Václav Klaus volt cseh államfő szerint Soros György neve jelképe a polgári társadalom fogalom totális félremagyarázásának, ezért támogatja Orbán Viktor miniszterelnök fellépését az amerikai milliárdos ellen…

A Lidové Noviny című cseh napilapban pénteken megjelent interjúban Klaus kijelentette: meggyőződése, hogy úgy a múltban, mint most is, Soros György az általa alapított szervezeteken keresztül leplezetten megpróbálja befolyásolni a politikát és a közvéleményt.

„Soros neve számomra a polgári társadalom fogalom totális félremagyarázásának a jelképe. Én mindig a polgárok, hozzáteszem szabad polgárok társadalmára törekedtem. Soros úr nem ezt akarta, és nem ezt akarja. Ő a kiválasztottak, és ráadásul a gazdagok társadalmának a híve” – fejtette ki véleményét az 1989-es csehszlovákiai rendszerváltás utáni cseh politika egyik meghatározó egyénisége.

 Klaus egyetért Orbán Viktor magyar miniszterelnök lépéseivel Soros György ellen, és megérti őket.

(...)

Miloš Zeman cseh államfő sem örülne, ha a Közép-európai Egyetem (CEU) Budapestről Prágába költözne, mert Soros György nevéhez számos „minimum furcsa” tevékenység kapcsolódik, s ő a kormányokat döntő utcai tüntetések, a „majdanok” helyett a demokratikus választásokat és a kormányok demokratikus cseréjét részesíti előnyben.

 Miloš Zeman erről a Parlamentní Listy nevű cseh hírportálon vasárnap nyilvánosságra hozott interjúban beszélt. Kérdésre válaszolva, mit mondana Andrej Babiš cseh kormányfőhelyettesnek, aki a Közép-európai Egyetem Prágába költözését felvetette, a cseh köztársasági elnök leszögezte: „Elmondanám neki, hogy Soros György nevéhez valóban egész sor, minimum furcsa tevékenység fűződik, illetve azt, hogy a majdanok helyett a demokratikus választásokat és a kormányok demokratikus cseréjét részesítem előnyben.”

Miloš Zeman szerint ezen furcsa tevékenységek közé sorolható a Közép-európai Egyetem működése is. „Nem zárható ki, hogy ez (az egyetem) egyfajta agytrösztként (think-tank) működik az ilyen típusú tevékenységek megszervezésekor” – jelentette ki a cseh elnök az interjúban.

(...)

Szerinte az 1991-ben Prágában alapított CEU azért távozott 1996-ban Budapestre, mert az általa vezetett cseh kormány nem volt hajlandó teljesíteni az egyetem részéről követelt privilégiumokat. „Soros György és az általa pénzelt intézetek későbbi politikai tevékenysége a világ számos országában bebizonyította, hogy ez a döntés (a cseh kormányé) helyes volt” – szögezte le Václav Klaus a pénteki Lidové Novinyben.

Kokes János írásait szemléztük
forrás: http://felvidek.ma/2017/04/klaus-orban-lepesei-soros-ellen-batrak-es-szuksegesek/