Nem irigyeljük Andrej Kiska államfőt, aki ellen az elmúlt hetekben igazi boszorkányüldözés folyik. Ukrajnai szerverekről és email-címről immár a harmadik csomag terhelő adóbizonyítékot hozták nyilvánosságra ellene a sajtón keresztül, porrá zúzva az államfő egyébként sem túl megérdemelt pozitív imázsát… 

Áldozat vagy adócsaló?

Andrej Kiska lépéseit látva már akkor eldönthette, hogy ez lesz az első és utolsó elnöki mandátuma, amikor a kampány végén úgy döntött(ek), saját cégét terhelik meg kampányköltségeinek kiadásaival. Mindezt törvénytelenül. Több tízezer eurót spórolva az ügyleten, és mindezért még az áfát is visszaigényelte.

Hogy tudta mit csinál, valószínűsíti az is, hogy a (kétségtelenül politikailag motivált) adóellenőrzét csendben tudomásul vette, nem fellebbezett, hanem fogta, és az utolsó euróig befizette mindazt, amit már évekkel ezelőtt be kellett volna fizetnie. Elmaradt adót, büntetést, kirótt kamatot, miközben azt is észrevette, hogy Szlovákia egy maffiaállam. (Csak hogy érzékeltessük az rányokat: Kiska 27 ezer eurót volt kénytelen utólag befizetni, szemben a Smeres kormányzatok alatt eltűnt milliárdokkal). A bűncselekmény így megszűnt bűncselekménynek lenni, a bélyeg viszont ott maradt. Mindez két évvel elnöki mandátumának lejárta előtt.

Az igazi Andrej Kiska

Andrej Kiska azon üres, a világban szinte klónozottként terjedő politikusok prototípusa (Juncker, Macron, Merkel, hogy csak néhányat említsünk), akik érdemtelenül kerültek a polc tetejére.

A szlovák államfő valójában egy mondanivaló nélküli, frázisokat puffogtató ígérethalmaz, egy üres ember, mint ahogy azt a vele készült nagyinterjúnk során is bizonyította. A felvidéki magyarsággal kapcsolatos témák kerülésével csak erősíti mindezt. Egy felszínes, a konfliktusokat és a világos beszédet többnyire kerülő, valódi témák helyett pózokba menekülő „felesleges“ politikusok mintapéldánya.

Többen otthagyták

Kinevezése után több közeli munkatársa is rövid időn belül otthagyta. Peter Petrus szóvívő mellett egy, a sajtóban kevesebb figyelmet kapott közeli munkatársa is távozott, akivel végiggürizték a kampányt, és aki már a Dobrý anjelban is hű fegyverhordozója volt. Távozását mi magyarok is sajnálhatjuk, ez a személy ugyanis őszintén érdeklődött a magyarok iránt és nyitott is volt a velünk kapcsolatos témákra.

Kiskát nem érhette meglepetésként, hogy előszedték piszkos ügyeit, hiszen Robert Fico már az elnökválasztási kampány során bevetett mindent, amit csak lehetett. A scientológusoktól kezdve, az uzsorásig.

A köztársasági elnök így nem gondolhatta komolyan, hogy Fico és Kaliňák mellett, akik kezében van minden olyan lehetőség, amellyel kicsinálhatják, ilyesmit megúszhat.

 Mi lehet a Smer célja?

Amennyiben valószínűsítjük, hogy Smeres érdekek állnak a háttérben, a Smer célja a ködösítés. Relativizálni a különbséget a jelenlegi korrupt kormányzat és a hozzájuk képest erkölcsi magaslatokról meg-megszólaló Andrej Kiska között.

A dolgok jelenlegi állása szerint, – és ezt mutatják a közvélemény kutatási adatok és az egyre súlyosbodó kormányválság is –  ha Robert Fico meg is nyeri a következő  választásokat, nagyon nehéz lesz kormányt alakítania.

A Kiskával szembeni támadásokkal Robert Fico valószínűleg teret próbál kialakítani magának. Mégpedig az államfői szék felé és így akarják végleg elvenni Kiska kedvét az újbóli jelöléstől.

Andrej Kiska sokban hasonlít Bugár Bélára. A mások által megalkotott imázsa sokáig leplezte valódi jellemét. A Most-Híd elnökét azóta szerencsére kiismerték. A szlovák államfő itt még ugyan nem tart, de könnyen erre a sorsra juthat, ha továbbra is ekkora hibákat vét.

A köztársasági elnök pechje, hogy egy átlagpolgár nem tesz különbséget 27 ezer euró és Baštrnák milliói között.

Hogy Kiska mindezek ellenére mégis megpróbálkozott vele, azt feltételezi, hogy soha nem is gondolta komolyan a politikai pályát. Vagy ha mégis, akkor eleve alkalmatlan rá.

Király Zsolt (forrás: www.körkép.sk)