A 2020-as parlamenti választások már az ajtóinkon kopogtatnak. Észre sem vesszük, de az újévi köszöntők után a célegyenesbe fordul a kampány, húzós időszak következik a politikai pártok számára. Különösen igaz ez a magyar érdekeltségű pártokra, amelyek (sajnos - szerk.) külön utakon igyekeznek megszólítani a felvidéki magyar választókat... 

Összesen 25 politikai tömörülés méretteti meg magát a soron következő parlamenti választáson. Ebből két formáció az, amely a magyarok szavazataiért verseng. A kialakult helyzet okait már többször elemeztük, ám annál érdekesebb megvizsgálnunk az adott pártok esélyeit.

Kezdjük a Híddal, amely kormánypárti pozícióból vág neki a februári megmérettetésnek. Az előnyük mindenképpen az átlagosnál is nagyobb médiafelület. Egy párt számára sokat jelent a gyakori médiaszereplés, függetlenül attól, hogy pozitívan vagy negatívan van az tálalva. Bugárékról az utóbbi időben nagyon sok kellemetlen dologról lehetett hallani, de mindig el tudták azt érni, hogy gyakran legyenek ragozva a közbeszédben.

A párt listavezetője Érsek Árpád közlekedési miniszter, őt csak a második helyen követi a pártelnök, Bugár Béla. A Híd ezt a felállást azzal kommunikálta, hogy Érsek érti az egyszerű emberek nyelvét, így jobban meg tudja majd szólítani a vidéki réteget is. Való igaz, hogy a pártnak szüksége van a nagyobb támogatásra, ám nem biztos, hogy Érsek Árpád vezérletével valósul ez meg.

A Híd választási listáján hatodik helyen szerepel Jakab Elemér neve is, aki körül a nevezetes diplomabotrány alakult ki (a gyanú szerint nem törvényes úton szerezte meg ukrán nyelvű diplomáját). A Híd tehát nem éppen megújulva vág neki a februári parlamenti választásnak, ennek ellenére bizakodóak. A realitás viszont egy kicsit máshogy néz ki.

A felmérések alapján a párt 3-4% körül mozog, és ez még mindig magas eredmény az elmúlt hónapokhoz képest. Ne feledjük, hogy az előző két választáson, az európai parlamenti voksoláson és az elnökválasztáson a párt alig érte el a 3%-ot, amelyet súlyos kudarcként éltek meg. A mostani számok sem kedvezőek a Híd számára, ám előfordulhat, hogy a valóság még sokkal kiábrándítóbb Bugárék számára.

Az MKP egy választási párt részeként indul a februári voksoláson. Az MKP, a Magyar Fórum és az Összefogás mozgalom együttműködéséből jött létre a Magyar Közösségi Összefogás elnevezésű választási párt. A három szubjektum úgy határozza meg magát, hogy ők azok, akik a felvidéki magyarságot szeretnék képviselni a szlovák parlamentben.

A választási párt pozitív üzenete mindenképpen az lehet, hogy ők hirdetik a magyar egységet és az összefogást: a három párt üzenete lendületet és lelkesedést válthat ki. A Híddal ellentétben a választási listájuk színesebb, fiatalosabb, a lista helyei arányosan vannak elosztva a három szubjektum között. Bárdos listavezetői pozíciója pozitív lehet, ugyanis 2014-ben az elnökválasztások első fordulójában sikerült átlépnie az 5%-ot. A 2020-as parlamenti választáson ez az 5% már parlamenti mandátumot jelentene, ez a körülmény mindenképpen nagy lendületet adhat a Magyar Közösségi Összefogásnak.

A közvélemény-kutató cégek ősszel 3-4% körül mérték az MKP-t, de akkor még nem került a köztudatba a választási párt, és az adott szubjektumokat külön mérték. A kampány minősége és lendülete határozhatja meg, hogy ez a szám felfelé vagy lefelé fog kerekedni.

Az elkövetkező időszak mindenképp nagy izgalmakat hoz majd, hiszen a kampány csak most kezd beindulni. A pártok kulcsmondataira is érdemes lesz majd figyelni. Míg a Híd várhatóan az elmúlt ciklus kormányzati eredményeit fogja prezentálni, addig az MKÖ a megújulás, a kormányváltás és az etnikai magyar érdekképviselet fontosságát hangoztatja majd.

Az egyik oldalon a szlovák médiával való szorosabb kapcsolat hozhat a konyhára, a másik oldalon pedig a magyar közösséggel ápolt szorosabb viszony hozhat sikert. A két tábor közös ellensége pedig a közöny lehet. Csak remélhetjük, hogy Dél-Szlovákiában ezúttal nem uralkodik el a közöny és a közügyek figyelmen kívül hagyása.

Hajtman Gábor
forrás és kezdőkép: https://ma7.sk/tollhegyen/kemeny-kuzdelem-varhato-a-partok-kozott