Talán sehol Európában nem jelent meg annyi cikk Gyimesi Györgyről (pozitív értelemben) mint a körkép.sk oldalon. Ezért kicsit el kell gondolkodni, ha az alábbi cikket olvassuk, merre is van a Körképnél észak? Amúgy a főszerkesztőnek minden demokratikus joga megvan nézetéhez, ezt nem vonom kétségbe sohasem! Egyébként nem árt más, nem magyar összérdekekről (értsd: örökös pesszimista nézetekről) szóló írásokat is elolvasni...(szerk.)

- – – – – – – – – – – – -
Király Zsolt: Kinek rossz hír Ódor Lajos PS-be való igazolása?

Ódor Lajos korábbi kormányfő Európai Parlamenti képviselő lehet, mégpedig a PS színeiben. A bejelentés, hogy a magyar nemzetiségű, ám gyerekeit szlovák iskolába járató Ódor a liberális, progresszív párt listavezetője lesz, szerdán, január 24-én érkezett.

Régóta várt lépésről van szó, mely egy ideje már lógott a levegőben. Ódor döntése különösen a Magyar Szövetség liberális, progresszív szárnyára nézve lehet kellemetlen meglepetés. Orosz Örs és Mózes Szabolcs ugyanis egészen mostanáig Ódor kegyeit keresték, jelenleg azonban a rövidebbet húzzák a PS új üdvöskéjével szemben.

A korábbi kormányfő ugyanis EP-listavezetőként könnyen Berényi József és Orosz Örs hőn áhított és jól fizető EP-mandátumát veheti el. Nem beszélve arról, hogyan tudja majd Orosz Örs elmagyarázni választóinak, hogy az eddigi körüludvarolt Ódorra mostantól inkább már ne szavazzanak, ő ugyanis már „áruló.” De nézzük meg közelebbről, milyen következményei lehetnek Ódor döntésének: Ódor Lajos megbízott kormányfőként az akkor még parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia érdekeinek és értékrendjének megfelelően politizált Zuzana Čaputová államfő hathatós támogatásával. Gyimesi ezt jól látta, mi több, nemcsak látta, hanem elsőként mutatott rá. Szavai akkor hoax-nak voltak feltüntetve. A választások után Robert Fico kormánya ugyan ellenzékbe juttatta a PS-t, Ódor azonban maradt a közbeszédben. Először azt rebesgették hogy pártot alapít (jópár Szövetséges „politikus” már ott látta magát), aztán hogy államfőjelöltként tér vissza. Egyik sem vált valóra. Ódor úgy döntött, inkább biztosra megy, és beáll a legerősebb ellenzéki párt, a PS politikusai közé.

Csökkenő magyar EP-esélyek

Döntése nagyban csökkentheti a Magyar Szövetség esélyeit az európai parlamenti választásokon. Főleg az Összefogás platform és az egykori Most-Híd holdudvarába tartozó választók ugyanis eleve megértően viszonyulnak a PS-hez. Ne feledjük, maga Orosz Örs és Mózes Szabolcs is részt vett a PS által szervezett, Ivan Korčok államfőjelölti kampányának kulisszájaként is szolgáló kormányellenes tüntetéseken.

A liberális gondolkodású felvidéki magyar eleve kritikusan szemléli a Magyar Szövetség tehetetlenségét, alkalmatlanságát, politikai alibizmusát. Azzal, hogy egy általuk elfogadhatónak tartott, szakmailag is bizonyított magyar ember szlovák pártban kap meghatározó szerepet, szavazat elszívó hatással bírhat.

Ódor lehet az új Bugár Béla

Ennek már az államfőválasztáson is meglehet a hatása. Ódor ugyanis vélhetően azonnal munkához lát, és Ivan Korčok kampányában is szerepet kaphat. Érdekes lesz nézni a továbbiakban a két listavezető, Berényi József (megválasztása a Magyar Szövetség EP-listájának élére csak formalitás) és Ódor Lajos teljesítményét az EP választások előtt. Berényi eleve „halott”, politikailag hetek óta eltűnt a térképről; Ódor ezzel szemben nemcsak EP-listavezetővé, hanem a PS új elemző központjának vezetőjévé is vált, akinek feladata az ország (liberális, progresszív) víziójának megalkotása lesz. A Magyar Szövetségnek így minden bizonnyal fel kell vennie a kesztyűt, ha tetszik, ha nem. Konzervatív, nemzeti, patrióta alapú alternatívát kell kínálnia magyarjainak. Ellenkező esetben politikai létezése teljesen értelmetlenné válik. Ideje tehát felkötni a gatyát, munka van.

Király Zsolt
forrás: https://korkep.sk/cikkek/velemeny/2024/01/24/kiraly-zsolt-kinek-rossz-hir-odor-lajos-ps-be-valo-igazolasa/