Érdekes beszélgetés hallgatható meg a  https://www.youtube.com/watch?v=fyuMseVQnlQ csatornán Boros Imrével és Bogár Lászlóval. Kis előzetes a több mint 40 perces beszélgetésből – kivonatolva…(szerk.)

...A világkapitalizmus Nyugat-Európából indult ki, és folyton tágulnia kell, tudniillik kis híján tönkretette először a saját élőhelyét, Nyugat-Európát, válságok sorozatán keresztül bukdácsolt, és azért kell expandálnia (terjeszkednie), hogy találjon kirabolható erőforrásokat.

Tehát a Nyugat nem viccből tágul, hanem azért kénytelen tágulni, mert ott felfalja az összes erőforrást, és belepusztulna, ha nem tudna újabb gyarmatokat létrehozni. Ez nyilván addig tart, amíg van kifosztható erőforrás.

A világ ma azért van rendkívül veszélyes, végzetes válságban, mert nincs több kifosztandó erőforrás, pontosabban nincsenek olyan terek, amelyeket még nem vont be. Tehát most már csak a meglévő tereken belül van mozgástér.

Tehát a háború azért válik egyre inkább meghatározójává ennek a világnak, mert addig, amíg voltak óriási üres terek a világban, addig ez a háború nem volt annyira látványos, hiszen egyszerűen csak el kellett foglalni az üres tereket. De most már nincs üres tér!

És innentől kezdve katasztrofálissá válik a helyzet, mert ez a rendszer élősködő rendszer. Azok az országok jártak a legrosszabbul, amelyek természeti erőforrásokban a leggazdagabbak voltak, mert azokat lehetett a legbrutálisabban kifosztani. A kapitalizmus a haszonélvezők számára akkor működik jól, ha az egész világ engedelmes, lebutított, szellemileg leépült munkaerő- és fogyasztóerő-állatok gigantikus csordáiból áll.

A kommunizmus valójában nem az alternatívája vagy a szembenállója volt a kapitalizmusnak, hanem egy kényszerítő szakasza, amely azért kellett Kelet-Európába, hogy ledarálják a paraszti társadalmat, mert a legfőbb ellenfél a tradicionális paraszti társadalom, amelyben a földművesség is és a kézművesség is, az ipar is (lásd céhek) nem kapitalista alapon működik. Ez a nagy baj a tradicionális parasztsággal, hogy a földművelés is és az ipar is, vagyis a kézművesség is, nincs alávetve a tőkeviszonyoknak, és ez nyilván roppant kellemetlen. ...

A Háttérképben Gajdics Ottó Boros Imrével és Bogár Lászlóval beszélget.
itt megtekinthető: (forrás): https://www.youtube.com/watch?v=fyuMseVQnlQ