...meg is kell azt valósítani.
A Heger-kormány bukását követően a kaotikus időszak után hamarosan előrehozott választásra kerül sor. Azt ugyan még nem tudjuk, mikor járulunk az urnák elé, de a pártok számára már nem marad sok idő a felkészülésre.

 Mi a helyzet a Szövetséggel? Vajon sikerül felkészülni a megmérettetésre?

Jobb, ha megbarátkozunk azzal a gondolattal, hogy ebben az évben biztosan sor kerül a parlamenti választásra. Az egyre többet ragozott júniusi vagy szeptemberi időpont is elég közelinek tűnik ahhoz, hogy a pártok komolyan vegyék a felkészülést.

Akik az elkövetkezendő időszakban szeretnének pártot alapítani, azoknak bele kell húzni, ugyanis aláírásokat kell gyűjteni, és a belügyminisztériumnak is be kell jegyeznie az új pártot.

Több régi-új politikai szereplő a könnyebbik utat választja, és nem kezd aláírásokat gyűjteni egy új párthoz. Ezeknek a politikusoknak nem kell új pártot alapítani, elég, ha vesznek egy létező pártot, vagy csatlakoznak egy másik politikai szubjektumhoz. Választási párt kialakítására is van lehetőség, és más egyéb módszer is létezik arra, hogy néhány politikus számára gyorsan történjen meg a váltás. Az biztos, hogy a szlovák térfélen akár váratlan alkuk, háttérmegegyezések alakulhatnak, amelyek nagyban meghatározzák a szlovák belpolitika történéseit. Mi a helyzet a magyar térfélen? A Szövetség már ismeri a csodareceptet, vagy még a hozzávalókat keresik?

A Szövetség helyzete annyiban előnyös, hogy az egységes pártot még korábban sikerült létrehozni. Igaz, az egységes magyar párt szerkezetét ugyan sikerült megalkotni, de még mindig vannak olyan súrlódási pontok, amelyeket az egyes platformoknak egymás között kellene lerendezni. Az vitán felüli, hogy egy három pártból létrejött formációban nem mindenki gondolhatja ugyanazt a világról. Ez pedig teljesen rendben van. Akkor lenne probléma, ha az ellentétek olyannyira kiéleződnének, hogy az már a Szövetség szétesésével fenyegetne.

A Szövetségen belüli platformoknak tehát rá kell jönniük arra, hogy a párt csak akkor lesz működőképes, ha elfogadják az alapfeltételeket. A platformok egymásra vannak utalva, tehát egymás legyőzése helyett az egymáshoz vezető utat kell keresni, a platformoknak pedig azon kell munkálkodni, hogy a saját válaszói bázisukat kiszélesítsék és megszólítsák. A Szövetség nagy lehetősége az, hogy potenciálisan széles körben tudja képviselni a szlovákiai magyar választókat.

Ez megmutatkozott az összevont önkormányzati és megyei választásokon is. A magyar szavazatok nem vesztek el, hanem egy irányba összpontosultak. Mivel nem volt versenyhelyzet a magyar pártok között, így több helyen is pozitív meglepetések születtek. A választók egyértelműen az egységes magyar pártra szavaztak.

A következtetéseket levonva, egy intézményes magyar etnikai képviselet akkor lehet a parlamentben, ha továbbra is a gyűjtőpárti modellt követi a felvidéki magyar politikum. Ez a modell működött ugyanis a helyhatósági választásoknál, és az egykori Magyar Koalíció Pártja is azért volt sikeres 1998-tól 2006-ig, mert gyűjtőpártként működött. Tetszik vagy sem, de a Szövetség számára ez az egyetlen járható út.

A konzervatív, liberális vagy nemzeti értékek a párton belül nem kerekedhetnek felül egymáson, mert annak az lesz a következménye, hogy a Szövetség felbomlik. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az egyes ideológiai eszmék nem kaphatnak teret a párton belül. Szükség van a különféle irányzatokra, hiszen így minél szélesebb választói bázist sikerülhet megszólítani. Egy koordinált kampánystratégiával ez sikerülhet is. Adódik azonban a kérdés, hogy mi az, amely a különböző platformokat mégis összeköti?

Létre kell hozni egy olyan minimumot, amelyet mindhárom platform elfogad, és a magáénak vall. Ez például lehetne a nemzeti kisebbségek jogállásának védelme. Ha sikerül a magyar kisebbségi témákat előtérbe helyezni, akkor elkerülhető, hogy az ideológiák csapjanak össze a párton belül.

Nem lesz egyszerű feladat, hiszen például azzal a kérdéssel is kell valamit kezdeni, hogy a Magyar Fórummal milyen esetleges együttműködést alakíthat ki a Szövetség? Azt nem gondolom, hogy egy választási párt létrehozása megoldást jelentene, hiszen a két párt tényleges súlyát nem lehet összehasonlítani. Azt már célszerűbb javaslatnak tartom, ha a Magyar Fórum néhány tagja felmenne a Szövetség listájára. Vajon Simon Zsolték képesek megérteni, hogy a magyar szavazatok nem veszhetnek el?

A magyar választók egy olyan listára szeretnének szavazni, amelyen ki tudják választani a nekik szimpatikus jelölteket.

Nagy kihívás előtt áll a szlovákiai magyar politika. A következő időszak történései hosszú időre meghatározhatják a felvidéki magyar érdekképviselet jövőjét, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen döntések, kompromisszumok születnek majd, mert a választók bizalmát könnyű elveszíteni, de nagyon nehéz megszerezni.

Hajtman Gábor
forrás: https://ma7.sk/tollhegyen/ismert-a-szovetseg-sikeres-receptje-de-meg-kell-azt-valositani