Legalább három hétre bezár a legtöbb üzlet, az éttermek teraszai már péntektől (dec. 11.) nem működhetnek!...

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő, Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter, Ján Mikas országos tiszti főorvos és Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedésügyi miniszter szerdán kora este tájékoztattak a Központi Válságstáb és a kormány által elfogadott legújabb járványügyi intézkedésekről, amelyek a karácsony előtti időszakban lépnek érvénybe.

Az új intézkedések alapján december 11-től, péntektől a vendéglátóipari egységek teraszai sem működhetnek, az ételt csak elvitelre adhatják ki.

December 14-től szigorítják a hotelek, sífelvonók és kabinos felvonók üzemeltetésének feltételeit: kizárólag olyan vendégeket fogadhatnak, akik 72 óránál nem régebbi negatív antigén vagy PCR-teszttel rendelkeznek. A hotelek közösségi tereiben nem lehet majd fogyasztani.

December 21-től lép életbe a lockdown, azaz az ország bizonyos mértékű leállítása, amely legalább három hétig fog tartani: országszerte megkezdődik az iskolai szünet, és bezár a legtöbb üzlet – csak azok tarthatnak nyitva, amelyek működése elengedhetetlen az alapvető szükségletek biztosításához, mint az élelmiszerüzletek, drogériák és gyógyszertárak.

Azokban a járásokban, ahol rosszabb a járványhelyzet, a lockdown valószínűleg nem ér majd véget a három hét letelte után sem. Ezt követően fokozatosan oldják majd fel a korlátozásokat az egyes járásokban az aktuális járványhelyzet alapján. Matovič azt ígéri, még karácsony előtt bemutatják az úgynevezett Covid-automata szemaforrendszer, amely meghatározza, milyen ütemben érhet véget az lockdown az egyes régiókban.

December 28-tól azoknak a vállalatoknak, amelyek 500-nál több személyt alkalmaznak, biztosítaniuk kell a munkavállalók rendszeres tesztelését. Krajčí szerint a tesztelés ezekben a cégekben kötelező lesz.

„Később ez aszerint lesz kötelező, hogy az adott régió milyen zónában helyezkedik majd el” – magyarázta azt is hozzátéve, hogy a narancssárga zónában már nem lesz kötelező a tesztelés. De amíg a régió a vörös zónában lesz, a tesztelést kötelezővé teszik minden 21 napban egyszer. Ha az adott régióban még komolyabb lesz a helyzet, akkor minden 14 napban egyszer fog kelleni tesztelni, azokban a régiókban pedig, amelyekben kritikus lesz a helyzet, minden hét napban meg kell majd ismételni a tesztelést. „Hogy az emberek alapjában véve végezhessék a dolgukat, és hogy ne kelljen otthon bezárva lenniük” – tette hozzá a miniszter. „Tényleg azt szeretnénk, ha a munkáltatók példát mutatnának, és tesztelnék az alkalmazottaikat. Ezzel nagyban hozzájárulnak a fertőzés megszüntetéséhez, és egyúttal a saját vállalatukat is megvédik” – zárta Krajčí.

A tiszti főorvos megerősítette, a templomok, a mozik és az edzőtermek a korábban meghatározott feltételek mellett továbbra is működhetnek.

„Ez nem egy tipikus lockdown” – jegyezte meg a szigorító intézkedések kapcsán az egészségügyi miniszter, és egyúttal azt is elismerte, hogy ezeket az intézkedéseket már korábban be kellett volna vezetniük.

Krajčí kiemelte, jelentősen romlik a járványhelyzet Szlovákiában, és az elkövetkező napokban is várhatóan egyre rosszabb lesz a helyzet, egyre több lesz a kórházban kezelt fertőzött.

A fertőzöttek számára kialakított kórházi kapacitás több mint ötven százaléka foglalt jelenleg az országban, megközelítőleg 2 200 egészségügyi alkalmazott van karanténban.

Az egészségügyi miniszter felszólította az embereket, hogy szigorúan tartsanak be minden érvényben lévő intézkedést. Elismerte, sok embernek már elege van az intézkedésekből, leveszik a maszkot, de tudatosítani kell, hogy ilyenkor terjed leginkább a fertőzés.

Köszönetet mondott az egészségügyi alkalmazottaknak, és arra kérte őket, hogy az elkövetkező időszakban is tartsanak ki, mert nehéz napok várnak a kórházakra.

Ján Mikas hangsúlyozta, az új intézkedésekre azért van szükség, mert mindenki azt szeretné, hogy egészségesen ünnepelhesse a karácsonyt a családjával.

A sajtótájékoztatón Matovič megerősítette, hogy a húsvéti intézkedésekkel ellentétben ezúttal nem lesznek lezárva a járáshatárok, de bíznak az emberek felelősségtudatában.

A tiszti főorvos az éttermekkel kapcsolatos korlátozásokról azt mondta, hogy az intézkedéseket azért vezetik be, mert nagy kockázatot jelentenek a járvány terjedése szempontjából. „Az eddig elfogadott intézkedéseket nem tartották be” – figyelmeztetett. Hangsúlyozta: így erre azok is ráfizetnek, akik az intézkedéseket betartották.

Ezenkívül azt is bejelentette, hogy a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) még szerdán kiad egy rendeletet a további intézkedésekről, amely például a síközpontokat is érinteni fogja. „Az üzemeltetőknek fokozottan kell ügyelniük a tisztaságra, illetve a helyiségek takarítására és fertőtlenítésére” – tette hozzá Mikas. A tiszti főorvos arra is felszólította a nyilvánosságot, hogy ne látogasson el a karácsonyi vásárra, mert ez kockázatot jelent a koronavírus terjedése szempontjából.

A szigorító intézkedésekről kedden hat órán át tárgyalt a Központi Válságstáb, a kormány a szerdai ülésén hagyta jóvá. A miniszterelnök megjegyezte, a koalíciós képviselők közül senki nem szavazott a most ismertetett intézkedések ellen.

Matovič elismerte, hogy elvesztette a harcot, ugyanis nem sikerült megvalósítani az országos tesztelés újabb fordulóit a karácsony előtti időszakban, ezért van szükség a lockdownra. Ezzel kapcsolatban Zuzana Čaputová államfőt bírálta azért, amiért a kötelező tesztelés helyett az önkéntes alapú tesztelést szorgalmazta.

A kormányfő Sulíkot is kritizálta, amiért a gazdaságügyi miniszter nem biztosította be időben a tömeges teszteléshez szükséges antigén teszteket. A miniszterelnök szerint jóval többet kellene tesztelnünk. „Ez rendkívüli felelőtlen dolog ebben az időszakban” – mondta, és felszólította Sulíkot, hogy tudatosítsa, egészségről és emberi életekről van szó.

forrás: (TASR/parameter)

 U.I.: (szerk.) Az eddigi káosztervek tapasztalata alapján ez még egyáltalán nem biztos, ugyanis a sajtótájékoztató már „este“ volt…