Az EP-választással még nem ér véget a csata Európa jövőjéért, a következő hónapokban elindul a tisztújítási folyamat az európai intézményekben... 

(…)
A dolog pikantériája, hogy bármennyire is valószínűtlennek tűnt, a mainstream sajtó még Ursula von der Leyen újrázásánal is tudott veszedelmesebb forgatókönyvet mutatni. A dolog a német belpolitikában gyökeredzik. A teljesen alkalmatlan, szanaszét zilálódott és az USA irányába szolgalelkű német kormánypártok között még mindig érvényes a koalíciós szerződés, amelybe a kormányalakításkor belefoglalták, hogy amennyiben nem Németország adja a következő bizottsági elnököt (értsd: ha nem Ursula von de Leyen kapja a megbízást), akkor a balliberális Zöldek kapják meg a jogot, hogy Németország nevében jelöltet állítsanak egy másik uniós vezetői posztra.

A Politico cikke szerint rögtön elő is került két név, mindkettő az német ipar és gazdaság padlóra küldéséért felelős Robert Habeck gazdasági miniszterhez közeli személynek számít. Az egyikük Franziska Bartner, aki ma a német gazdasági tárca EU-s és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

A másikuk, Sven Giegold pedig a magát tudatlanságával már számtalanszor leégető Habeck jobbkeze. A német Zöldeknek tehát alapvető érdeke fűződik ahhoz, hogy Ursula von der Leyen megbukjon.

Persze a dolog nem ilyen egyszerű! Az Európai Bizottság vezető posztjaira a tagállamok egyhangú döntéssel jelölnek személyeket, márpedig a közép-kelet-európai országok aligha fognak elfogadni olyan jelölteket, akik felelősek Európa deindusztrializációjáért, vagy fanatikus zöldpolitikájuk összeegyeztethetetlen az érdekeikkel.

Ennek ellenére a nagy tagállamok által kifejtett nyomás miatt nem lehet kizárni, hogy a német Zöldek felkerülnek a térképre. A hírek szerint pedig épp az uniós költségvetési biztosi, az energiapolitikáért felelős biztosi posztra vagy a külügyi főképviselői posztra tartanak igényt.

Mindhárom poszton elképesztő károkat okozhatnak. Kereskedelempolitikában minden bizonnyal (amerikai receptet követve) a Kína elleni kereskedelmi háború eszkalálásához járulnának hozzá, folytatva az oroszellenes szankciós politika erőltetését (saját hazájuk kárára). Az uniós költségvetés színterén kegyetlenül zsarolni fogják a közép-kelet-európai tagállamokat fanatikus zöld- és szivárványos agendájuk érdekében, és szinte borítékolható, hogy például a mezőgazdaság tönkretétele felé is lépéseket tennének, hiszen a Zöldek nagyon dolgoznak azon, hogy Európa más kontinensekről importált mezőgazdasági termékekre szoruljon rá (és váljon zsarolhatóvá).

Tekintettel arra, hogy Annalena Baerbock német külügyminiszter, akit szintén nem az eszéért szeret a közvélemény, szintén a Zöldek jelöltje volt, számíthatunk arra is, hogy ha a külügyi főképviselői posztot megszerzik, katasztrófa lesz az európai biztonságra és békére nézve. Borítékolható majd a háborús eszkaláció, a jelenlegi helyzetben ugyanis már annyira feszült a helyzet, hogy az agresszív háborús politikai retorika nagyon könnyen válhat valósággá.

Akárhogy is, ez a példa is mutatja, hogy mindig lehet rosszabb forgatókönyv, meglepő módon, még a teljes joggal bírált Ursula von der Leyen hivatalban maradásánál is. Mindenesetre, az új uniós vezetés összetétele inkább most az EP-választások után fog körvonalazódni, miután már ismertek a parlamenti erőviszonyok. Ez is mutatja, hogy tényleg nem babra ment a játék az idei EP-választáson.

Komjáthy Lóránt
forrás: https://www.korkep.sk/cikkek/kulugyek/2024/06/05/oriasi-csata-lesz-az-ep-valasztasok-utan-is-ursula-von-der-leyennel-is-van-rosszabb-alternativa