Aszongya az Egészségügyi Világszervezet, hogy vigyázzuk magunkat agyonra, mert itt a világpusztító, az univerzumnyelő, a galaxisbomlasztó új vírusmutáns legújabb B.1.1.529-es variánsa, az Omikron, ami a 15. a sorban.

Aztat mondják, a szakemberek, hogy most már ez aztán igazából aggodalomra ad okot, nem mintha az előző 14 variánst cserepes virágokkal fogadtuk volna örömünkben a helyi vasútállomáson, ami nekünk nincsen se. Aki persze már a kilencedik mutációnál elvesztette a fonalat, ne idegeskedjen, senkit nem hagyunk magára, mi is így vagyunk vele.

Tehát óvatos optimizmussal, de aggódjuk halálra magunkat ismét. Ezt a mutációt most nem Dél-Amerikában, nem Ausztráliában, nem Kínában, hanem, no hol?, igen, Dél-Afrikában fedezték fel, ahol azon nyomban szabadalmaztatták is, és levédtek minden jogot.

A nagyon orvosok szerint a betegség szinte fénysebességgel terjed, és leginkább napkeltétől, napnyugtáig szaladgál ide-oda. A járványügyekben jártas ápolók azt mondják, ne próbáljuk üldözni, mert nem sok esélyünk van arra, hogy befogjuk. A szlovák-dél-afrikai határon egyenlőre csendes, nyugodt a helyzet, sem idegeskedő járókelőket, sem kíváncsi katasztrófa turistákat nem láttak, ennek ellenére, vagy éppen ezért azonnal szögesdrótot húztak az összes szárazföldi és légi átkelőnél, nehogy Etus néni éjszakai gombázás közben áttévedjen a határon, és kapcsolatba kerüljön az elszabadult vírussal.

Mert ugye ezek a felelőtlen öregek Etus nénivel az élen, meg Józsi bácsi, aki két feles után átszokott ugrani Dél-Afrikába ananászpuncsra, meg zombiszteakra, hiába mondják nekik a gyerekek, hogy ne sétáljanak át a határon. Ők hordják be felelőtlenül ezt a vírust, amitől még a kaszás is fél. De hát így van, amióta nincs határvédelem, és szabadon mehetünk a szomszédba bármikor. És igen mondjuk ki, az Etus néni-félék miatt vagyunk most padlón, és megy a szemünk láttára tönkre az egészségügy, mert nem elég hogy templomba járnak, meg a kijárási tilalom ellenére éjfél után elmennek a temetőbe a szeretteik sírjához (rohadt szemét felelőtlen banda) meg már látták állítólag azt is, hogy a postástól havonta egyszer, jól hallják egyszer, átveszi a nyugdíját. Hihetetlen pimaszság!

Ennyi felelőtlen érintkezés! Mit gondolnak ezek.Józsi bácsi meg, aki már két év óta nem álltallja kitenni a lábát otthonról, és favágás közben, mikor éppen jól megizzad, és ha elrepül felette egy dél-afrikából közlekedő repülő, persze hogy elkapja a vírust? No, mi lesz akkor? Ugye!

Azonnal követeljük, hogy zárják le a légteret Józsi bácsi háza felett, mielőtt ez a felelőtlen gazember még nagyobb bajt nem generál. De hála az égnek, fellélegezhetünk, mert a szlovák kormány a helyén van és nem mozdul. A kormányfő azonnal utasította az illetékeseket, hogy foglaljanak állást, ami meg is történt. Ezt vártuk. Végre, nem felelőtlenkedni, hanem szakszerűen, határozottan állást foglalni. Az új típusú koronavírus Dél-Afrikában azonosított változata egyébként egyértelműen különbözik az eddigiektől, azért hívják mutánsnak (erre már én magam jöttem rá egyedül) és szétterjedése akár azzal is járhat, hogy módosítani kell a Pfizer-BioNTech oltóanyagot, amit legkorábban 100 nap múlva dobhatnak piacra. Jó hír, hogy talán már nem lesz rá szükség hiszen addigra alaposan kihalhatunk.

De addig is a mezőgazdasági miniszter megtiltotta a banán és a wombat valamint a sült oroszlántalp behozatalát Namíbiából. Aki ilyent lát a helyi zöldségesben vagy fagyisnál, azonnal kell hogy jelentse, mérlegelést nem tűrve. A közlekedésügyi miniszter még Érsek Árpád, volt kétszeres miniszter elődje véleményét is kikérte abban, hogyan lehetne leállítani azonnali hatállyal a Dél-Afrikából, Pozsonyba induló repülőjáratokat. Érsek azon nyomban, nagyon helyesen, azt javasolta hogy első lépésként létesítsünk ilyen járatokat, hogy aztán majd leállíthassuk őket, hiszen jelen pillanatban nincs ilyen légi összeköttetés. A miniszter azt tanácsolja a közlekedőknek, hogy vak lóval ne induljunk útnak. Na ezt nevezem szagértelemnek. Ez hiányzik, ez a határozottság a mostani kormányból.

A mozik is szinte azonnal reagáltak a tényállásra. Levették a műsorukról az összes Dél-Afrikát bemutató, vagy azt megemlítő filmet. A bajmóci és a pozsonyi állatkertben nem lehet megnézni a struccot, a kaffer bivalyt, az elefántot és a zebrát, amelyek Dél- Afrikában is élnek. Egyébként is nézegessük a hazai állatgondozoókat, ne holmi idegeneket, akik még ráadásul csak nem is szlovák állampolgárok. Mit élnek, szabadon kószálnak, ami megengedhetetlen. Miután minden óvintézkedést meghoztunk idehaza, légmentesen lezártuk a nyugdíjas otthonokat, templomokat, kulrúrházakat, sportpályákat, edzőtermeket, fodrászatokat, kávézókat, éttermeket, kocsmákat, tejbárokat, a kormány mély tisztelettel arra kéri az üzleti útra, elefántvadászatra vagy szavannai kirándulásra Dél-Afrikába indulókat, hogy tartsák be odakinnt az egymástól való kétméteres távolságot, legyen a zsebükben szájmaszk szükség esetén, egy nap csak leletőleg egy elefántot lőjjenek, és csak százezer főnél kisebb városokban kössenek üzletet a válallkozók.

Kérik, hogy naponta mossunk fogat és ne álljunk szóba a szabadon kószáló oroszlántokkal, gazellával, Nelson Mandela kószáló szellemével, és a hazatértünk után a saját biztonságunk érdekében lehetőleg messziről kerüljük el Etus nénit és Józsi bácsit.

Hrubík Béla (FB-oldala)