Az Európai Tanács mai (pénteki) pozsonyi informális csúcstalálkozóján a visegrádi országcsoport hangsúlyozni fogja  a migrációra vonatkozó, a válságnak az EU-n kívüli kezelését célzó megegyezés fontosságát - közölte csütörtökön a PAP hírügynökséggel Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes. Ioannis román államfő az egységesebb Európát hangsulyozta a találkozóra készülve…

A visegrádi országcsoportban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia ) betöltött lengyel soros elnökség nevében nyilatkozó Szymanski megerősítette: az országcsoport Pozsonyban közös álláspontot képvisel, mely  "az európai integráció meggyógyításának" szándékát fejezi  majd ki.

A V4 szerint javítani kell a kormányfőket tömörítő, az unió politikai vezetését képező Európai Tanács  és a végrehajtó hatáskörrel  felruházott Európai Bizottság  működésén - mondta a lengyel politikus, érthetőnek nevezve azt, hogy Brüsszel elzárkózik az uniós intézmények működésére vonatkozó vitától. "Brüsszel azonban nem térhet ki az arról szóló beszélgetés elől, hogy kinek és miért kell felelősséget vállalnia" - jegyezte meg Szymanski, aláhúzva: Lengyelország ebben a kérdésben "továbbá is nyomást fog gyakorolni".  

A V4 által sürgetett, a migrációs válság hatékonyabb kezelését célzó megegyezésről beszélve, Szymanski elmondta: ennek "csakis a külső eszközökre kell támaszkodnia": a humanitárius segítségnyújtásra, a fejlesztési és kereskedelmi politikára, valamint a biztonsági együttműködésre a válság által érintett EU-n kívüli  országokkal. Az európai biztonság szempontjából a  miniszterhelyettes kulcsfontosságúnak nevezte az EU külső határai védelmének további megerősítését. A V4 hangsúlyozni fogja a közös uniós piac integritásának jelentőségét is - helyezte kilátásba Szymanski.

A visegrádi országok kormányfői a pozsonyi EiT-csúcstalálkozó előtt júliustól három lengyelországi tanácskozáson egyeztették álláspontjaikat, a legutóbbi megbeszélésre a múlt heti krynicai nemzetközi gazdasági fórumon került sor.

Románia az EU kemény magjának részévé akar válni

Románia törésvonalak nélküli, egységesebb Európát akar, amely képes szavatolni polgárai biztonságát és jólétét, ugyanakkor arra törekszik, hogy az unió "kemény magjának" részévé váljon - jelentette ki Klaus Iohannis államfő csütörtökön. Iohannis, aki sajtóértekezleten ismertette országa álláspontját az EU állam- és kormányfőinek pozsonyi informális találkozója előtt, hozzátette, hogy a terrorizmus és migráció kihívásaira csak a külső és belső biztonság növelése, az unió határvédelmének megerősítése lehet a válaszá. Románia kész kivenni részét a biztonság erősítését és az európai védelmi ipar felélesztését célzó kezdeményezésekből. Románia be akar kerülni a schengeni övezetbe és eurózónába, része akar lenni az unió "kemény magjának", mert meggyőződése, hogy csak az erősebb integráció hozhat megoldást Európa válságaira - hangoztatta Iohannis.

MH/MTI
http://magyarhirlap.hu/cikk/66217/A_pozsonyi_csucsra_keszul_Europa#sthash.ZIi9FCIg.dpuf