Ilyen balfácán kormánya még talán nem volt Szlovákiának! Káčer revíziós félelmét a NATO-tagság sem csillapítja, de még saját hazájában sem bízik. A magyar irredentizmus és siránkozás, Hitler-Putyin-Orbán párhuzam, teljes paranoia...(szerk.) 

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter, aki a Heger-féle Demokrati színeiben indul a következő választásokon, ismét magyar revíziós félelmeiről beszélt, ezúttal a Denník N balliberális lapnak nyilatkozva. Különös, de szerinte az nem fenyeget, hogy Magyarország megtámadja Szlovákiát. Inkább a magyar területi igényekről és az 1938-39-es események megismétlődéséről tart. Még furcsább, hogy e tekintetben még a NATO-t sem tekinti garanciának, de az is kiderült, hogy saját hazájában sem bízik.

Elöljáróban érdemes elismerni, hogy a Denník N azért igyekezett a szokásosnál jobban számon kérni Káčer korábbi kijelentéseit, például a széfjében őrizgetett, magyar revíziós célokkal kapcsolatos hírszerzési információkról. Más kérdés, hogy nem kapott érdemi választ a kérdéseire.

Káčer továbbra is kiáll korábbi véleménye mellett, miszerint még tíz év sem kell, és Magyarország területi igényeket nyújthat be Szlovákiával szemben, ha Putyin sikeres lenne az ukrajnai háborúban. Radikális provokációjának magyarázatául azt fejtegette, hogy Oroszország Ukrajna megtámadásával megkérdőjelezte a nemzetközi jogot “olyan érvek mentén, amelyeket mi (a szlovákok – a szerk.) nagyon is értünk”. Mire gondolt?

Káčer szerint hasonlót már megélt Csehszlovákia is a müncheni egyezmény idején, amelynek következtében Csehország és Szlovákia is területeket veszített el. Az első ilyen elv szerinte az volt “hogy Hitler növelni akarta életterét”. A második, hogy Csehszlovákia nem történelmi ország, amelynek nincs saját történelme. A harmadik pedig, hogy meg kell védenie nemzettársait, akik Csehszlovákia területén kisebbségben élnek. Gondolatmenete szerint Putyin ugyanezeket az érveket sorolta fel. Válaszai mind Magyarország kapcsán születtek, tehát egyértelmű párhuzamot vont Magyarország általa vélt szándékaival kapcsolatban.

“Ha nem vesszük észre, hogy számunkra ez a minta veszélyes, hiszen egyszer már a történelemben erre ráfizettünk, (…) és ha folyamatosan irredenta kijelentéseket hallunk, és siránkozást, hogy egykor milyen nagyok is voltunk, hogy milyen igazságtalan volt velünk a világ, és hogy ezt az igazságtalanságot helyre kell hozni, és ha Putyin most sikeresebb lenne, ha Európa nem lenne egységes, ha (Ukrajnában – a szerk.) bábkormányt állítottak volna, és ha területeket vennének el tőle, akkor azt fogjuk hallani, aha, a határok már nem megváltoztathatlanok… Ha ez nem kelti fel a figyelmünket, akkor mégis minek van államunk” fogalmazott.

Az általa említett titkosszolgálati iratok kapcsán kitérő választ adott. Azt mondta, a területi igények veszélyének alátámasztására “nincs szükség hírszerzési adatokra, elég elolvasni tíz évre visszamenően a hetente elhangzó nyilatkozatokat” Magyarországon.

Azt is elmondta ugyanakkor, hogy nem tart katonai támadástól Magyarország részéről.

“Magyarország kapcsán én sosem mondtam, hogy Magyarország megtámadna minket. Én azt sem gondolom, hogy Magyarország bármikor is megtámadna minket. De ott vannak történelmi tapasztalataink 1939-ből. Csehszlovákia nem harcolt Hitler ellen, a müncheni egyezmény nem csata volt, csak a szövetségeseink átvertek minket a palánkon” mondta.

Arra a felvetésre, hogy ma Szlovákia és Magyarország is tagja az EU-nak és a NATO-nak, Káčer, aki egyébként az atlantista keménymag tagja, azt mondta: “És akkor mi van, ha NATO-tagok vagyunk?”

Mire a Kern jelezte, hogy Orbán “EU és NATO ellenes politikai játszmái” csak játszmák. Erre Káčer még dobott rá egy lapáttal: “De ugyanezt mondtuk Putyinról is, és ugyanezt mondták az emberek az 1930-as években Hitlerről” mondta. Hozzátesszük, hogy ezen a ponton Káčer már a saját érvelésébe is belekavarodott. Oroszország nem volt NATO-tag, az 1930-as években pedig nem létezett a NATO.

Aztán tett egy megjegyzést, ami arra utal, hogy még saját hazájában sem bízik: “Ez a forgatókönyv része annak (a mentalitásnak), amit én “állami félterméknek” nevezek. Mikor nem vagyunk képesek felismerni a ránk leselkedő veszélyt, és nem tudjuk körbeírni” mondta. Káčer szerint ugyanis Szlovákia “bizonyos kérdésekben amolyan állami féltermék”, mert “mi, mint állam, nagyon gyengén használjuk ki az eszközeinket szemben más országgal, hogy fenntartsuk az alkotmányos rendet”, majd hozzátette, hogy “[Nagyon gyengén érvényesítjük eszközeinket], hogy távol tartsuk magunktól azt, ami megkérdőjelezi függetlenségünket, szabadságunkat, területi integritásunkat. Mi ebben a kérdésben amolyan állami féltermékként viselkedünk”.

Komjáthy Lóránt
forrás: https://korkep.sk/cikkek/politika/2023/03/14/kacer-ujra-akcioban-magyar-irredentizmus-es-sirankozas-hitler-putyin-orban-parhuzam-teljes-paranoia/