A neokohn.hu honlap posztol néha olyat is, amit más posztkommunista országok inkább mellőznek. De nemcsak ők. Henry Kissinger, az USA volt külügyminisztere nagyon kétértelműen nyilatkozott Németországról. A kérdés csak az, melyik értelmezés az igazi? Németország volt már kétszer a legerősebb katonai hatalom Európában, mind a kétszer katasztrofális végkimenettel. Most sem lesz ez másképp – a német: az német!(szerk.)

- – – – – – – – – – – – – – -

Megértését fejezte ki Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter hétfőn (jún.27.), hogy Németországnak nehezére esik megtalálnia vezető helyét Európában az ukrajnai háború nyomán.

„Figyelemmel a történelmi múltra, nem egyszerű feladat Németország számára, hogy megtalálja Európában a vezető helyét, amely azon alapulna, hogy ő a legerősebb katonai hatalom” – jelentette ki Kissinger videókonferencia útján újságíróknak nyilatkozva Londonban.

„Megértem a német kormányt, tekintettel a kitűzött feladatra és arra, hogy nem volt képes már kész tervvel rávetnie magát olyan feladatra, amellyel eddig nem szembesült” – utalt Berlin esetleges európai vezető szerepére a 99 éves politikus.

Kissinger kiemelte, hogy Németország nagyon fontos szerepet fog játszani a most kialakuló új Európa létrehozásában. Mint mondta, mindez vonatkozik Európa biztonságának szavatolására a további orosz agresszióval szemben, illetve Ukrajna újjáépítésére is.

„Ez utóbbi Marshall-tervhez hasonló támogatást fog igényelni” – tette hozzá.

A német családból származó, zsidó vallású Kissinger 1938-ban menekült el a náci Németországból. Nemzetbiztonsági tanácsadóként és később külügyminiszterként az 1960-as, 1970-es évek amerikai külpolitikájának meghatározó alakja volt.

forrás: https://neokohn.hu/2022/06/28/kissinger-nemetorszag-felelosseget-pedzegeti-az-europai-bekeert/