgármester, képviselő vagy állami tisztségviselő, akiknek ott a helye. Nem biodíszletként, hanem befutó jelöltként.

Vegyék már észre, hogy nem lehetnek Bugár Béla túszai. A szlovák parlamentben Bugár a legrégebben helyet foglaló személy. Vétkei mellett érdemei megkerülhetetlenek, de ez már nem az a Béla, aki húsz éve több 200 000 preferenciaszavazatot gyűjtött. Ma már ennek a hatodát sem éri el, túl van a zenitjén, karrierje nem fog már elrugaszkodni, napról napra nagyobb az elutasítottsága. Aki belé kapaszkodik, az egyre mélyebbre süllyed.

Ha nem egy kisebbségi társadalom lennénk, az immunrendszerünk már régen kilökte volna őt. Ne hagyjátok, hogy személye magával rántson benneteket is! A felvidéki ifjúság a felvidéki jövő. Ennek építéséhez mindenkire szükség van! Hozzátok meg a döntést mihamarabb, mert már hónapok óta kampányolnunk kéne.

Orosz Örs
forrás: Orosz Örs FB-oldala