Majerský (a KDH elnöke) esete fontos tanulság a felvidéki magyar politikus számára is: a progresszívekkel nem lehet kiegyezni...

Az elmúlt három év és a külföldi kormányok példái is azt bizonyították, hogy a progresszívekkel együttműködni, koalícióra lépni, bármilyen szinten közösködni felér a politikai öngyilkossággal. Egyszerűen túlságosan nyeregben érzik magukat ahhoz, hogy egyenrangú partnerként tekintsenek a nem liberális pártokra, és kis túlzással csak a teljes behódolást fogadják el. Ez történik most a KDH-val is. A párt elnöke, Milan Majerský hétvégi elszólása olyan külső és mediális nyomást teremtett, hogy a progresszívok végül megtalálták a rést a pajzson, és két nappal később már párton belüli kritizálói is lettek a KDH-nak. Hogyan jutottunk idáig?

Vasárnap a Markíza televízió politikai vitaműsorában Milan Majerský a nézőktől (?) kapta azt a kérdést, hogy az LMBTI-t vagy a korrupciót tartja károsabbnak Szlovákia számára. Már most emeljük ki, bár a sajtó munkatársai rendszerint nagyon ügyelnek, hogy „LMBTI-személyeket” emlegessenek, ezúttal lemaradt a kifejezés második fele, és nem kizárt, hogy szándékosan. Majerský pedig gyanútlanul azt mondta, hogy mindkettő ugyanolyan káros.

A PS és az SaS azonnal nekirontott a kereszténydemokratáknak, mert „csapásnak” nevezték az LMBTI-személyeket. Annak ellenére, hogy Majerský későbbi mondataiból elég világos volt, hogy az ideológiára és nem az emberekre gondol.

Majerský elkövette azt a hibát, hogy bocsánatot kért „rossz megfogalmazásáért” a Facebookon, ami csak gyengébbnek mutatta, és épp az ellenkező hatást váltotta ki, a liberális sajtó és pontenciális leendő partnerei is nagyot rúgtak belé.

De ez csak a kezdet volt. A KDH elnökét szinte azonnal feljelentette az Emberi Jogok Intézete nevű progresszív NGO gyűlöletbeszédért, a napi szlovák sajtó pedig nem kíméli a KDH-t.

A nyomás alatt pedig megjelentek a KDH-ba beépített repedések is. A progresszívokkal való együttműködést nem elutasító František Mikloško például azzal próbálta elkenni a dolgot, hogy a Majerský tanácsadói közé nemrég bekerült Viliam Karas egykori igazságügyi miniszter tervezetére hivatkozott, ami regisztrált partnerség helyett úgynevezett regisztrált bizalmasokat definiál. A gond az, hogy ez benne sincs a KDH választási programjában. Ami viszont benne van, az a hagyományos családmodell intézményének védelme, ami nem nagyon fér össze a Karas-féle javaslattal.

Mikloškonál jóval nagyobb károkat okozott a KDH-nak azonban a sokak által progresszív trójai falónak tartott Ivan Bošňák. Bošňák korábban érthetetlen okból került fel a KDH listájára, holott nyilvánvalóan radikálisan progresszív értékrendet vall, ráadásul ő üzemelteti az a Facebook-oldalt, ami a Nyugat háborús és külpolitikai döntéseit gyakran torzított adatokkal vagy félremagyarázással védi (Data bez pátosu). Bošňák szerint Majerský vasárnapi szereplése „szégyenteljes támadás volt egy embercsoport ellen”.

„Ma az LGBTI, holnap a cigányok, aztán a migránsok, majd az ukránok. A hasonló szavakat használó politikusoknak el kell tűnnie” írta a Facebookon. Bošňák azért is ellentmondásos személyiség, mert korábban arra ösztönözte közösségi hálós követőit, hogy véletlenül se szavazzanak a KDH-ra.

Komjáthy Lóránt
forrás: https://korkep.sk/cikkek/politika/2023/09/05/elore-szoltunk-a-progresszivek-csak-a-behodolast-fogadjak-el-a-kdh-most-tanulja-meg-a-lecket/