Nagyjából itt tart a szlovák kormány (van még egyáltalán?). A kormányfő szerint az összeomlás veszélye fenyegeti az ország gazdaságát. Ez már nem vicc! 500 Euróért vesszük azt az áramot vissza, amit 100 Euróért állítunk elő... (szerk.)

Az Oroszország ukrajnai invázióját követő hatalmas áremelkedések a szlovák gazdaságot is tönkretehetik, ha nem kap több milliárd eurós támogatást Brüsszeltől – nyilatkozta Eduard Heger (OĽaNO) a Financial Timesnak.

A kormányfő hozzátette, amennyiben ez a segítség nem érkezik meg, akkor kénytelen lesz végrehajtani az ország enerigaellátásának államosítását.

Heger figyelmeztetése rávilágít arra, milyen következményei vannak annak, hogy Moszkva az ukrajnai invázió miatt Oroszország ellen bevezetett (brüsszeli – szerk.)  uniós szankciókra válaszul korlátozza az Európába irányuló gázszállításokat.

Mindezek jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a villamosenergia ára rekordmagasságokba szökött.

- – – – – – – – – – – 
Tegyük hozzá, eközben a hazai sajtóban az új gazdasági miniszter, Karel Hirman és a korábbi kormányfő, Igor Matovič is azt szeretné elhitetni a polgárokkal, bíznak az európai megoldásban és a lakosságnak nincs mitől tartania.

Ezzel élesen szembeállítható az idézet cikkben megfogalmazottak hangneme, mert ebben a kormányfő kiemeli, az Európai Bizottság terve, amely szerint 140 milliárd eurós többletadót vetnének ki a blokk energiatermelőire, nem működne Szlovákiában a helyi energiapiaci viszonyok miatt.

"Ha többletadót akarunk, akkor európai szintűnek kell lennie" – mondta a Financial Timesnak a szlovák kormányfő. Heger egyúttal azt is kiemelte, súlyos következményei vannak, hogy Moszkva az uniós szankciókra válaszul megpróbálja elzárni a gázszállításokat, ami idén nyáron rekordszintre emelte a villamosenergia-árakat.

Heger úgy látja EU-s többletadókból származó bevételeket egyenletesen kellene elosztani az EU-ban, ami Szlovákiának mintegy 1,5 milliárd eurós bevételt jelentene.

A kormányfő azt is szeretné, ha Brüsszel felszabadítana 5 milliárd eurónyi fel nem használt regionális fejlesztési forrást, amelyet a vállalkozások energiaszámláinak csökkentésére lehetne fordítani. Ennek hiányában a szlovák vállalkozások rövid időn belül tönkremennének és a gazdaság is összeomlana Heger szerint, ebben az esetben pedig nem volna más lehetőség, mint a hazai áram belföldi felhasználása, vagyis az európai szintű szolidaritás feladása.

Heger egyébként azt szeretné elérni, hogy az unió esetleges többletadót terjessze ki a közvetítőkre is, akik szintén profitálnak a magas árakból. 

forrás: https://ujszo.com/kozelet/heger-osszeomlas-fenyegeti-a-szlovak-gazdasagot-az-energiaarak-emelkedese-miatt

            https://ma7.sk/aktualis/mar-heger-beismerte-szlovakia-a-gazdasagi-osszeomlas-szelen-all