Ha az omikron felbukkan Szlovákiában, a szlovák egészségügynek befellegzett...

Kemény igazságot mondott ki Viera Leščáková, a Za ľudí alelnöke, a kulturális minisztérium államtitkára az RTVS Szombati dialógusok című vitaműsorában, ahol Ján Richter egykori szociális ügyi miniszterrel vett részt.

A helyzet drámaian változik. Az aktuális rendelkezések elegendőek. Nem veszik viszont figyelembe az elmúlt órákban kialakult helyzetet, ami valószínűleg meg fogja változtatni az epidemiológusok és infektológusok hozzáállását” – mondta Leščáková.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákia már most válságos helyzetben van, pedig az omikron, a koronavírus legújabb variánsa még nincs is itt. Mivel erősen terjedésnek indult, azt feltételezi, hogy a kormány hamarosan konkrét lépeseket tesz, megtiltja a beutazást több államból. Konkrétumokat azonban nem közölt.

Úgy véli, az egészségügyet az alacsony oltottság fogja tönkre vágni. Bár elismerte, hogy az oltottak is megfertőződhetnek, a kórházi statisztikák szerint viszont a bekerültek döntő többsége nem kapott vakcinát.

Ezért támogatok minden intézkedést, ami az oltásra fog motiválni” – mondta és bírálta a jelenlegi ellenzéket, amelyik hazugságokat terjeszt. Felszólította a politikusokat, hogy „érzéketlenekből” váljanak felelősségtudatossá és közösen álljanak ki az emberek elé azzal, hogy az oltás az út. Elutasította a gyógyszeripari cégek bizniszét.

Ne legyünk nevetségesek. A vakcina 20 euróba kerül, a lélegeztetőgépre kapcsolt beteg kezelése pedig 20 000 euróba” – tette hozzá.

Richter sem hagyta annyiban, elutasította, hogy érzéketlenek lennének. Kitart amellett, hogy az oltásnak önkéntesnek kell maradnia. Hozzátette, akinek hatalma van, annak felelőssége is van. Állítása szerint az ellenzék segítő kezet nyújtott, támogatta a pandémia elleni harcot, de a kormány ezt nem fogadta el. S felhozta Igora Matovič ex kormányfő esetét, aki maga is egy lakodalmon vett részt a második hullám erőre kapásának idején és azt is, hogy egy évvel ezelőtt még a pozitívra tesztelt képviselők is szavazhattak a parlamentben. Bírálta a kormányt azért, hogy nem készült fel járvány harmadik hullámára. Szerinte nincsenek alapvető elképzelései és alaplogisztikája, hogy azonnal oldja a kórházakban lévő kritikus helyzetet, nem tudja menedzselni azt.
Felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell támogatni az érintett szektorokat.

Bírálta a kormányt azért is, hogy nincsenek elképzelései arról, hogyan fogja segíteni az embereket a várható áremelkedési hullám idején.

B. Vida Júlia
forrás: cas.sk