Továbbra sincs áttörés vegyes és magyar vonalon. A Polis szerint a Smernek több esélye van kormányt alakítani...

Továbbra is parlamenten kívülre mérik a közvélemény-kutató ügynökségek a magyar érdekeltségű pártokat. A legújabb felmérés a Polis neve alatt jelent meg, amelyet a JOJ televízió számára készített. A felmérés a Smer kétes értékű győzelmét és Andrej Kiska pártjának megerősödését vetíti előre.   

Ha ma lennének a választások, akkor azt a Smer nyerné meg 20,3 százalékkal. Ez két százalékpontos előrelépés a Polis legutóbbi, júniusban megjelent felméréshez képest. A második helyen a PS-SPOLU balliberális koalíció végzett 13,2 százalékkal (1,8 százalékpontos gyengülés). Dobogós harmadik továbbra is az ĽSNS 13,2 százalékos népszerűséggel, ami júniushoz képest szintén előrelépés (+1,8 százalékpont).   

Andrej Kiska rendkívül gyenge eredményekkel induló Za ľudí nevű pártja a parlamenti küszöbről erősödött fel a Polis szerint 8,6 százalékra. Hasonló eredményt mutatott az AKO-ügynökség legutóbbi felmérése is.   

Ötödikként futna be az OľaNO, 7,4 százalékot kapott a Polistól, ami jelentős visszalépés a júniusi 10 százalékos népszerűséghez képest.   

Az egykori ellenzéki vezérpárt, az SaS már csak hatodikként jutna be a törvényhozásba 7,2 százalékponttal (-1,3 százalékpont).   

Az SNS hetedik a sorban, 7,1 százalékkal, ami hibahatáron belüli gyengülést jelez. A KDH alig lemaradva (6,9 százalék) a nyolcadik. A parlamentbe utolsóként a Sme rodina jutna be 5,3 százalékkal, megjegyezzük, Boris Kollár pártja már júniusban is csak 5 százalékot kapott a Polistól.   

Sem a Most-Híd, sem az MKP nem tudta elérni a parlamenti küszöböt a Polis mostani felmérésen. A vegyespártot 4,2 százalékra mérték, az MKP-t 4,1 százalékra. A felmérések a magyar érdekeltségű pártok javára még nem mutatnak érdemi áttörést.   Hozzátesszük, hogy az MKP-t a Polis általában erősebbnek méri, mint a többi ügynökség, így e tekintetben nem lehet összehasonlítani az eredményt a néhány nappal ezelőtti Focus vagy AKO felmérésekkel.

polis_felmeres_201909

A Polis felmérése a többi ügynökség kutatásához képest kevésbé mutat patthelyzetet. Ha  Smerrel koalícióra hajlamos pártokat vesszük alapul, akkor meglenne a parlamenti többsége egy Smer-ĽSNS-SNS-Sme rodina koalíciónak (77 mandátum), és egy Smer-ĽSNS-SNS-KDH koalíciónak is (80 mandátum). Ráadásul nem öt vagy hatpárti szövetségekről beszélünk.   

Ellenzéki oldalon kizárólag egy hatpárti koalíciónak lenne esélye a többség megszerzésére (a Polis szerint) ráadásul olyan pártoktól függ a kormányalakítás, mint a KDH és a Sme rodina. Bár kereszténydemokraták már mutattak hajlandóságot a PS-SPOLU-val való együttműködésre, a Sme rodina álláspontja nagyon bizonytalan. Ráadásul a hat párt valójában nyolc, mert a PS-SPOLU két pártból áll, az SaS-en belül pedig szintén létrejött egy „demokratikus platform”, ami a liberálisok megosztottságára utal.

forrás: https://korkep.sk/cikkek/belfold/2019/09/13/polis-felmeres-az-mkp-es-a-most-hid-fej-fej-mellett-de-parlamenten-kivul/

diagram: Körkép