Tegnap (április 16-án) Brüsszelben meg akartak akadályozni egy konferenciát. Egy olyan rendezvényt, amelyen ex- és hivatalban levő miniszterelnökök, bíborosok, neves gondolkodók, egyetemisták, politikusok, filozófusok gondolkodnak a konzervatív értékrendről, a békéről, a háborúról és a migrációról...

A büszke belgák fővárosából érkező, egymásnak ellentmondó híreket hallva azonban az ember nem győzi kapkodni a fejét. Visszatért a kommunizmus? Vagy ez csak a kísértete?

Röviden összefoglalva: tegnap az történt, hogy az adott városkerület polgármestere, Emir Kir (egyébként török bevándorlók belga sarja) megpróbálta megfúrni a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát. Két előző helyszínt már korábban kényszerítettek, hogy ebrudalja ki az urakat, s amikor a szervezőknek az utolsó éjszaka során sikerült új helyszínt találniuk, azt is ki akarták iktatni. Ha kell, lekapcsolják az áramot, üzente az echte bëlga polgármester, s miután ez nem hatott, kiküldte a rendőrséget, amely meglobogtatott egy végzést, hogy be kell zárni a bótot.

Aztán csak kiderült az is, hogy nem is az ártatlan embereket időnként félholtra verő, a büszke nyugaton legális (legalábbis félrenézve tolerált) antifa nevű fasiszta csapat miatt kellett aggódni, amely rejtélyes módon éppen arra sétálgatott, hanem azért, mert a konferencián szereplő nézetek „kirekesztőek“ és „szélsőségesek“.

Lesznek. Merthogy akkor még el sem hangzottak az előadások. De libbancsék előre tudták, ki mit fog mondani. Bár valószínűleg elég volt rápillantaniuk a névsorra, hogy elboruljon az agyuk. Orbán? Morawiecki? Holmi egyházi méltóságok? Ugyan már! Ismét kibújt a szög a zsákból: a neomarxista, liberális szabadságpártiak csak akkor képesek elviselni a szabadságot, ha ők diktálnak.

A büszke bëlga bürgermeister azért csak bevallotta, mi van a bögyében (vagy azokéban, akik beintettek neki, hogy tolja be az ajtórésbe a patáit). Szerinte azért kellett volna megtorpedózni a konferenciát, mert „a közrend súlyos megzavarásától kell tartani (…) ha engedélyezik”, mivel „nyilvánvalóan provokatív és diszkriminatív jellegű, hogy az érintett személyiségek között vannak olyanok, akiket tradicionalistáknak, homofóboknak, az emberi jogokat és a kisebbségeket nem tisztelőknek tartanak”. (Vajon kik, bürgermajszter úr?) Albert belga király alattvalója azt is leírta a levelében, „nem zárható ki, hogy Belgiumban vagy Európában szélsőséges csoportok kapcsolódjanak ehhez az eseményhez, vagy megpróbálják aláásni a konferencia résztvevőinek biztonságát”. Ha csak úgy nem, mondanák Pesten.

Értjük mi, hogyne értenénk, kedves belga királyi alattvaló (ebből adódóan ugyancsak konzervatív országbéli fizimiska): a szuverenista, nemzeti gondolat veszélyes lehet az „európai értékekre“, a szabadságra oly érzékeny liberálfasiszták mimózalelkére.

Akik például a szomszédos Németországban az egyik vezető nemzeti értékeket képviselő pártot, az AfD-t is betiltanák, amely már a németek egyharmadának nézeteit képviseli. Ezt nem szabad megengedni, minden eszközzel meg kell akadályozni! Gondolják ezek a „demokraták“. Eltörölni, betiltani, lecsukni. Mint nálunk a „régi szép időkben“.

Egy pillanatra képzeljük el, hogy napjainkban a budapesti (vagy pozsonyi, prágai, varsói) „meleg büszkeség“ felvonuláson a magyar rendőrség nem a csodálatos, sokszínű LMBTQ (+vagy száz zavart tudatú, pszichiátriai kezelésre érett embercsoport) „közösséget” védené, és – már bocsánat a kifejezésért – nem a fenékriszálóktól próbálná távol tartani az értük nem éppen rajongókat, hanem az ő vonulgatásukat tiltaná be. Ugye milyen skandalum lenne abból?

Esetünkben azonban nem egy szélsőséges, radikális szervezet felforgató tevékenységéről van szó, hanem nyakkendős, művelt, a világ békéjéért, Európa jövőjéért aggódó, felelős (és megválasztott, legitim) politikusokról. Csak éppen másfajta értékrendről, mint amit a demokráciáért rettegők nyomatnak.

A gond csak az, hogy ezek szemmel láthatóan annyira arrogánsak, annyira biztosak a dolgukban, hogy azt hiszik, nekik mindent szabad. Éppen ezért ideje letörni a szarvukat. Június elején választ adhat Európa normális fele ennek a buldózerként nyomuló, öntelt bagázsnak, hogy hátrébb az agarakkal.

S ha már így kimutatták a foguk fehérjét, mi se finomkodjunk. Mondjuk ki nyíltan: ezek az újmarxista, újnáci fészekből keltek ki, bár utóbbi jelzőt miránk, szuverenista, nemzeti elkötelezettségű, pláne konzervatív, netán istenhívő emberekre szokták aggatni.

Ezért nem kell velük kesztyűs kézzel bánni. Hiába próbálják a tőről metszett bëlga polgármesterre tolni a felelősséget, kilóg a lóláb.

Brüsszelben rettegnek Orbántól és a jobboldali konzervatívoktól. Tegnap azonban arról is leckét kaptunk, hová fajulhatnak a dolgok, ha Európában idegen gyökerű, bevándorló csemeték kerülnek hatalomba.

Kövesdi Károly
forrás: https://ma7.sk/tollhegyen/a-brusszeli-demokracia
kezdőkép: ADF

U.I. (szerk.): A belga miniszterelnök szerint alkotmányellenes minden békés politikai összejövetel akadályozása, betiltása.