Ideológiai gyarmatosítással vádolta, a náci és a kommunista diktatúrákhoz hasonlította Ferenc pápa az EU működését. Valami történt a Vatikánban!...(szerk.)

Ideológiai gyarmatosítással vádolta és a történelem legsötétebb diktatúráihoz hasonlította Ferenc pápa az Európai Uniót, válaszul Brüsszel keresztények érzékenységét mellőző, a befogadás kultúrájának alávetett kommunikációs „reformtervére”.

Ferenc pápa szokatlanul éles hangvételű nyilatkozatban bírálta az EU-t, miután annak irányadó és döntéshozó szerve, az Európai Bizottság (EB) száműzte volna a „karácsony” és a „keresztény” kifejezést, valamint a hagyományos európai keresztény nevek használatát a hivatalos intézményi kommunikációból.

„A történelemben már oly sok diktatúra próbálkozott ilyesmivel. Gondoljunk csak Napóleonra, a náci diktatúrára vagy a kommunistákra” – jelentette ki újságíróknak ciprusi és görögországi látogatását követően a katolikus egyházfő. Szerinte a múltban egyik ilyen anakronizmus sem működött.

A katolikus vezető azután tette kritikus megjegyzéseit, hogy Helena Dalli baloldali uniós biztos a múlt héten visszavonta az új kommunikációs irányelvekre vonatkozó vaskos javaslatcsomagját. Ferenc pápa a kiszivárgott belső dokumentációra reagálva élt a javaslattal, miszerint az EU-nak vissza kellene térnie az alapító atyák szellemiségéhez.

„Legyen óvatos az Európai Unió, hiszen nem léphet az ideológiai gyarmatosítás útjára. Ez megosztja az országokat és bukásra ítéli az uniót” – fogalmazott Ferenc pápa, és felhívta a döntéshozók figyelmét arra, hogy az EU-nak tiszteletben kellene tartania a tagországok belső struktúráit, azok sokszínűségét, valamint nem kéne próbálkoznia az egységesítésükkel.

„Veszélyes, ha egy szuperhatalom gazdasági, kulturális és szociális téren is dirigál a többi országnak” – hangsúlyozta az egyházfő.

Miként arról beszámoltunk, elsőként az Il Giornale olasz napilap közölte az uniós belső dokumentációban megfogalmazott javaslatokat a kommunikáció „reformjáról”, az uniós politikai platformok közül pedig először az olasz jobboldal adott hangot tiltakozásának a keresztények és heteroszexuálisok érzékenységét mellőző szöveg miatt.

Az Il Giornale cikke szerint a harmincoldalas „útmutatóval” az EB a befogadás erősítését kívánja szolgálni a belső és külső kommunikációban. Az új irányelvek szerint a számos nyelvi reformjavaslat között nem szabad angolul a Mr. és Mrs. megszólítást használni (hacsak az érintettek ebbe nem egyeznek bele), tilos a szóhasználatban a nyelvtani hímnemet előnyben részesíteni, urak és hölgyek helyett a kedves kollégák kifejezést írják elő.

Tilos továbbá a férfiakat kizárólag aktív, a nőket pedig passzív szerepkörben feltüntetni, emberek helyett az emberiség, a karácsonyi időszak helyett a téli szünet kifejezés használatát írja elő, nevek említése esetén pedig a Mária helyett a Malikát javasolja.

forrás: https://hirado.hu/kulfold/cikk/2021/12/07/a-naci-es-a-kommunista-diktaturakhoz-hasonlitotta-ferenc-papa-az-eu-mukodeset/?fbclid=IwAR1Oqadj1h7vy0pBgUQIodE-oFsllgmQQXlgJ-yz1BdROrtMeJDYkJaqEXE

Más hivatkozás és forrás itt