Megint csak kibújt egy rozsdás szög a maga zsákjából. Ez a szütyő amúgy már úgy át van lyuggatva, hogy lassan értelmét veszíti a régi mondás. Most éppen Joe Biden képében bújt elő, aki kiállt a pulpitusra, és bejelentette a lényeget: Izraelben kormányátalakításra (értsd: kormányváltásra) lenne szükség. Olvasta fel a demens vénember egy asztal alatt dugdosott papírról. Természetesen azért, hogy „ne forduljon el a zsidó államtól a világ”... 

Bár hátborzongató az a paradigmaváltás, amely szerint nyolcvan évvel a holokauszt után a művelt Nyugaton tömegek zaklatják a zsidókat, kicsi a valószínűsége annak, hogy Biden erre magától jött volna rá. A hír hátterétől azonban megvilágosodunk: az elnök demokrata párti pénzügyi támogatói előtt mondott beszédében vetette fel az „reformötletet”, felmondva támogatóinak (értsd: mozgatóinak) az aznapi leckét. A pénzügyi donorok egyik arca pedig éppen Soros Gyuri bácsi (és egy ideje a fiacskája), akik, leporolva a „Világ proletárjai, egyesüljetek!” jelszót, nyílt társadalmat akarnak csinálni az egész világból.

Jut eszébe az embernek, hogy Soros György az elsők között lett kitiltva Izraelből, aki mégis rosszat talál rá mondani, azt azonnal kikiáltják antiszemitának. (Ugye, a recsegő, kopott lemezt nyekergető Pressman úr?) Tudva, hogy Benjamin Netanjahu, a jelenlegi izraeli kormányfő enyhén szólva konzervatív, több mint valószínű, ezért döntött úgy „a pénzügyi támogatói csoport”, hogy – mivel az ottani tüntetések nem értek célt – radikálisabb módszer kell a váltáshoz, hogy liberálisabb csapat álmodja tovább a liberális álmokat ott is. Legalábbis így gondolják a manhattani zsidók, akik ezért képesek konfliktust (magyarán háborút) is vállalni, hogy elhangozhassék ez a kijelentés: le kell váltani Netanjahut!

Kassán, Pozsonyban és Besztercebányán eközben már a negyedik Fico-kormány ellen tüntettek. Még két hónapja sincs, hogy felállt az új szlovák kormány (október 25-én), érdekes módon már most kivonul a nép, és azt kiabálja: Dosť bolo Fica! (Elég volt Ficóból!). Nehezen képzelhető el, hogy két hónap alatt egy hajszálnyit is érezne az ország lakossága az új kormány új intézkedéseiből, így teljesen világos, hogy politikai akcióról van szó Szlovákiában is. 2018-ban a Kuciak-gyilkosság lódította meg a változást, és buktatta meg a harmadik Fico-kormányt, most pedig liberálisék azt hiszik, hogy a Speciális Ügyészség témája elég ahhoz, hogy kormányt buktassanak. Nagyon-nagyon kilóg a lóláb! Pláne, hogy mikrofon elé áll Brüsszel üdvöskéje, Michal Šimečka, az SAS-es Richard Sulík és a progresszív juharfa mellékágává kirügyezett (szebb és konzervatívabb napokat megélt) Keresztény Demokrata Mozgalom libertariánus elnöke, Milan Majerský, és unisono együtt rebegik el (a parlamenti választások után két hónappal), mi lenne jó Szlovákiának.

Persze geopolitikai szempontból vannak ennél súlyosabb kérdések is. Például senki sem igyekszik kibogozni annak a szálait, mi ez a nagy nekibuzdulás Afrikában a Szahel-övezetben, ahol szinte zsinórban rajzanak elő a diktátorok és robbannak ki a polgárháborúk. Szinte összehangoltan, mintha egy gyújtózsinóron futna végig a tűz a fekete kontinens közepén, meglódítva egy újabb migránsáradatot a kómában fetrengő Európa felé. Hogy ki gyújthatta meg a gyújtózsinórt, valahogy nem akar kiderülni. De arra sem tud senki világos és érthető magyarázatot adni, miért kellene felvenni a háborúban álló, határok nélküli Ukrajnát gyorsítva a betegágyon hörgő Európai Unióba. Fel kell venni, és kész! Mert a demokrácia meg a Putyin, aki meg akarja enni Európát.

Látva, milyen félelmetes erők mozdulnak meg a háttérben, hogy felforgassák a világ esetleg kialakulható rendjét, ami lecsendesítené a konfliktusokat, ez már nem is lóláb, de elefántláb. Azért négyszemközt, súgva megkérdeznénk az adventi csöndben: érti valaki, miért nem lehet a palesztinoknak saját államuk? Vagy például a kurdoknak? Nem kellene már végre kihuzigálni a méregfogakat? Csak radikális (fegyveres) megoldások léteznek, amelyek természetesen nem oldanak meg semmit, csak a hadiipar részvényeseinek a zsebét tömik? Miközben csak Ukrajnában legalább félmillió ember pusztult el? Ennyire olcsó az emberélet? Mert ennyi az ára Majdannak, ha a dollár- és eurómilliárdokat nem számítjuk.

Kövesdi Károly
forrás: https://ma7.sk/tollhegyen/liberalia-elefantlabai
kezdőkép: AdobeStock