Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek, hogy próbáltam súgni szájon és fülön, mindnyájatoknak, egyenként s külön, nem titkot, ami úgy sem egyremegy, s amit mindenki megtudhat, nem csak egy, meg egy...

Zavaros időket élünk. Ha szólsz, igazul, nem gazul, ferdén néznek rád, mert akikről, és akiknek szólsz, üzensz, próbálsz súgni, azt hiszik, azért szólsz, van véleményed, mert akarsz valamit. Valami helyet, hivatalt, posztot, phürroszi hatalmat, pünkösdi királyságot, ami most nem a tiéd. Olyan a világ, hogy már nem hiszik el, hogy csak azért szólsz őszintén, féltőn, mert dühös vagy, tehetetlenül haragszol. Nem rátok, magukra, hanem értetek, magunkért. Az értetek haragvás műfaja olyan, mint a nemzetszeretet. Lassan kihal.

Túl nagyok az önértékelések, az önteltségek a pártban. A valós teljesítmény nélküli igények, és kilobbizott, kvótás tisztségek, amit semmilyen valós politikai, közösségi munka nem előzött meg. Valójában nagyobbak, mint kellene. Olyan ez, mint a valuta mögötti aranytartalék. Az adja a fedezetét. Ha kevés az arany, nem túl sokat ér a pénz sem. Ha nincs valós emberi, közösségi érték valakik, valaki mögött, a hitelesség is megcsappan. A csillogás, a mellébeszélés, nem helyettesíti a valódi értéket. Ha azt hiszed magadról, hogy te vagy a legjobb, és a mindenre is legalkalmasabb, ne feledd, hogy Cézár (Ceasar)is egykoron császár volt. Majd később konyakot neveztek el róla. Azután egy saláta neve lett. Ma vidéken, falun, a legtöbb kutyát hívják Cézárnak.

Azért vagyunk ma itt, azért jöttünk ide össze, hogy ne legyünk máshol. Mert ha máshol lennénk, nem volnánk itt. Azért kezdem ilyen kicsit furcsán a beszédemet, mert próbálok idegileg és egyben ideológiailag is semleges maradni. Meg amúgy sem vagyok politikailag képzelt. Képzett meg ,,plánem” ( ez egy új, nyelvújító szókapcsolat) Próbálom elkerülni egy politikai párt kongresszusán a politikát, hiszen ma ez a menő, és ezért lettünk idehívva is, látván a programot, hogy látványosan ne politizáljunk.

Mi legyünk a díszlet.

 Mi másra is gondolhatnék, ha egy magára valamit is adó, valamirevaló párt kongresszusát nem előzik meg az alapszervezeti taggyűlések, és járási konferenciák, ahol a tagság személyi és programbeli javaslatokról vitázhat, és azon viták eredményeit magunkkal hozva érdemben tudjunk döntéseket hozni. Több, mint harminc évig így is volt. Alulról építkeztünk. Ez most megfordult. Most felülről építkezünk, mint Mekk Elek. Először a tetőt, majd utána a falakat, és a legnehezebb, az alapokat lesz kiásni, ha minden a helyére kerül, vagy éppen, semmi nem kerül a helyére. Ha egy politikai pártban, nem választások útján, hanem meghatározott kvóta alapján lehet valaki, és úgy lehetnek alelnökök, vagy komoly tisztséget betöltő pártemberek, és jelöltek a parlamenti listán vezető helyen, hogy nem mondanak politikai véleményt, ebből azt következik, hogy az a jó politikus, aki nem nyilvánít politikai véleményt. Ugyanis ha senkit nem bántasz meg, akkor senkit sem haragítasz magadra. amiből az következik, hogy nem kell következtetni semmire.

 Én a politikával 1989-ben ismerkedtem meg. Nagyapám azt mondta egykoron, hogy kétféle ember létezik. Kerüljem mindkettőt. Azóta is kerülgetjük egymást, de most ki kell mondani ez nem járható út. Végleg elválunk. Vezető politikusaink szerint, ma azért nem mondhatunk egyenes, az embereket és a népet érintő politikai véleményt nyilvánosan, hogy meg ne bántsuk, vagy meg tudjuk szólítani azokat is, hogy ránk szavazzanak , akiknek nincs semmilyen politikai véleményük.

 Ez eddig érthető?

Vannak további ötleteink, hogyan lehetne még erősíteni a pártot olyan dolgokkal, amivel nem bántunk meg senkit. A tampon gyűjtés után, lehetne bélyeget és szalvétát, esetleg juhokat gyűjtenünk. Ez utóbbiakat küldhetnénk legelőre, de nem a listán, hanem a mezőn. Mivel van olyan intézmény, hogy Európai Unió, és lesznek annak a parlamentjébe jövőre választások, szeretnénk sok mindent javasolni, hogy mit kellene tennünk ahhoz, hogy legalább egy képviselőnk oda bekerüljön.

 Napjaink betegsége a drog. A drogos befolyásoltság igen komoly probléma. A nép azt látja, hogy az EU parlamentjében a fizetések nagyságának mértékével ellentétesen, arányosan csökken a felelősség vállalása. Azonban még nagyobb probléma, ha európai vezetők teljesen amerikai befolyás alatt állnak, mert azzal nemcsak önmagukat, hanem egy kontinensnyi népet is veszélyeztetnek, szolgáltatnak ki idegen érdekeknek..Európát az orosz olajtól és gáztól féltik, pedig azzal, hogy Amerika kesztyűsbábjaivá tették az Európai Uniót, ezzel sokkal nagyobb veszélynek vagyunk kitéve. Oroszországnak esze ágában sincs megtámadni az Európai Uniót, vagy a NATO-t. Aki ezt vizionálja azzal, hogy Ukrajnát Európa védőbástyájaként jeleníti meg, az nemcsak hazudik, de tévútra is tereli az orosz-ukrán háború véres, és kegyetlen valóságát. Ma már mindenki tudja, aki lát, és hall, hogy ezt a háborút meg lehetett volna akadályozni úgy, hogy Ukrajna sem veszített volna területeket, és százezrek sem haltak volna értelmetlen halált. Nem én mondtam, vagy találtam ki. De mivel Ukrajna, és annak vezetése éppen olyan, mint az EU, az USA és a tettestársa Nagy-Britannia bábja, ezt nem lehetett elkerülni. Zelenszkij az ukrán nép hóhérja. Ha majd erre rájönnek, ha már nem jöttek rá, akkor nem lesz maradása ezen a földön mert megtalálják és levadásszák őt, ugyanúgy, ahogyan Putyin is megtalálja az ellenségeit, bárhol is éljenek a világban.

 A népet közben érdekli, hogy ha már célunk az Európai Parlament, akkor van egy pár kérdésünk, amire választ várunk, mielőtt elindulnánk az urnák elé:

- Miért blokkolja az EU vezetése hazugságokra hivatkozva a Magyarországnak járó jogos Uniós pénzeit?

– Miért adósítják el a jövő, teljes európai generációit?

- Mikor vizsgálják ki a sms –ben rendelt több, mint 30 milliárdos megrendelését a Pfizer –lady, Ursula nincs már Leyyebbnek?

- Melyik állam nevében tárgyal folyamatosan az EU vezetésével és ad utasításokat és ultimátumokat az egyes tagállamoknak, ifj. Soros Alex?

- Hány EU-s parlamenti képviselőt tart a zsebében a Soros klán?

- Az eddig, a nem EU tagállam, Ukrajnának adományozott 132 milliárd euróval hogyan számolt el Ukrajna vezetése, és ha igen, akkor nem miért nem, mikor a tagállamok, és az egyes EU-s projektek lebonyolítói , a támogatások felhasználása után , az utolsó cent támogatással is el kell, hogy számoljanak, különben visszafizettetik velük?

- Mennyit loptak el ebből az ukrán hivatalnokok?- (ez költői kérdés)

- Miért hazudnak arról, hogy Ukrajna teljesítette az EU-hoz való csatlakozási feltételeket, amikor ez hatalmas hazugság. Soha ilyen önkény, diktatúra, személyi kultusz, a kisebbségekkel szembeni jogtalanság és korrupció nem jellemzett még csatlakozni szándékozó országot, mint éppen Ukrajnát.

- Mennyi migráns bűnözőt és szökésben lévő terroristát engedünk még be az Unióba? Mennyi ártatlan embernek kell ez miatt a döntés miatt még meghalnia, és mennyi ártatlan nőt, lányt fognak még ez miatt megerőszakolni, vagy megölni az EU-ban ezek az állatok?

- Meddig finanszírozzuk még az EU adófizetőinek pénzéből Ukrajnát? Amíg mindenki tönkre nem megy, és láthatóan rajtuk sem segítünk?

- Hogyan ülhetnek büntetett előéletűek az EU parlamentjében, mikor a tagállamokban még jelölni sem lehet embereket közfeladatra büntetett előélettel, vagy pozitív lusztrációval, miközben állandóan a jogállamisági kritériumokat kérik számon a tagállamokon?

- Tudjuk már, hogy a Palesztin Önkormányzatnak, Gázába küldött euró százmilliókból mennyi kilométer alagutat építettek, és mennyi rakétát ,fegyvert vásároltak a Hamasz vezetői, amit más életek kioltására használtak?

- Hány tiltakozó levelet írtunk eddig a Szövetség nevében az Európai Néppárt nevű gittegylet elnökének, hogy mit tettek az európai népért az elmúlt választási ciklus alatt, amíg Európa sírját ásták, mint hazug módon deklarált, állítólag a nép pártján lévő párt.. ( Ez is csak költői kérdés).

Ez a világ beteg. Nagyon beteg.

És mi nem lehetünk egészségesek egy beteg világban. A nép válaszokat vár ezekre a kérdésekre . Ha nem kap , otthonról fog szavazni, a fotelből, ami katasztrófa lenne, mert a jelenlegi helyzetet konzerválja. Ha igazából ,valóban képviselőket szeretnénk küldeni Brüsszelbe ,egy teljesen logikus dolgot kellene most megtennünk. A legutóbbi parlamenti választásoknak, a Szövetség által indított, második legnépszerűbb politikusát, Gyimesi Gyurit feltenni az EU parlamenti listánk első helyére, Berényi Jóskát meg az utolsóra.

A nép megértené az üzenetünket, és garantáltan ez a két képviselőnk lenne kinn. Ha nem ezt tesszük, nem lesz egy sem. És nem lesz senkinek politikai nyugdíja, csak nyögdíj lesz, amit a közösségünk fog nyögni, újabb 5 évig. Nem lesz megint öt évig európai parlamenti képviselőnk, de majd megmagyarázzuk, hogy hála Istennek legalább jelen vagyunk a megyén, meg a helyi szinteken.

És innen küldhetünk majd nótacsokrokat az uniós vezetés hibás döntéseihez. Ha valóban hitelesek akarunk maradni, és ki akarjuk mozdítani az EU irányába táplált, posványos politikai állóvizet idehaza, akkor ki kell lépnünk a kényelmes és kicsinyes komfortzónánkból és az Európai Néppártból is, hogy felfigyeljenek arra az emberek, hogy itt tényleg történik valami, és tényleg mást akarunk, mint eddig.

Hogy, tudunk harcolni .Együtt, egymásért. Egy másért. Ha ugyanis sikeresek lennénk, akkor az erőt adna a köztársasági elnökválasztáshoz is, ahol ismét megmutathatnánk, hogy igenis tényező vagyunk, és küzdhetünk a helyünkért ebben a beteg világban. Addig is a párbeszédben hiszek, hiszünk, nem a pártbeszédben. Hát ennyit tudtam mondani, ennyit én, és nem hiszem, hogy örömhírt hoztam!

Örömhírt, vagy jó hírt, titkot és szivárványt, néktek, kiket szerettem, tátott szemmel, csodára várván. S amit nem mondhattam el senkinek, most elmondtam hát mindenkinek.

Hrubík Béla (FB-oldala)