Érdekes egy Hajtman-interjú...olyan, amivel részben egyet lehet érteni és részben pedig nem. Talán az interjúalany (Czáboczky Szabolcs történész) van specifikus helyzetben: még fiatal, de ettől még mondhat okosat...(szerk.)

Miben látja a Magyar Szövetség kudarcát, hogyan képzeli el a Magyar Szövetség jövőjét, van-e esély még az etnikai alapú politizálásra?

A Magyar Szövetség legutóbbi kudarcát hiba lenne egyetlen tényezőre visszavezetni. A párt politikusai hiába érték el kínkeservesen azt, hogy „egységet” fitogtassanak, ha egyszerűen a társadalom rendkívüli átpolitizáltsága miatt a magyar emberek számára a nemzeti öntudattól valami más vált fontosabbá, mégpedig a liberális/baloldali vs. konzervatív megkülönböztetés kreált ellentéte, amely a magyarországi közmédia és az onnan anyagilag támogatott szlovákiai magyar médiumok által jut el a háztartásokba. Ezért elsősorban a magyar kormány okolható, amely számára a Magyar Szövetség nem azt a célt szolgálja, hogy a szlovákiai magyarok gyűjtőpártja legyen, hanem azt, hogy Magyarország külpolitikai érdekeit szolgálja Szlovákiában.

Nem mindegy, hogy szlovákiai magyar politikát művelünk, vagy magyarországi politikát Szlovákiában.

Természetesen ez az európai illetőségű válságokkal is összefügg, illetve az ukrán-orosz háborúval is, amely még jobban elmélyítette a társadalmi csoportok szembenállását. Másrészt eléggé nyilvánvaló, hogy a párton belül különböző érdekeltségű elitek versengenek egymással, akik a magyar kormány különböző befolyásos személyei részéről kapnak támogatást. Ez a verseny azonban közel sem a hatékonyságot szolgálja.

Nehéz megállapítani, hogy mi lenne a megoldás, azonban az etnikai alapú politizálásnak úgy gondolom, hogy továbbra is van relevanciája.

Az viszont szerintem csak úgy lehet hatékony, ha a Magyar Szövetség nem úgy viselkedik, mint a Fidesz szlovákiai szatellitpártja, hanem valóban arra törekszik, hogy ezt a liberális-konzervatív műellentétet felszámolja a magyarok körében. Ha valóban olyan embereket akarunk látni a pozsonyi parlamentben, akik kidolgozott koncepciók alapján képesek vonzóvá tenni a magyar szülők számára a magyar iskolát, s nemcsak kampányszlogenként kezelik, akkor úgy tűnik, hogy rövidtávon ezt egy szlovák párttal való közös indulás tudná ezt elősegíteni.

Tehát akkor továbbra is etnikai alapú politizálásban kell gondolkodni, vagy szlovák partnereket kell keresni ahhoz, hogy a Magyar Szövetség bejusson a parlamentbe?

A Magyar Szövetség mostani vezetése, úgy gondolom, már elégszer tett tanúbizonyságot arról, hogy önállóan képtelen a pártot 5% felé juttatni.

Hosszútávon ideje lenne lokális problémákkal foglalkozni, s egy szlovákiai magyar víziót teremteni ahelyett, hogy úgy táncolunk, ahogyan Budapesten fütyülnek.

Rövidtávon viszont úgy gondolom, hogy a Magyar Szövetség bizonyos politikusai hamarosan más-más szlovák pártban fognak kikötni. Az én véleményem viszont az, ha hiteles kisebbségpolitikát akarnak művelni, akkor a jelenlegi kormánykoalícióban nem lelhetnek ebben partnerre.

Hogyan kell viszonyulni a jelenlegi ellenzéki pártokhoz?

Ezt a kérdést a fentiek tekintetében azért nem tartom relevánsnak, mert ahogyan mondtam, a párt a jelenlegi formájában és vezetésével alkalmatlan arra, hogy megugorja a 5%-ot. Itt az a fontosabb kérdés, hogy kik fognak maradni, s kik képzelik el politikai pályájuk jövőjét más szlovák pártban. Ha nagyon szeretnék erre válaszolni, akkor azt kell mondjam, hogy nagy hiba lenne, ha a Magyar Szövetség rácsapná az ajtót a szlovák ellenzékre, s elköteleződne a kormánykoalíciónak. Nyilván számíthatunk majd a közeljövőben egy jó adag „nemzetárulózásra", de véleményem szerint ezek az elmúlt évek tekintetében alap nélküli vádaskodások maradnak.

Hajtman Gábor
forrás: https://ma7.sk/kozelet/czaboczky-szabolcs-ideje-lokalis-problemakkal-foglalkozni-szlovakiai-magyar-viziot-kell
kezdőkép: Bodnár László