Az amerikai képviselőház február 25-én megszavazta azt az Egyenlőségi törvényt, amely az USA püspökei szerint lábbal tiporja a vallásszabadság védelmét, ugyanakkor törvénybe iktatja a gender ideológiát a szövetségi jogban…

224 szavazattal 206 ellenében a Ház elfogadta az Egyenlőségi törvényt mindössze hat nappal az után, hogy február 18-án beterjesztették. A törvény, melyet a demokrata David Cicilline (Rhode Island képviselője) jegyzett, védendő kategóriaként ismeri el a polgári jogban a szexuális irányultságot és nemi identitást, és ennek alapján számos területen (például lakhatás, oktatás, nyilvános közösségi terek használata) megtilt bármilyen megkülönböztetést.

Biden elnök korábban megígérte, hogy hivatalba lépésének első 100 napjában aláírja a törvényt. Az elfogadás előtt dicsérően szólt a törvényjavaslatról, és sürgette a képviselőházat, hogy gyorsan fogadja azt el. Kijelentette, hogy a törvény biztosítani fogja a már „régen időszerűvé vált állami polgárjogi védelmet”, és „tartós törvénybe foglalja azt, amiért az LMBTQ+ mozgalom bátran és kitartóan küzdött”.

A törvényt a közeljövőben tárgyalja a szenátus.

Az Egyesült Államok Püspöki Konferenciája (USCCB) öt különböző bizottságának elnöke (egy bíboros, két érsek és két püspök) február 23-án levelet intézett az Egyesült Államok képviselőihez. Ebben kifejtették, mennyire szokatlan és megosztó ez az egyénekre és szervezetekre erőltetett álláspont. Felhívták a figyelmet arra, hogy ez a törvény támogatja és rögzíti a gender ideológiát, veszélyezteti a vallásszabadságot, újraértelmezi a házasság fogalmát, és hamisan úgy állítja be, mintha a nemek közötti különbség csupán a társadalom találmánya lenne. Arra kötelezi az embereket és csoportokat, hogy vallásos meggyőződésüktől függetlenül fogadják el az LMBT „egyenlőséget” és a transzgender (transzneműség) ideológiáját, és „bünteti” azokat a vallásos közösségeket, akiknek a meggyőződése ezzel ellentétes. Figyelmeztettek arra is, hogy a törvény értelmében a „lányoknak és nőknek magukat nőként azonosító fiúk és férfiak ellen kell versenyezniük a sportban, és velük közösen kell használják az öltözőt és a zuhanyozót.

A püspökök véleményéhez csatlakozott Ryan Anderson, az Ethics and Public Policy Center elnöke, aki szerint a törvényjavaslat a nők biztonságának rovására előnyben részesíti „azokat a férfiakat, akik nőkként azonosítják magukat”.

„Ha a törvényt elfogadják”, mondta Anderson, akkor azoknak a férfiaknak, akik transznemű nőként azonosítják magukat, „jogukban áll majd bántalmazott nők szállóján tölteni az éjszakát, női öltözőkben vetkőzni, női sportoló csapatokban versenyezni, és ez még a gyerekekre is vonatkozik az állami iskolákban az óvodáskortól a középiskola végéig.”

Kijelentette, hogy a törvény szerint Ferenc pápa jogilag ugyanabba a kategóriába tartozik, mint azok, akik a 19. században a Jim Crow féle faji megkülönböztetést és szegregációt támogatták, hiszen ő is ellenzi a transzneműség ideológiáját és a házasság újra értelmezését.

„És senki, még a törvényjavaslat támogatói sem tudják megmondani, mit kellene ahhoz tenni, hogy az emberek ne kövessenek el „diszkriminációt” a nem bináris nemi azonosság esetében”, tette hozzá Anderson. Az a személy ugyanis, aki „nem-binárisként” azonosítja magát, nem tekinti magát sem férfinak, sem nőnek.

A törvény felülírja a lelkiismereti szabadság jogát az egészségügyi dolgozóknál is. Arra kötelezi az orvosokat, hogy a biológiai nemet megváltoztató műtéteket végezzenek. Yvette Herrel, New Mexico állam republikánus képviselője így nyilatkozott: „A törvény arra kötelezi az egyéneket és a szervezeteket, ideértve az egészségügyi dolgozókat és az engedéllyel rendelkező tanácsadókat is, hogy a mindennapi életben és munkakörnyezetükben támogatólag nyilatkozzanak és cselekedjenek a nemváltással kapcsolatban, még akkor is, ha ez szakmai meggyőződésükkel ellentétes”. A törvény értelmében „végül is Washington D.C. dönt gyermekeink és egyházaink erkölcséről” – mondta Herrell.

Az életvédő csoportok arra figyelmeztettek, hogy a törvény növelheti az adófizetők által finanszírozott abortuszok számát, mivel úgy módosítja a polgári törvényt, hogy tiltja a „várandóssági diszkriminációt”. Így azok a nők, akik abortuszt akarnak, a törvény alapján diszkriminációra hivatkozhatnak, ha azt megtagadják tőlük. A törvény továbbá arra ösztönzi a munkaadókat, hogy állapotos munkavállalóikat afelé tereljék, hogy inkább az abortuszt válasszák a sokkal költségesebb gyermeknevelés helyett.

„Tragikus módon ez a törvény úgy is értelmezhető, hogy magában foglalja az abortuszra történő utasítást, és ezzel sérti az élethez és a lelkiismerethez való becses jogot” – írták a püspökök február 23-i levelükben.

Azok a csoportok pedig, amelyek a házasság újraértelmezése ellen lépnek fel, a törvény által büntetendők lesznek. „Ahelyett, hogy tiszteletben tartaná az eltérő véleményeket a házassággal és szexualitással kapcsolatban, az egyenlőségi törvény diszkriminálja a hívő embereket”, figyelmeztetett a püspöki konferencia a szavazóknak készített iránymutatásában.

Az egyházi iskolák és jótékonysági szervezetek megtorlásra számíthatnak, ha az alapvető biológiai tények, illetve a szexualitásról és házasságról vallott hagyományos bibliai tanítás alapján működnek. A tanárokat az ilyen ismeretek tanításáért cenzúrázhatják.

A Püspöki Konferencia figyelmeztetett arra is, hogy a törvény arra kötelezheti a templomokat és az egyházi tereket, hogy „olyan eseményeknek adjanak otthont, amely sérti a hitüket”. A vallásos örökbefogadást intéző ügynökségek működését betilthatják, ha nem adnának örökbe gyermeket egynemű pároknak. Számos vallásos örökbefogadással foglalkozó ügynökség már több államban is bezárt, mert arra utasították őket, hogy azonos nemű pároknál helyezzenek el gyermeket.

Sokan a vallásszabadság visszaállításáról szóló 1993-as iránymutató törvényt hozzák fel, mint amely védelmet nyújt a különböző kormányzati utasítások ellen, de az Egyenlőségi törvény ezt felülírja, és nem teszi lehetővé, hogy egyének és csoportok erre a törvényre hivatkozva tegyenek panaszt a vallásszabadság megsértése miatt.

Az életvédő „Susan B. Anthony List” nevű non-profit szervezet trójai falónak nevezte a törvényt, amely úgy támogatja az abortuszhoz való ’jogot’, hogy „az abortuszt egy szintre emeli a várandóssággal és a gyermekszüléssel”.

„Az egyenlőségi törvény arról határozott, hogy a vallásos nézetek és a hit többé nem számít a Demokraták új világrendjében”, nyilatkozta Vicky Hartzler republikánus képviselő (Missouri állam).

Szerk.: Eiben Ingeborg és Solymosi Judit
források: CNA 1, 2
https://katolikus.ma/az-amerikai-kepviselohaz-megszavazta-az-egyenlosegi-torvenyt