A háttérhatalmak rombolják a közösségeket, gyengítik a nemzetek egységét, mesterséges feszültségeket generálnak...

Ha igaz az a tétel, hogy mindig erőteljesen figyelnünk kell arra, mi történik Amerikában, mert előbb-utóbb ezek átgyűrűznek hozzánk is, akkor bizony most kell a szívünkhöz kapnunk, és nagyon komolyan levonnunk a következtetéseket. Amerikában megkezdték a szép új világ felépítését, amit Orwell 1984-ében olvasható tétele köré fűztek fel: „A háború: Béke. A szabadság: Szolgaság. A tudatlanság: Erő.”

Lehet, hogy 2021-ben meg fogunk szabadulni a koronavírustól, de lesznek más ránk törő rémek. Ilyenek például a techcégek. Ezek lettek azok, amelyek minden eszközt megragadnak annak érdekében, hogy a fennálló világunknak írmagja se maradjon. Láttuk már azt, hogy minden létező platformon nyomják a liberálglobalista irányzatot. Azt is tapasztaljuk, hogy nagy erőkkel befolyásolják az információáramlást. Szűrik a tartalmakat, megjelölik őket „független tényellenőrök” vagy letiltanak. Még azokhoz sem jutnak el a bejegyzések, akik valóban követik az adott oldalt. Látszott már a lengyel választásoknál is, milyen károkat tudnak okozni, de most az amerikai történésekben csúcsosodott csak ki igazán, mennyire veszélyesek.

Már régóta mondjuk, hogy Zuckerberget és társait nem a jóindulat és a szeretet vezérelte, amikor létrehozták a platformjaikat. Nekik ebből nagyon komoly hasznuk van, de nem a felhasználók jelentik az igazi bevételi forrást, hanem a politikai aktorok, akik rengeteg pénzt költenek el ezeken az oldalakon hirdetésekre. Ráadásul ne legyenek kétségeink, ott vannak a háttéralkuk is, amik az igazán nagy üzletek. Éppen ezért beleavatkoznak már a választásokba is, hogy a nekik kedvező eredmény születhessen meg, így ezzel nemcsak pénzhez, hanem hatalomhoz is juthatnak.

A klasszikus médiafelületek (még ha sok kifogásolnivaló is van rajtuk) elszámoltathatók, ellenőrizhetők és felelősségre vonhatók. Ez azonban nem mondható el a techóriásokról. Őket még csak nem is szabályozzák normálisan. Sok esetben azt se tudjuk, kik állnak mögöttük. Vannak persze kezdeményezések arra vonatkozóan, hogy szabályozni tudják ezeket, ám valahogy és valamiért már a startvonalnál elhasalnak.

Így tehát a techóriások teljesen begyűrűztek a politika világába, és erőteljesen korlátozzák az emberek információhoz való hozzáférését. Meggátolják azt a folyamatot, hogy saját maguk dönthessenek arról, mit tartanak fontosnak és követendő hírnek. Egyoldalú a tájékoztatás, amelyet egy meghatározott ideológia szerint művelnek. Ezért lehet az, hogy a BLM-mozgalom erőszakos megnyilvánulásai és rongálásai hőstettek, míg a Capitoliumnál történt zavargás kirobbantói Trump által megvezetett, gyilkos csürhe. Így lehet az, hogy a BLM rendbontóitsenki nem vonta felelősségre, míg a másik oldal esetében pusztító elszámoltatás van, sokakat köröznek, és még a munkahelyeikről is kirúgták őket. De erre a folyamatra csatlakoztak rá a nagyobb cégek, ezért rakják bele a reklámokba, a közélettől mentes tartalmakba is a liberál-globalista irányzatot, mert csak így tudják elérni azt, hogy a hirdetéseik megfelelő eléréseket kapjanak. Nekik pedig a profit számít, mit érdekli őket az, hogy mekkora kárt okoznak a gendersemleges babával meg a melegcsókkal reklámozott csokoládéval? Ez legyen azoknak a problémája, akik nem a mában, hanem távlatokban gondolkodnak.

Az Egyesült Államokban pontosan a szövetségi rendszer, az eltérő szabályozások és a terület nagysága miatt sokkal könnyebb volt véghezvinni a választási eredmények felülírását, mint Lengyelországban. A kampányban még csak korlátozták Trumpot, hiszen kellett tőle is a hirdetésekből befolyó pénz, ám most már nincs belőle semmi haszon, sőt csak árt nekik, így jöhetett a kitiltás. Ne legyenek illúzióink, nálunk is ezt akarják majd bevetni, hiszen ez a töketlen és alkalmatlan ellenzéki banda nem képes választásokat nyerni, így muszáj beavatkozni. Pontosan ezért akarják annyira létrehozni az európai egyesült államokat, mert ott már befolyásolni tudnák a végkimenetelt. Addig is, amíg ez a disztópia a fiókban pihen, a háttérhatalmak rombolják a közösségeket, gyengítik a nemzetek egységét, mesterséges feszültségeket generálnak, véleménybuborékokat alakítanak ki, és igyekeznek mindenkit megfosztani a szabad gondolkodás és véleményformálás lehetőségétől, sőt képességétől is. Egy álvalóságot mutatnak, álközösségeket adnak, miközben azt hitetik el az emberekkel (különösen a fiatal, formálható nemzedékkel), hogy számítanak, sőt a követőik száma mutatja meg az értéküket. Elhitetik velük azt, hogy ha nincsenek jelen a közösségi oldalakon, már nem is léteznek. Pedig az egész nem több, mint egy illúzió, aminek az a legfőbb célja, hogy teljesen elidegenítsék egymástól az embereket, megingassák mindenben a bizalmukat, mert így egyedül maradnak: bizonytalanok és irányíthatók lesznek.

Hogy mit tehetünk ez ellen? Először is végre felismerjük, hogy az orrunknál fogva vezetnek minket. Majd végre tudatosan kezdjük el használni ezeket a platformokat, és ami a legfontosabb: védjük meg tőlük gyerekeinket. A divat nagy úr, a gyerekek sérülékenyek és befolyásolhatók. Régen adott helyhez voltak kötve ezek az eszközök, most azonban már a fejlesztéseknek köszönhetően mindenhol tudják bombázni a gyerekeket 24 órában. Ha nem szabunk határt ennek, ha nem készítjük fel a gyerekeinket, akkor el fogják venni tőlük a jövőjüket, és mi leszünk azok, akik fegyvertelenül odavetjük őket az internet rabszolgatartóinak.

Nagy Dóra:(a szerző politológus, az IKoN elnöke)
forrás: https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20210114-az-internet-rabszolgatartoi