Kérésünkre a Magyar Fórum sajtóosztálya megküldte a párt állásfoglalását az ötpárti egyeztetések zátonyáról…

- – – – – – – – – – – – – – – -
Az ötnél több (lehet) a három?

 Az elmúlt hét során (október 31-én) zajlott ötpárti – az MKP, a Magyar  Fórum, az MKDSZ, a Most-Híd és Összefogás közötti – tárgyalások megszakadásáról szóló vegyes beszámolókból szemezgethetett a szlovákiai magyar közélet történései iránt fogékony olvasó.

A megjelent beszámolók (sajtónyilatkozat, személyes bejegyzés vagy napi sajtó) híradásai egy pontban mindenhol ugyanarról a kérdésről szóltak: az egyeztetésen megjelent politikai pártok milyen jövőbeni viszonyt tudnak elképzelni a legnagyobb kormánypárttal, a Smerrel kapcsolatban?

Ennek a viszonynak a megválaszolása tulajdonképp az egyeztetések forrásdilemmája lett. Eredményében pedig minden változatlan maradt, mert míg az MKP, a Magyar Fórum és az Összefogás elhatárolódott a Smerrel megvalósuló mindennemű politikai együttműködéstől, addig a Most-Híd és az MKDSZ vonakodott ezt megtenni.

A Magyar Fórum, indulásától kezdve, következetesen elutasította és elutasítja a Smerrel történő bármiféle együttműködést (miként az SNS-szel és Kotleba pártájával is.) Ennek az ötpárti egyeztetéseken is hangot adott. A Magyar Fórum azon véleményét sem rejtette véka alá, hogy a Most-Híd vezető politikusaival szemben is, értékelve az elmúlt kormányzati időszak politikai botrányait, amik a Most-Hidat sem kerülték el, fenntartásai vannak.

A Magyar Fórum ugyanakkor már üdvözölné, ha a ki kivel csatározások helyett, azokat véglegesen lezárva, a jövőt érintő érdemi kérdésekről folynának a tárgyalások és egyeztetések. A Magyar Fórum részéről nem az elvek feladásával születnek a kompromisszumok, mert a politikai tisztesség érték. A tisztesség pedig nem eladó.

Baki Attila (MF - sajtórészleg)