POZSONY/Czímer Gábor:  Péntek estére véget ért a magyar pártoknak az MKP által kezdeményezett ötpárti tárgyalása. A felek hétfőn délután folytatják az egyeztetést... 

Mózes Szabolcs, az Összefogás egyik alapító tagja lapunknak elmondta, az MKP, a Magyar Fórum és az ő pártja is egyet értett abban, hogy a magyar politikai szubjektumok együttműködésének feltétele a Smerrel való esetleges kormányalakítás elutasítása kell legyen.

Az MKP a tárgyalás után egy sajtónyilatkozatot adott közre amelyben ugyancsak a kormányváltás fontosságát hangsúlyozzák. "Az MKP kiemelt célkitűzésének tarja, hogy a következő kormány a Smer, az SNS és az ĽSNS nélkül alakuljon meg. Az egységes magyar képviselet kialakítása során arra törekszünk, hogy annak minden résztvevő pártja megőrizhesse identitását és értékrendjét"- fogalmaz a közlemény. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy szerintük az ötpárti együttműködés személyi konzekvenciák nélkül nem valósulhat meg.

mkp 20191025 

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke úgy nyilatkozott, az ő pártja is a kormányváltás mellett kötelezte el magát. "A Híd, mint politikai párt számunkra ugyanolyan értékrendet képvisel, mint a Smer" - mondta Simon, de hozzátette, a Hídban politizáló személyiségeket külön-külön nem tartja elfogadhatatlannak.

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke, egyben romagyügyi kormánybiztos az egyeztetés után elmondta, meghallgatták a többi politikai szubjektum álláspontját. "A jövő héten adunk még egy esélyt ezeknek a tárgyalásoknak" - tette hozzá Ravasz. A kormánybiztos elmondta, a magyar pártok együttműködése számára a választási párt megoldását látja járható útnak. "Azzal együtt, hogy meg vagyok róla győződve, bármilyen megegyezés alapját a két nagyobb párt megállapodásának kell képeznie" - tette hozzá Ravasz az MKP-ra és a Hídra utalva.

A mai egyeztetésen öt magyar párt, a Híd, az MKDSZ, az Összefogás, a Magyar Fórum és a házigazda MKP küldöttei vettek részt. A hétfői egyeztetést ugyanebben a felállásban folytatják.

Czímer Gábor

forrás: https://ujszo.com/kozelet/magyar-partok-hetfon-tovabb-targyalnak?fbclid=IwAR0nDx_PgNPFOaKVSydRF-_UtEjuCljs685oa7Qp_SjqmaN9odfXUzXp-bY

kép: Somogyi Tibor