Kedd esti ülésén a kormány jóváhagyta a szakemberek és az egészségügyi tárca kezdeményezése alapján kialakított új COVID-automatát...

Az új COVID automata ötszínű lesz. Az országos helyett a regionális intézkedésekre kerül majd a hangsúly. Döntő tényező lesz az is, hogy az adott járásban milyen mértékű a rizikócsoportok átoltottsága.

A kormány a keddi ülésén hagyta jóvá az új automatát, ennek alapján lépnek majd hatályba az egyes járványellenes óvintézkedések. A részleteket itt találja.

Úgy tudni, az új automata már jövő hét hétfőtől, azaz augusztus 16-tól életbe lép.

A COVID automatát hetente frissíteni fogják. Az adott járás új besorolása és ezzel együtt az újabb óvintézkedések mindig a következő hétfőtől lépnének életbe, rendkívüli esetben előbb is. A szolgáltató egységek fenntartói maguk dönthetik majd el, hogy csak az oltottakat, a negatív teszttel rendelkezőket, illetve a COVID-19 betegségen átesetteket szolgálják-e ki, vagy másokat is. Ezt előre be kell jelenteniük, az egyes kategóriákra más-más intézkedések vonatkoznak majd. Azokban az egységekben, ahol csak oltottakat szolgálnak ki, nem lesz létszámkorlát, kivéve, ha az adott járás fekete besorolású. Ha egy szolgáltató nem tartja magát az általa választott rezsimhez, szankciókra számíthat. Mindez nem vonatkozik az üzletekre, ahol az emberek kevesebb időt töltenek, és ahol jobbára létfontosságú fogyasztási cikkeket szereznek be. A pontos szabályokat a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendelete fogja lefektetni.

Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszter kilátásba helyezett egy olyan alkalmazást is, amely lehetővé teszi a szolgáltatóknak a COVID-igazolványok ellenőrzését. Hozzátette: ha valaki a teszt mellett dönt, 24 óránál nem régebbi antigén, vagy 72 óránál nem régebbi PCR tesztet fognak kérni tőle.

forrás: ma7, TASR