A parlament elfogadta: hétezer eurós büntetés fenyeget, ha nyilvános rendezvényen elhangzik a magyar himnusz…

Miközben a kormánypártok az államfőválasztás során hatalmasat buktak, s Fico maga mellett a másik két kormánypárt elnökének népszerűségét is hatékonyan leépítette (azok hathatós segítségével), a parlamentben még a Himnuszunk éneklését is megtiltanák. Szépen csendben, egyetlen mondat apró változtatásával.

Március végén a képviselők megszavazták az SNS képviselőinek azon törvénymódosítását, amely a Szlovák Köztársaság állami jelképeiről és azok használatáról rendelkezik. A 63/1993. számú törvény, 13. § 2 bekezdése eredetileg így hangzik magyarul (a Pro Civis Törvénytárának fordítása alapján):

Az állami himnuszt államünnepek, emléknapok, évfordulók és más jelentős országos vagy helyi jellegű események alkalmával játsszák vagy éneklik; más ország állami himnuszát akkor játsszák, ha jelen van az illető ország hivatalos küldöttsége.

A képviselők viszont úgy érezték, támogatni kell a nemzetiek (SNS) öt képviselője által benyújtott módosítást, amely a szlovák nemzeti öntudatot erősítheti. Az öt SNS-s beterjesztő közt ott van Dušan Tittel, a Slovan és a szlovák válogatott egykori játékosa és Tibor Jančula is, aki - bár szintén Slovan kötődésű - játékosként Dunaszerdahelyen is sikeres éveket töltött el.

Képviselőtársaikkal együtt a szlovák jégkorong-válogatott mezeinek megváltoztatásáért harcoltak elsősorban, amiről már korábban írtunk, viszont a módosítás a már említett bekezdést is érintené, méghozzá a jelzettek alapján így:

Az állami himnuszt államünnepek, emléknapok, évfordulók és más jelentős országos vagy helyi jellegű események alkalmával játsszák vagy éneklik; más ország állami himnuszát csak akkor játsszák vagy éneklik, ha jelen van az illető ország hivatalos küldöttsége.

Vagyis a felvidéki rendezvények (pl. nemzeti ünnepeink) alkalmával, de egy DAC meccsen is csak akkor énekelhető a törvény alapján a magyar himnusz, ha jelen lesz Magyarország küldöttsége. Más esetben 7 ezer eurós büntetés fenyeget – legalábbis ezt írná elő a május 15-től életbe lépő törvénymódosítás.

Van viszont még remény, hogy a módosítás ne lépjen életbe, az államfő ugyanis megvétózhatja azt, s ezáltal Kiska nem csupán a kormánykoalíciónak inthet be még egyszer utoljára, hanem a magyarság felé is tehet egy gesztust.

A törvénytárba még nem került be a módosítás, s annak változtatásai azt jelentik, hogy csak a jogi személyeket lehet büntetni, de a járási hivatalnak nem kötelessége a büntetés kiszabása. A történet tehát még nem ért a végére, mindenesetre életbe lépése érdekes helyzetet teremtene a kisebbségi mindennapokban.

Fontos kiemelni: az elfogadott törvénymódosítás csak a jogi személyeket büntetné, vagyis akár egy megemlékezés, ünnepség szervezőjét, a szankciók kiszabása pedig a járási hivatalokon múlna.

A módosítást 108 igen, 25 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett kapott támogatást (a szavazatok arányát itt nézheti meg!).

Ráadásul a szabályozást a 13 fős frakcióból 9 Most-Hidas képviselő is megszavazta: kettő tartózkodott (Cséfalvay Katarína, Peter Kresák), kettő nem volt jelen (Bugár Béla, Peter Antal) - azaz egyikük sem szavazott ellene.

forrás: https://ma7.sk/kozelet/aktualis/mar-a-himnuszt-sem-enekelhetjuk)

U.I.: (szerk.) Ha sarkosan fogalmazunk, a törvény szerint már a templomban sem szabad a himnuszt elénekelni, mert a plebánia jogi személy és megbüntetik.

Ezt még a kommunisták sem merték megtenni! Valamikor a 70-es évek közepén mint szenci kántor eljátszottam az újévi szentmise után a Szent Vagy Uram énekeskönyv 306-os énekét – a Himnuszt. Mikor kijöttem a templomból, két pasas nekem állt, igazolták magukat (ŠtB) és kérdőre vontak, hogy miért játszottam a templomban a magyar himnuszt. Felvilágosítottam őket, hogy én a 306-os éneket játszottam. Erre sarkon fordultak és elmentek.