Martin Klus az egyik leghangosabb magyerellenes politikus ma a szlovákiai közéletben. Ennek ellenére nem túl meggondolt rétor, így magát és az egész, liberálisok vezette külügyminisztériumot is sikerült lelepleznie...

A kettős állampolgárság kapcsán olyan kijelentéseket tett, amelyek miatt a szlovákok is aggódhatnak.

„…a [magyar] állampolgársággal valamilyen jogok és kötelezettségek keletkeznek. És ez gondot jelenthet, mert ha Szlovákiában magyar állampolgársággal valakinek joga van Magyarországon szavazni, akkor az azt jelenthetné, hogy a jövőben Szlovákiában magyar választási kampány folyna. És ezt tényleg nagyon sokan nézhetik rossz szemmel.(…) Én ebben az esetben a mi európai partnereinkre gondolok. (…) ”

Nyilvánvaló, hogy Klus arról beszél, hogy a felvidéki magyarok kettős állampolgárságával jelentősen nőhet a magyar FIDESZ-KDNP szavazóbázisa. Márpedig az általa említett „európai partnerek” nem engedhetik, hogy holmi nemzeti, konzervatív, ráadásul keresztény identitású magyar kormány hatalmon maradjon.

Hogy Szlovákiában ezért lábbal tiporják a dicső és megváltoztathatatlan alkotmányt, az számukra mellékes. Ami viszont rengeteget elárul az SaS vezette külügyminisztériumról, az az, hogy ezzel a gyakorlatilag más országok érdekeinek előtérbe helyezésével szándékosan korlátozzák a szlovák állampolgárok alkotmányos jogait: történetesen, hogy nem lehet elvenni az állampolgárságot, semmilyen körülmények között.

De hát, ha a nyugati partnerek kérik, akkor magasról tesznek a liberálisok még a megváltoztathatatlan preambulumú szlovák alkotmányra is. A liberálisok egyenes adásban teszik vazallusává az országot azoknak a bizonyos „európai partnereknek”, akiknek kedvéért megakadályozzák a Szputnyik V vakcina használatát, és kerülik a Chovanec-ügy feszegetését, miközben Korčok és Klus minden energiáját a V4 szétverésére, a nyugati üzleti érdekek kiszolgálására (vakcinaháború) és a magyarok szidalmazására fordítja.

Ha ez a tevékenység nem felforgató, akkor nem tudom, mi más lehetne az. Persze lehet figyelemelterelésként „radikális magyar csoportokkal” riogatni. Ennek is megvan a maga logikája: a liberálisok szívesebben látnának egy Most-Híd által felhígított Szövetséget, mint egy nemzeti-konzervatív vonalon működő másik politikai entitást.

Komjáthy Lóránt
Forrás: https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2021/04/16/klus-kijelentesi-miatt-a-szlovakoknak-is-van-okuk-aggodni/

Egy a sok FB-komment közül:

Most kiderült, hogy a szlovák liberálisok az EU-s barátaik érdekei szerint cselekednek. Újra és újra kiderül a közép-európai liberálisokról, hogy különféle internacionalista és globalista érdekeket képviselnek hazájuk érdekei helyett.
Mellesleg a cikkből megint kiderül, hogy a magyarok másodrendűek Szlovákiában, hiszen a szlovákiai magyarok érdekeivel szemben fontosabbak Klus-éknak a nyugati partnereik érdekei. Akik velünk, szlovákiai magyarokkal ellentétben nem polgárai Szlovákiának.
Tehát mégegyszer: a szlovák külügy jó ég tudja miféle külföldi partnereinek érdekei előbbre valók, mint a magyar nemzetiségű szlovák állampolgároké (akik Szlovákia adófizető polgárai). Akárhogy nézzük, megint csak előjön, hogy Szlovákiában csak másodrendű, megtűrt állampolgárok vagyunk. Akiknek ugye hallgass a neve, mert csak akkor jó a viszony közöttünk és a többségi szlovák társadalom között. Kíváncsi vagyok a nyugati és a magyar liberális jogvédők mikor állnak ki a mi lábbal tiprott jogainkért.
Az eddigi 30 év tapasztalatai alapján soha!