Azt még az egykoron három elemit kétszer megismétlő, csilletolásból felmentett bányászati szakmunkás is tudja, az ősi Szlovákia fennállásának kétezer valahány órás történelméből, hogy az országot irányító politikai elitbe, a szélsőjobbtól, a liberálkommunistákon keresztül, a szélsőbalig, annyi jószándék szorult a magyar ügyek iránt, mint amennyi tudományosság volt a Nagy Októberi Szocialista Forradalomban...

Ha van ez alól kivétel - és ha nagyon kevés is, de van - akkor az csak ezt a szabályt erősíti. Ivan Korčok külügyminiszter, aki még két nappal ezelőtt barátjának nevezte Szíjjártó Péter magyar külügyminisztert, mára már odáig fajult, hogy újságírói és egyéb liberális hergelésre, törvénymódosítást kezdeményez a más államok ingatlanvásárlásával kapcsolatban. A változtatást a külügyminisztérium fogja kezdeményezni a többi érintett tárcával együttműködve. Konkrtétan tudomására jutott ugyanis, hogy a magyar állam két ingatlant is vásárolt Kassán, az ő tudta nélkül, amit persze szépen felújít vagy felújított a kassaiak nagy örömére, hiszen, hogy klasszikusokat idézzek, keleten amúgy sincs semmi. Tehát nem az történt, hogy Horthy Miklós reinkarnációja bevonult Kassára fehér lovon, csupán annyi, hogy az Európai Unión belül, teljesen törvényesen és legálisan, valaki vásárolt néhány ingatlant.

Az, hogy ez éppen Magyarország vagy Málta, teljességgel mindegy lehetne, ha történetesen nem arról a Kassáról lenne szó, ami egykoron a Magyar Királyság dísze volt. Nos, akinek ilyen barátai vannak, mint Ivan Korčok, annak már ellenségre nincs szüksége. A liberális és kommunista szlovák sajtó ( másmilyen sajnos nincs is) ezzel a manőverrel sikeresen elterelve a figyelmet az országot egyre inkább nevetségessé tévő káosztól, többszörösen aluldimenzionált tudatlanságában egymást és szellemi mélyponton toporgó politikusait ingerli, mint a szökni próbáló tehéncsordát a villanypásztor. Az ilyen törvénytervezetek indulatból való meghozatalában azonban csak annyi a logika, mint a Szlovák Nemzeti Felkelésben az ásítás. A politikai kaszinó jó, magyar kártyás lapjárását kihasználva, azon nyomban színre lépett a levitézlett egykori kommunista kormányfő, Robert Fico is, aki a parlament azonnali összehívását kezdeményezte az ügyben. Bejelentésének olyan drámai hatása volt a lakosság egyre fokozódó közhangulatára, mint a szellentés minőségére a zsizsikes babnak.

Meg kell követnem a Most-Híd egykori parlamenti képviselőjét, Sárközy Irént, akinek véletlenül igaza volt, amikor a parlament alkotmányjogi bizottságának tagjaként, az alkotmánybírósági helyre ácsingózó Robert Ficónak a törvény által előírt 15 éves jogi praxisához hozzászámolta azt a két évet is, amikor a jogi esetek című esti tévésorozatot nézte. Azonban egyre inkább kiderül az idő múlásával, hogy ehhez a jelenlegi Szlovák Alkotmány értelmezéséhez az ilyen praxis nemcsak, hogy elengendő, de sok is.

Etus néni, aki az utcánkbeli egyszemélyes humán térfigyelő rendszer szerepét tölti be immár kerek egy évtizede, és a politikában napi szinten tájékozott, "megaszonta“, hogy nem kell itt semmilyen historikus pánikot kelteni az egyszerű nép között. Csak egy kis emberiség kellene, hogy legyen mindenkibe Etus nénink tanácsait előre is köszönjük az emberiség nevében, talán csak annyi megjegyzéssel hogy ebben az országban nemcsak neki, hanem néhány komolyabb embernek is gondot okoz a hisztéria és a história közötti különbség megállapítása.

Érdekes módon a szlovák külügyet nem igen zavarja, hogy szlovák állampolgárok ezrei a Duna túloldalán, mely még a barátságosabb hangnemet megütő Igor Matovič szerint is a népeink közötti barátság demarkációs vonala, valósággal megszállták Rajka, Dunakiliti vagy Feketeerdő településeket, ingatlanokat, földeket vásárolva, színtiszta szlovák lakóparkokat kialakítva, és nem utolsó sorban szinte megváltoztatva ezen községek demográfiai és etnikai összetételét, anélkül, hogy a magyar külügy akár egyetlen rossz szóval illette volna ezt.Vajon fordított esetben, ha például a Kasssa környéki szlovák falvakban ezrével jelennének meg a magyarországi telekvásárlók, felvásárolva az ottani ingatlamokat, és végleges letelepedésükkel megváltoztatnák az egyes szlovák települések etnikai összetételét, csak találgatni merem, vajon a NATO vonulna be előbb. Vagy a szlovák hadsereg. Ezekre a területekre?

Ami pedig a termőföld vásárlását illeti, nem hiszem, hogy éppen Magyarország az, aki az unión belül a legtöbb szlovák földet birtokolná ebben az országban, bár már maga a "szlovák föld“ fogalma is képzavar számomra. Ha Korčok külügyminiszter úr nem szeretne összeveszni a dán, német, osztrák és holland mezőgazdasági befektetőkkel, jobb, ha békülékenyebb és értelmesebb hangnemet üt meg, mielőtt őt ütné meg a guta. Csak emlékeztetni szeretnék mindenkit, hogy az aktuálisan lázító Robert Fico kormányfő regnálása alatt, a Szlovák Földalap igazgatója milliós nagyságú állami támogatásokkal tömte ki a Smer által háziasított olasz maffiát úgy, hogy még egy kelet- szlovákiai kisváros beépített főterére is, mint szántóföldre felvették az állami támogatást éveken keresztül. Ezek után Magyarország kormányán számonkérni néhány ingatlan, vagy akár termőföld vásárlást, mely ország éveken át többszáz millió forinttal támogatta a Baross pályázaton keresztül a dél -szlovákia mezőgazdasági vállalkozókat, nemzetisségre való tekintet nélkül, minimum tahóság, de maximum rosszakarat és irigység. Odahazáról tudjuk, hogy a komunista (és a liberális elit sem kivétel ez alól), előbb vagy utóbb kifogy valamiből. Vagy a más pénzéből, vagy éppen a lopott, ebül szerzett földből . Bár egyik sem az övé, ragaszkodik a zsákmányhoz, mindkettőre igényt tart. Azt hiszem, az ország politkusai fordítva ülnek a lovon és rossz irányba is mennek, aminek csak egyetlen következménye lehet a nagy európai egybesülésben, hogy bolyonganak, mint a központi idegrendszerben a nyugtalanság.

Hiába no, ahogyan a közmondás is állítja, a kommunista kutyából nem lesz liberális szalonna, még akkor sem, ha napi szinten többször is bérmálkoznak és imádkoznak felségükhöz: mindennapi Čaputovánkat add meg nekünk ma!

Hrubík Béla (FB-oldala)