Sajnos, ez alól Szlovákia és benne a felvidéki magyarok sem képeznek kivételt, nyakig benne vagyunk a gyerekeinkkel együtt. Frank Füredi professzor nagyon erős intelmet küldött a jobboldalnak...(szerk.)

„Régóta szemlélem a folyamatokat, és azt vettem észre, hogy az elmúlt évben a különböző diagnózisok számai nőnek és nőnek. (...) Minél több pszichológus van, annál több beteg ember van” – fogalmazott lapunknak Frank Füredi, az MCC Brussels igazgatója, a 2001-ben megjelent Therapy Culture [Terápia Kultúra] könyv szerzője. A professzor azt a jelenséget azonosította nyilatkozatában, hogy a pszichológia átvette a vallás és a filozófia helyét a társadalomban. Ezzel az egzisztenciális problémák pszichológiai problémákká lettek keresztelve.

Ez épp olyan nagy probléma, mint a woke politika, és Magyarországon (és Szlovákiában sem – szerk.) a jobboldal még nem érti ennek a hatását – mondta.

Az ismert szociológus szerint a túlpszichologizált társadalom olyan tüneteket szül, mint például ha egy gyerekben még nem alakult ki a magabiztosság, és fél vagy feszeng, mielőtt egy társaságban meg kell szólalnia, akkor megkapja a stigmát/diagnózist, hogy „társadalmi fóbiában” szenved. Füredi úgy véli, hogy ennek következményeképp lassan az emberek elveszítik azt a képességüket, hogy együtt éljenek problémákkal és túl tudjanak azokon lépni.

Az MCC Brussels igazgatója az új szemléletmódot kifejezetten a gyerekekre tartja veszélyesnek. A túlsegítéssel, a bukásoktól való elzárással – ami az iskolában is zajlik, amikor nyugaton több helyen is népszerű az az oktatás szemlélet, ami megtagadja a diákok negatív értékelését – olyan világot biztosítunk a gyerekeink számára, amiben nem tudnak majd megállni a saját lábukon, mert nem lettek felkészítve arra, amikor az élet kihívásokat állít eléjük.

Nyilatkozatában felidézte, hogy korábban még a depresszióról úgy vélekedtek, hogy az nem érinti a gyerekeket. Ezzel szemben az elmúlt negyven évben, különösen az angol–amerikai világban és Észak-Európában évről évre egy több pénzt pénzt fordítanak pszichológiás terápiás kezelésekre – húzta alá, hozzátéve, hogy ezzel együtt nő az olyan emberek száma is, akik úgy gondolják, hogy nem tudnak normálisan élni, dolgozni mert valamilyen depresszióban szenvednek.

Nekem az a fő kitételem, hogy ha így megyünk tovább, hogy az amerikai gyerekek 40 százaléka valamilyen terapeutát látott már, akkor annyira legyengül a társadalom, ami komoly problémákhoz vezethet. Tudom, hogy sokan azt gondolják, hogy ez nagyon jó, hogy tudunk a személyes problémáinkról beszélni és nem vagyunk olyan sztoisták, mint régebben, de valójában az emberek legyengülnek és nem tudnak komolyan dolgozni és viselkedni. A huszonéves fiatalok sokszor ezért még mindig gyerekesen viselkednek – emelte ki a professzor, aki szerint ez nem a fiatalok hibája, hisz ők ezt kapják ma örökül az oktatóiktól és a szüleiktől, akiket a kultúra vezérel. „Hogyha a kultúra azt mondja, hogy egy jó szülő az, aki mindig mosolyog a gyerekre, aki nem kiabál a gyerekkel, aki nem mondja a gyereknek, hogy ezt rosszul csináltad, akkor mindenki ebbe az irányba fog menni” – magyarázta a jelenséget.

Frank Füredi azt reméli, hogy Magyarországon (és Szlovákiában is – szerk.) még ki tud alakulni egy vita erről az új szemléletmódtól, mert tapasztalatai szerint Budapesten a szülők kezdenek egyre hasonlóbban viselkedni, mint a nyugat-európai társadalmakban. „Félnek attól, hogy a gyerekeik nem fogják szeretni őket, ha például felküldik őket a szobájukba” – mondta sarkosan.

A „borzalom” a brüsszeli agytröszt vezetője szerint az, hogy senkinek nincs rossz szándéka ebben a folyamatban, esetleg csak annak az iparágnak, ami rátelepedett.

Az egész tendenciát vizsgálva azt a következtetést vonta le, hogy bár ez főleg a liberális baloldalnak fontos, de a jobboldal sem érti még, hogy mi történik ezen a területen.

Frank Füredi (professzor, az MCC Brussels igazgatója)
forrás: https://magyarnemzet.hu/kulfold/2024/04/frank-furedi-magyarorszag-meg-nem-erti-a-kulturharc-uj-szinteret