Az ötpárti tárgyalások eddigi vesztese talán a Most-Híd. Ahogy igértük, sorra posztoljuk a pártok és mozgalmak állásfoglalását, most a www.bumm.sk (talán Most-Híd szimpatizáns portál?) cikkét közöljük…(szerk.)

- – – – – – – – – – – – – – – – – - 
Az Összefogás a Smerre „nem”-et mondana, de miért nem határolódna el a Smert támogató Orbántól?

A hétfői ötpárti tárgyalásokról szóló háttérinformációk szerint két nagyobb téma körül csoportosulnak az ellentétek a felek között: az egyik a feketelistázás, a másik pedig más pártokhoz fűződő viszony, de ezekhez kapcsolódóan a kormányra lépés szükségességében sincs feltétlen összhang.

A feketelistázásról

Nagy József FB-on közzétett, a hétfői tárgyalásokról szóló posztjában arról ír, hogy a Híd válaszként saját feketelistát helyezett kilátásba a többiekkel szemben az Összefogás és az MKP perszonális feltételei miatt.

A tárgyalásokon részt vevő Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke szerint ilyen nem hangzott el. Arról volt szó csupán, hogy többen is jelezték, bárki készíthetne feketelistákat a tárgyalópartnerei számára. Fehér szerint azzal nem jutnak előre a felek, ha kilövik egymás jelöltjeit.

A leendő együttműködésről

Nagy József szerint az Összefogás, az MKP és a Magyar Fórum következetesen kitart a Smerrel való jövőbeli kormányzástól való KÖZÖS elhatárolódás mellett.

Fehér Csaba elmondása szerint Sólymos László a Híd delegáció részéről hozzátette, hogy ha kizárják az SNS-szel és a Smerrel való együttműködést, akkor tovább kell vinni a gondolatot és határolódjanak el Orbán Viktortól, aki a Smer sikereiért szorít, illetve a magyarság megosztására apelláló populista Matovičtól is. Fehér úgy látta, az Összefogás részéről már nem voltak olyan lelkesek erre a felvetésre.

Sólymos portálunknak megerősítette a fenti információkat és hozzátette, hogy egyedül a ĽSNS kizárását látja indokoltnak. “Bár egyes szlovák pártokkal könnyebb lenne az együttműködés, de a magyar érdekképviselet a saját lehetőségeit szűkíti le az efféle kinyilatkoztatásokkal” – mondta Sólymos.

Miért nem határolódott el az Összefogás Orbántól?

Hatalomgyakorlás szempontjából sok párhuzamot lehet találni a Smer és a FIDESZ között, sok tekintetben Orbánék drasztikusabb eszközöket is használnak Pellegriniéknél. Nem véletlen, hogy Orbán szeptemberben a lengyek Morawiecki és a cseh miniszterelnök, Babiš mellett Pellegrinit nevezte meg szövetségesként a V4-ek belpolitikai közegéből.

Az Összefogás mozgalom vezetői több szállal is kötődnek a FIDESZ-kormányhoz. Mózes Szabolcs, a párt megválasztott elnöke a FIDESZ-kormány által pénzelt Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója. Az alelnökök közül Orosz projektjei is rendszeresen kapnak támogatást a FIDESZ-kormány által, különösen a Tárnok Máriának, Orosz nagynénjének, a Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumának elnökének köszönhetően, Nagy József EP-képviselőként mindig kiállt a FIDESZ mellett, amikor a jogállamiságot kérték számon Magyarországon, Kovács György pedig információink szerint állandó vendég az Orbán Viktorral köztudottan jó kapcsolatot ápoló Világi Oszkár VIP-helyiségében a DAC-stadionban.

Hogyan lehet érvényesíteni a programot?

Az Összefogás  kizárólag a parlamentbe jutást tűzte ki célul. A jelenlegi kormánypártokkal való együttműködés kizárásával azonban lecsökkentené egy magyar program érvényesítésének esélyét, hiszen nem lehet tudni, hogyan alakulnak a szlovák pártok erőviszonyai február 29-én és kikkel kellene megállapodni a közös kormányzásról.

Sólymos szerint nem a parlamenti képviselet a cél, ez önmagában a magyar érdekképviseletnek nem sokat használna, csak a pár bejutott képviselőnek a fizetése lenne biztosított. Ahhoz, hogy valóban érvényesíteni lehessen a magyarság számára fontos célkitűzéseket, kormányra kell lépni. „Azt kell keresnünk, ami összeköt bennünket” – foglalta össze a tárgyalások tanulságait Sólymos.

(bumm, tg)
forrás: https://www.bumm.sk/belfold/2019/10/30/milyen-akadalyai-vannak-az-osszefogasnak?fbclid=IwAR1Nou0uQNViwjn6_nWh6-5qTUCqP9fXowynN1WZXblFZDxUyiNurfXWOdU 

 

Csak úgy egy P.S.: „…Miért nem határolódott el az Összefogás Orbántól?…“
(szerk.: miért?… kellett volna?)