A két legnépszerűbb hazai magyar párt, az MKP és a Híd már szinte megegyezett abban, hogy létrehoznak egy közös politikai szervezetet. Ebből az egységesülési folyamatból már a legelején kihagyták a Simon Zsolt vezette Magyar Fórumot. A pártelnöknek erről megvan a maga markáns véleménye, és akár egyedül is nekivágnának egy választásnak - interjú Simon Zsolttal...

- Ha most hirtelen lehúzná a rolót Igor Matovič, és a legerősebb kormánypártnak nem sikerülne átszerveznie a kabinetet, miképpen állna a Magyar Fórum egy pár hónapon belül esedékes választásokhoz?

- Nagy problémával szembesülnénk, de ez nem jelentené azt, hogy minden áron össze kellene fogni mindenkivel. Számunkra a legfontosabb a hiteles képviseletet biztosítása, ezért nem biztos, hogy az egység mindenkivel lehetséges. Eszembe jut az 1998-as év, amikor szintén a hazai magyar pártok -az Együttélés, az MKDM és az MPP - egyesülése volt a téma, és abban az időben a Vladimír Mečiarral lepaktáló Gyimesi Györgyöt, meg az ő hosszú nevű pártját kihagyták a folyamatból. Hasonlóképpen most is ki kellene hagyni azokat, akik segítették működtetni a Robert Fico-féle maffiaállamot. Ezekkel nem lehet hiteles magyar képviseletet kialakítani. Mert ha mondjuk Fico viszatéréséhez mindössze 4-5 ember hiányozna, akkor meggyőződésem, hogy közülük néhányan egy perc leforgása alatt átállnának és támogatnák a Smert.

- Kiket kellene kihagyni az egységesülésből? Kik azok, akik átállnának Ficóhoz?

- Mindazok, akik megszavazták, hogy ki kell tartani az előző kormány mellett és védeni kell a maffiarendszert.

- Mondana neveket?

- Elvekről van szó. Ha a Ficóékhoz korábban átálló emberek megjelennének az újonnan létrejövő pártban, ott nem lehet beszélni értékekről, bizalomról. Ezek már egyszer a rossz oldalra álltak. És bármikor megtennék másodszor is. Miután a Híd megalakult 2010-ben, tudtuk, nem szabad a Smerrel szövetkezni, ezért is kaptunk bizalmat. Aztán 2016-os választások után Bugár Béláék csatlakoztak Ficóhoz, ráadásul kitartottak a Kuciak-gyilkosság után is. Erre meg a választók hátat fordítottak a Hídnak.

- Tehát a besározottak lépjen ki a Hídból? Vagy az új párt listájára ne kerüljenek fel?

- Amit a Híd megvalósított a Smerrel együtt, közösködött az általuk képviselt ideológiával, az minket nagyon zavar. Nem tudjuk megemészteni, hogy maffiaállamot üzemeltettek. Ugyanakkor a Hídban vannak olyan regionális politikusok, akikkel nincs gond. De hibának tartom azt, ha a Hídat egyáltalán meghívták a tárgyalóasztalhoz. Ahogy az is, hogy az MKP meg akar Sólymos Lászlóékkal egyezni. Ezek az emberek semmilyen szinten nem lehetnek egy új szubjektum részei.

- Pontosan kik? A pártelnök, a korábbi hidas miniszterek meg az államtitkárok?

- Azok, akik azt mondták, hogy a Kuciak-gyilkosság után rendben van az, ha a Híd kitart a kormánypozíciója mellett. Név szerint meg lehet határozni, hogy ezek kik voltak. Ha velük szövetkeznénk, az olyan lenne, mintha azt üzennénk, hasonló gaztettre lennénk képesek.

- Ha már így káderez, az MKP -ban is vannak olyanok, akikkel nem lehetne együttműködni? Például Csáky Pállal, aki miatt jó tíz éve otthagyta az MKP-t?

- Itt másról van szó. Arról, hogy egyesek kollaboráltak a rosszal, és ezzel átléptek a vörös vonalon. Ha megkérdeznénk a magyar választókat, biztosan elutasítanák az olyan embereket, akik aktív részt vállaltak egy maffiakormányban. Pont, ahogy 1998-ban. Aki Mečiarral együttműködött, azzal szóba sem álltak. Így kell most is tenni.

- Van olyan ismertebb hidas, aki kivételt képez? Akivel ön szerint együtt lehet működni?

- Nem egy-egy emberről kell beszélni. Nem szeretnék kitérni külön személyekre. Még egyszer, ez az egész az értékrendről szól. Arról, hogy akarok-e olyannal együtt dolgozni, aki a rosszal szövetkezett. A válaszom: nem akarunk, és nem is tudunk ilyenekkel kooperálni. Ezek négy esztendőn keresztül védték Robert Kaliňákot...A rossz emlékű belügyminiszter két év után távozott a kormányból, éppen a Híd nyomására...meg Tibor Gašpart, a most már rácsok mögött ülő korábbi rendőrfőkapitányt. Tehát nem lehet összeszűrni a levet egyetlen korábbi hidas parlamenti képviselővel se, egyik miniszterrel, államtitkárral és köztisztviselővel sem. Ők egytől egyig ennek a rendszernek a haszonélvezői voltak, nélkülük a Smer nem lett volna négy évig a kormányon. Arról nem is beszélve, hogy az is kérdés, ez az új párt magyar lesz-e vagy vegyes.

- Mi a Magyar Fórum álláspontja ezzel kapcsolatban? Például más nemzetiségűek ráférhetnek a választási listára?

- Világos a helyzet. A párton belüli tárgyalási nyelv a magyar kell, hogy legyen. Mi nyitottak vagyunk mindenki felé, a magyartól eltérő nemzetiségűek felé is, de az nem lehet, ami a Hídban volt gyakorlat, hogy az elnökségi ülés szlovák nyelven folyjon.

- Ön szerint tehát létrejöhet-e a tényleges hazai magyar egység?

- Nem az egységesülés a legfontosabb, hanem a hitelesség. Nem értem, miért kell a csupán 2 százalékos vagy még annál is kisebb támogatottságú Híddal tárgyalóasztalhoz ülni...

- Ezzel a 2 százalék körüli népszerűséggel azonban még mindig a második legerősebbek a 3 százalékos MKP mögött. A többi magyar párt - például a Fórum - támogatottsága meg néhány tizednyi csupán...

- Az a kérdés, legutoljára hány magyar szavazó maradt otthon és inkább nem ment választani. Ha a kupleráj nem működik, akkor nem a bútort kell kicserélni.

- Új arcokkal kellene a szlovákiai magyar választók kedvében járni?

- A magyar érzelmű választók akkor járultak nagy számban az urnákhoz, amikor megvolt a hitelesség, az értékeken alapuló politizálás.

- Mindezek ellenére úgy néz ki, az MKP és a Híd meg fog egyezni, és megszületik egy új párt.

- Ezt most szomorúnak tartom, de értem a Hidat, miért akar mindenáron megegyezni. A Hídban tudják, hogy most a túlélésükről van szó.

- És mi lehet az MKP mozgatórugója?

- Az MKP-t nem értem, miért akar átmenni a rossz oldara. Az Összefogást sem értettem, miert ültek le tárgyalni a Híddal. Hogy mi okból akartak egységet teremteni Fico koalíciós partnerével. Talán csak nem azért, mert a Smer és a Hlas potenciális koalíciós partnerei szeretnének lenni?

- A mondanivalójából mintha sértettség érződne amiatt, hogy ebből az egész egyesülési folyamatból kihagyták a Magyar Fórumot.

- Mi tudomásul vettük, hogy minket kirekesztettek. De ha meghívtak volna minket a tárgyalásokra, ugyanezt mondtuk volna el, amit most is felvázoltam.

A- z biztos lehangolta volna őket. De visszakanyarodva a beszélgetésünk elején firtatott, képzeletbeli előrehozott választások kérdéséhez, olyan érzése támad az embernek, mintha önök akár egyedül is elindulnának. Elképzelhető?

- Simán. De még mást is el tudunk képzelni...

- Például?

- Akár szlovák párt is szóba jöhetne, azaz más tömörülés listájára is felkerülhetnénk.

- Melyik pártéra?

- Ez az egész egy hipotetikus kérdés volt, a válasz sem lesz ennél konkrétabb.

- Esetleg az egységesülésből szintén lemorzsolódó Összefogásssal nem állhat össze a Magyar Fórum?

- Nem akarok spekulálni. Szerintem amúgy sem lesznek előrehozott választások. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy egy olyan párt versenyezzen a szavazatokért, amelyik miatt a magyar választóknak nem kell szégyenkeznie, mert a jó oldalon áll.

(sárp)
forrás: https://parameter.sk/ha-kupleraj-nem-mukodik-akkor-nem-butort-kell-lecserelni-interju-simon-zsolttal
fotó: paraméter

U.I. (szerk.): Tehát Simon Zsoltot kihagyták.  Érdekes lesz, mit fog erre az MKP reagálni, mert mintha valaki nem mondana igazat.