Mint ahogyan azt igértük, a sorban november 1-jén felkértük az MKDSZ központját egy állásfoglalásra az ötgpárti tárgyalásokat illetően. Megköszönték a megkeresést és szerkesztőségünk figyelmébe ajánlották weboldalukat, ahonnan a legfrissebb anyagot posztoljuk…(szerk.)

A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség ma (okt.31.) azzal ült tárgyalóasztalhoz, hogy a hosszúra nyúlt egyeztetések után végre sikerül megegyezni. Az MKDSZ ma is egyértelművé tette álláspontját, a választási párt sikerének alapja a két nagyobbik párt e keretek közötti együttműködése. Ugyanakkor fontos szempontnak tartottuk, hogy ne szűkítsük a magyar-magyar együttműködés politikai mozgásterét és a káderezéssel ne csökkentsük a parlamentbejutás és ezzel a magyarság további fejlődését szolgáló közös program megvalósításának esélyét.

Az MKDSZ és a Híd kompromisszumkészségét és konkrét ajánlatait maga alá gyűrte a partnerek taktikázása és kompromisszumképtelensége. Mára megcáfolhatatlan ténnyé vált, hogy soha nem is akartak megegyezni. A heteken át húzódó tárgyalások és megbeszélések csupán az időhúzást szolgálták, hogy megegyezési készséget színlelve kivárják, amíg a belügyminisztérium bejegyzi a javarészt MKP tagok által létrehozott Összefogás nevű pártot. A tárgyalásokról szóló híradások arra szolgáltak, hogy félrevezessék a felvidéki magyarságot, és a végén úgy tűnjön, hogy rajtuk kívül mindenki más elutasítja az együttműködést. Az MKDSZ tárgyaló delegációja minden esetben őszinte szándékkal ült asztalhoz, de őszinteségünket és nyitottságunkat, a magyar ügy melletti elköteleződésünket kihasználták és mindenkit félrevezettek, akik abban bíztak, hogy 2020. február 29-én egy magyar listára szavazhatnak. Bíztunk abban, hogy valami csoda folytán felülkerekedik bennük a magyarság érdekeinek elsőbbsége. Sajnos, nem így történt, és a mai tárgyalásról negyven perc múltán távoznunk kellett. Csalódottságunkat nem leplezhetjük, hiszen az MKDSZ nagyon sokat tett a megegyezésért. Kész volt átdolgozni alapszabályát és új nevet adni a pártnak. Mindezt az MKP és a Híd tevékeny részvételével. Régiók Pártja – Híd MKP néven egy olyan választási párt született, amelyben minden fél megtarthatta arculatát, és amely nyitva állt a többi párt jelöltjei előtt is.

Az MKP Országos Elnökségének 2019. október 22-ei az MKDSZ által létrehozott választási pártban való közös indulást elutasító döntése várható volt, mégis keserűen vettük tudomásul, mert nyilvánvaló, hogy a széles körű együttműködés meghiúsulásnak legnagyobb kárvallottja az itt élő magyarság lesz. A színjátékból a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum is kivette a részét, mert először csak Bugár Bélával zárt ki minden együttműködést, majd hogy biztosan zátonyra futtassa erőfeszítéseinket, tovább ment és kizárt minden együttműködést, amiben a Híd benne van.

A lepel lehullott, és mindenki számára láthatóvá vált a valóság. Az MKP nem tudta átlépni saját tízéves árnyékát! Az Összefogást az MKP ,,B” verziójaként hozták létre, ami mostanra ,,A” verzióvá vált. Legfőbb célja nem a parlamentbe jutás, sem nem a kormányra kerülés, ahogy ezt elnöke ki is jelentette, hanem minden, szerintük rivális magyar párt kiiktatása, akár azon áron is, hogy a felvidéki magyarság parlamenti képviselet nélkül marad. Rajtunk, a józanon gondolkodókon, az együttműködést keresőkön és szorgalmazókon múlik, hogy testvérháborúban morzsolódunk fel, vagy építkezünk, hogy megmaradhassunk magyarként szülőföldünkön!

Az MKDSZ Elnöksége
Komárom, 2019. október 31.
forrás: www.mkdsz.sk