Ahogyan közelednek az EP-választások (2019. május 25.), úgy sűrüsödik a levegő Európában. Az elballibesedett Európai Néppárt (EPP) és csúcsjelöltje Manfred Weber pedig mintha az önmegsemmisítés magasabb fokozatába kapcsolt volna…(szerk.)

- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – -

 Kalita Gábor: Hogy ebből mi lesz, Weber úr?!

 A nagyvilág dolgai felől érdeklődő ember manapság újságolvasás, a világhálón való böngészés, a TV képernyője előtt ülve, azon csodálkozik, hogy elismert, többé-kevésbé nagyra becsült politikusok, szinte napról napra változtatják nézeteiket. Vagyis, hogy elkerüljük a hazudozás szó megszégyenítő szinonimáját: – Megnyilatkozásaikban sokszor koránt sem pártjuk, pártcsoportjuk, vagy az általuk korábban képviselt ideák mellett teszik le voksukat.   

Hazugságokban vergődő világ?   

Korábban ez alatt a cím alatt jelent meg egy írásom, melyben bővebben arról értekeztem, hogy – megbolondult a világ.   
Érthetjük ezt szó szerint is, vagy árnyaltabb formájában, a lényegen persze, ez korántsem változtat. Gondoljunk csak az arab tavasz kirobbantóira, akik szemen szedett hazugságokkal – Irak esetében vegyi fegyverek tárolása, bevetése, Líbia esetében a demokrácia hiánya kapcsán, stb. – igyekeztek véres háborúkat kirobbantani. Ez a brutális demokrácia export semmiféle eredménnyel nem szolgált, hiszen, hosszú távon, a mai napig kezelhetetlen állapotokat robbantottak ki a sajátos hagyományokkal, vallásokkal, kultúrával rendelkező országokban. Líbiában ismét vér folyik, az egymásnak uszított fegyveres osztagok káoszteremtése százezrek, milliók, Európa felé való menekülési szándékát válthatja ki, könnyíti meg.   

S, végeredményben, a háborúkban elesett, százezres nagyságrendű emberi holtestek tetemei kell, hogy figyelmeztessék a még emberszámba menő döntéshozókat arra, hogy igen is, véget kell vetni az ilyen céltalan, eszetlen öldökléseknek.   Európánk is minden kétséget kizárva, alaposan ráfázott – migráns áradat kontinensünk irányába – az említett eszetlen döntésekre. Egyedül a gazdasági háttérhatalmak által aktivizált fegyverkonszernek, befektetők, pénz spekulánsok dörzsölhették, dörzsölhetik a markukat – busás bevételeik révén, ma is tovább hergelve a világban a robbanékony közel keleti, vagy akár ázsiai, dél amerikai állapotokat.

Uborkaszezon az európai parlamenti választások előtt   

A politikusi, híradási retorika, néhány héttel az EP választások előtt úgy zsong, mint a méhkas rajzás idején. Van itt minden, ami az emberi tulajdonságok „raktárába” befér,a lódítástól kezdve a korrekt beszédig,  de nem hiányzik a rábeszélés, a kibeszélés, a megvesztegetés, a mandátum szerzés logikus, vagy trükkös módozata sem.   Nem véletlenül került a figyelem középpontjába az Európai Néppárt /EPP/ frakcióvezetője, az EP csúcsjelöltje, az a Manfred Weber, akinek neve nem hogy Európa, de még német honfitársainak háromnegyede előtt is, szinte ismeretlen.   Az Európai Néppárt köré csoportosuló, a keresztény, s konzervatív értékeket képviselő emberek, korábban nagy megdöbbenéssel figyelték a következőket. Míg az Európai Szocialisták Pártja /PES/ gőzhengerként dübörgött már a választási időszak első hónapjaiban, s európai parlamenti /EP/, választási csúcsjelöltjük Frans Timmermans,  kétes értékű kortes beszédeivel szédítette fél Európát, gondoljunk csak Spanyolországra, ahol nem várt szocialista győzelem született a napokban megejtett választások folyamán , addig az EP néppártja felől, jóformán síri csend „sugárzott.”

Valami persze mégis történt, ami bal „liberáliséknak” igencsak tetszett: Weber Budapestre utazott, abból a célból, hogy megregulázza az EP néppártjának legerősebb, a Fidesz által felállított frakcióját, „rakoncátlankodásai” miatt. Talán Webernek, s a néppártba az utolsó években nagy számban „besurranó” zöldpártiaknak, liberálisoknak, balos irányzatú csoportosulások tagjainak, s persze „főnökeinek,” az Európai Bizottság fura urainak nem igen tetszett a Fidesz európai keresztény kulturális hagyományok hoz való ragaszkodása, a fejetlen bevándorlás elleni jogos ágálása.   Weber „győzelme” beigazolódott. Habár a Fidesz néppárti tagságát nem szüntették meg, de sor került tagságuk felfüggesztésére.   Míg tehát más európai frakciók egyesítenek, Weber úr – „ritkít.” Abban a korábban jó hírű, pártcsoportosulásban, melyet valamikor a keresztény elkötelezettségű Helmuth Kohl, volt német kancellár alapított.   Talán ez is késztette a kétharmados Fidesz vezetését arra a döntésre, hogy maradnak a pártban, továbbra is Webert támogatva, mivel az EP választások után adódhat lehetőség a pártcsoporton belüli változtatásra. Ugyanis a Fidesz azért van jelenleg ütközőpályán néppárti családjával, mivel itt gyors balra tolódás volt tapasztalható, s alaposan meggyengült a keresztény és konzervatív irányvonal.  Ha az említett balra tolódás a választások után is erősödik majd, más út is létezik a hagyományos európai értékek megvédésére.

Manfred Weber korábbi nyilatkozatai alapján is meghűlhetett a vér azon pártcsoportosulások tagjaiban, akik korábban nem a zöldekkel, balosokkal, liberálisokkal is megspékelt pártba léptek be korábban.   A frakció vezető azon kijelentése is kiverte a biztosítékot, amikor nagy médianyilvánosság előtt kimondta:  támogatja az ENSZ globális bevándorlással kapcsolatos határozatának elfogadását.   Hogy  okos volt e ebbéli kijelentése, ezt mindenki döntse el maga. Ám ezzel, a  Weber azt is kijelentette, hogy a görög, római,zsidó, keresztény foganatú,a hagyományos európai kultúrát meg és elvető, európaiakkal vállvetve, ázsiai és afrikai migránsokkal kívánja fel hígítani azt az Európát, amelyik már ma is recseg-ropog a milliós nagyságrendű, identifikálatlan gazdasági bevándorlók súlya alatt.

Weber kampányprogramja Németországban nem jött be, így Görögországba szaladt kampányolni   

Míg a szocialisták csúcsjelöltje Timmermans Lengyelországban, Olaszországban, Spanyolországban, addig Weber Görögországban kampányolt. Hogy ezt kampánystábja miként tudja elfogadtatni velünk, európaiakkal, azt nem tudom, de a német sajtó határozottan kifejtette, a politikus, aki a Bajor Keresztényszociális Unió tagja, kampányprogramjával a németek háromnegyed része – nem tudott mit kezdeni.    „Ein Bayer für Europa”   Vagyis, „Egy bajor Európának,” ezt a kampány szlogent választotta magának „hősünk,” a nem igen a bátorságáról és határozott fellépéséről ismert keresztény politikus, mely jelszót Hellászba is magával cipelte. Ki is jelentette itt hamarjában, konkrétan Nemeában:   „ Aki nem osztja a jövő egyre integráltabbá váló, s egyre következetesebb Európájának eszményét, az többé nem lehet sorainkban.”   Hogy, mit is akart ezzel mondani az őt hallgató, helyi görög politikusoknak, városatyáknak, az átlagembereknek, azt nem sejtem. Persze az én olvasatomból hirtelen az ugrott elő, hogy innen is Orbán Viktornak üzent – „megleckéztetés” céljából.   A számos kétség mellett, a legnagyobb pártcsaládként, az Európai Néppárt az, amelyik képes lehetne teljesíteni sokunk kívánságát, a hagyományos keresztény kulturális értékek, a schengeni külső határok megvédését, vagyis azt, hogy Európa igen is a miénk, európaiaké, s az Európai Unió az itteni nemzetek és nemzetállamok demokratikus és szolidáris szövetsége.   

Tehát, kedves Weber úr, kacifántos választási programja, „izgalmas” kijelentései, vagyis május 26-a után megtudhatjuk:   Lesz-e fából vaskarika…

Kalita Gábor
Forrás: https://korkep.sk/cikkek/velemeny/2019/05/03/hogy-ebbol-mi-lesz-weber-ur/
(kiemelések: szerk.)