A találkozóról, amelyen az MKP elnökén kívül részt vett a párt két alelnöke, Berényi József és Farkas Iván, valamint Fodor Attila oktatásügyi szakember, Forró Krisztián közösségi oldalán számolt be...

Mint írta, több témát is érintettek.

 „Tisztáztuk, hogy a magyar iskolák megszűnésének veszélye Gröhling miniszter úr 12 pontjával kapcsolatban egyáltalán nem fenyeget. Ahogyan azt is, hogy a mielőbbi iskolakezdés mindannyiunk érdeke. Emellett felmerültek a megyei hatáskörbe tartozó középiskolákkal kapcsolatos kérdések is“ - közölte az MKP elnöke, hozzátéve: örül annak, hogy államtitkár partnernek mutatkozott abban, hogy szakmai kérdésekben a jövőben is kapcsolatban lesznek.

Branislav Gröhling oktatási miniszter a múlt héten ismertette reformtervezetét, amelynek kapcsán felmerült a 300 fő alatti iskolák finanszírozásának kérdése.

 mkp-filip


Filip Mónika ugyanakkor már korábban is hangsúlyozta, a minisztérium a legnagyobb körültekintéssel lát hozzá az iskolahálózat racionalizálásához, és több kritériumot is figyelembe fog venni. Megerősítette ugyanakkor, hogy az iskolahálózat racionalizálása a nemzetiségi iskolákat is érintené.

Filip elmondása szerint az iskolahálózat optimalizálásakor olyan kritériumokat is figyelembe fognak venni, mint például az osztályok telítettsége, az iskola megközelíthetősége, a nemzetiségi szempont, vagy az oktatás szakszerűsége.

A nemzetiségi iskolákra az elérhetőségük megőrzése és a színvonal fokozatos emelése érdekében speciális kritériumok fognak vonatkozni”

– fűzte hozzá az államtitkár.

Az oktatási tárca hangsúlyozta: teljességgel hamisak azok az állítások, melyek szerint a kompenzációs támogatások megvonása miatt több tucat nemzetiségi iskola fog tönkremenni.

 

forrás és foto: https://ma7.sk/aktualis/forro-krisztian-az-oktatasi-allamtitkarral-valo-talalkozo-utan-a-magyar-iskolak